Гражданско Движение ''ДНЕС''

Граждани и власт

Начало / Инициативи - Граждани и власт / Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.


Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

ЗА КОНТАКТ:

тел. 02 42 000 57; 0877 690 874, 
e-mail: referendum@slavishow.com,
office.dnes.bg.org@gmail.com,

както и на място в НАШИТЕ ПРИЕМНИ!

________________________________________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение  „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. „ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на "ДНЕС" се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ - общество срещу произвола.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" по въпросите, свързани с изборното законодателство. ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмушението си, когато на 28 юли 2016 г. Конституционният съд под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение "ДНЕС" подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум  на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение "ДНЕС" се възпротиви остро срещу наложената цензура върху "Шоуто на Слави" след като два пъти - на 23 март 2017 г. и на 18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани  експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

 Новини

Над 6000 пловдивчани са подкрепили подписката с искане за референдум на Слави Трифонов

Над 6000 пловдивчани са подкрепили подписката с искане за референдум на Слави Трифонов


За шест дни над 6000 пловдивчани са се подписали в подкрепа на на искането за Референдум за промяна на политическата система, което бе инициирано от сценаристите на Слави Трифонов. Събирането на подписи започна миналия втроник. Това съобщи доброволец на г... ...вижте още

И във Велинград започна подписка за референдума на Слави

И във Велинград започна подписка за референдума на Слави


Гражданското движение ДНЕС (Движение за национално единство и спасение) е основен партньор за провеждането на подписката за референдума, организиран от Инициативен комитет в "Шоуто на Слави". Представители и доброволци на ДНЕС във Велинград откриха пункт ... ...вижте още

За по-малко от седмица: Над 4000 плевенчани подкрепиха референдума на Слави

За по-малко от седмица: Над 4000 плевенчани подкрепиха референдума на Слави


Към подписката интерес проявяват хора от различни възрасти Малко над 4000 плевенчани вече са се подписали в подкрепа на инициативата на "Шоуто на Слави" за провеждане на референдум, показа проверка на Plevenutre.bg. Припомняме, че подписката стартира на 1... ...вижте още

Стартира подписка и в област В.Търново за референдума на Слави

Стартира подписка и в област В.Търново за референдума на Слави


ПОДПИСИ В ПОДКРЕПА НА РЕФЕРЕНДУМ ИНИЦИИРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА ШОУТО НА СЛАВИ . В инициативата помагат доброволците от гражданското движение ДНЕС, информира новият му областен председател Николай Гешев. Той уточни, че всеки работен ден от ... ...вижте още

Подписката на Слави Трифонов е достъпна и в Етрополе

Подписката на Слави Трифонов е достъпна и в Етрополе


Подписката, която е по инициатива на Слави Трифонов и екипа му може да бъде подкрепена и в Етрополе, като формуляри са предоставени в различни учреждения. За по-голяма достъпност и информираност ще има раздавани такива /от доброволци/ в следващите дни . В... ...вижте още

Подписка за провеждане на референдум за промяна на политическата система стартира в Ботевград

Подписка за провеждане на референдум за промяна на политическата система стартира в Ботевград


От днес в Ботевград стартира подписка за провеждане на референдум за промяна на политическата система в страната. Първият открит пункт е разположен пред сладкарница Спасена в центъра на града. Подписката е инициирана от Шоуто на Слави . Както в другите на... ...вижте още

Новооткрити пунктове за събиране на подписи за Референдум „Шоуто на Слави“

Новооткрити пунктове за събиране на подписи за Референдум „Шоуто на Слави“


Област Велико Търново Зона В, спортни игрища Куцарови, пост. пункт гр. Златарица, ул. Димитър Палев 6, кафе аперитив Да-да, пост. пункт Гр. Златарица, пл. Първи май, кафе аперитив Мими, пост. пункт Гр. Дебелец, ул. Патриарх Евтимий 50, магазин Централ, по... ...вижте още

Подписката за референдум, инициирана от Шоуто на Слави, тръгна и в Асеновград

Подписката за референдум, инициирана от Шоуто на Слави, тръгна и в Асеновград


Подписката е разположена в центъра на града, на "гърба" на Районното управление на полицията. В първия ден искането за референдум подкрепиха над 220 асеновградчани. Към момента със събирането на подписи са се ангажирали двама души, което е недостатъчно, п... ...вижте още

Варна: Референдум за промяна

Варна: Референдум за промяна


вж. ВИДЕО Над 2 хиляди подписа са събрани в Казанлък за два дни за провеждането на Национален референдум за промяна на политическата система в страната. Подписите се събират в специална шатра в Казанлък до лъвовата чешма. Източник: Пресс ТВ... ...вижте още

Във Варна заработи още един пункт за събиране на подписи за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“

Във Варна заработи още един пункт за събиране на подписи за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“


Днес във Варна заработи още един пункт за събиране на подписи за референдума, иницииран от Шоуто на Слави . С него временните пунктове в града стават два: бул. Княз Борис I градинката до Варненската търговска гимназия; площад Независимост до Драматичен те... ...вижте още

Подписката на Слави Трифонов стартира в Ботевград в понеделник

Подписката на Слави Трифонов стартира в Ботевград в понеделник


На 26 октомври в Шоуто на Слави водещият Слави Трифонов обяви, че е създаден Инициативен комитет, който ще инициира подписка за провеждане на референдум. Подписката ще включва 6 въпроса. Събирането на подписи стартира на 10 ноември.На 16 ноемрви (понеделн... ...вижте още

Подписка за референдума на Слави от днес и в Казанлък

Подписка за референдума на Слави от днес и в Казанлък


Само за 3 часа в подписката на площада в Казанлък се разписаха 250 казанлъчани. От 10 ч. днес до Лъвовата чешма започна събирането на подписи и ЕГН-та на граждани от Казанлък, съгласни да се поиска провеждане на Национален референдум за смяна на политичес... ...вижте още

Пловдивчани активно подкрепят референдума на Слави

Пловдивчани активно подкрепят референдума на Слави


Вече три дни пловдивчани активно вземат участие в подписката, инициирана от екипа на Слави Трифонов за референдум за промяна на политическата система.Тя стартира от 10 ноември и ще продължи 3 месеца. В момента в Пловдив за подписката има два стационарни п... ...вижте още

Събиpaт пoдпиcи зa peфepeндyмa, opгaнизиpaн oт “Шoyтo нa Слaви”, във Вeликo Tъpнoвo и Гopнa Оpяхoвицa

Събиpaт пoдпиcи зa peфepeндyмa, opгaнизиpaн oт “Шoyтo нa Слaви”, във Вeликo Tъpнoвo и Гopнa Оpяхoвицa


Във Вeликo Tъpнoвo и Гopнa Оpяхoвицa вeчe зaпoчнa cъбиpaнeтo нa пoдпиcитe. В cтapaтa cтoлицa пyнктът e paзпoлoжeн пpeд cгpaдaтa нa тeaтъpa, a в Гopнa Оpяхoвицa нa плoщaд Гeopги Измиpлиeв. Нaшитe дoбpoвoлци ca нa тeзи двe мecтa вceки paбoтeн дeн oт 11 дo 1... ...вижте още

Славикрация

Славикрация


Около 2000 подписа. Това е рекапитулацията от първия ден на петицията за национален референдум на Шоуто на Слави в един-единствен пункт за събиране на подписите в столицата в подлеза на Софийския университет. Ако темпото се задържи в идните 3 месеца, дори... ...вижте още

Започна подписката за Референдум на

Започна подписката за Референдум на "Шоуто на Слави" в Сливен


Под Стария бряст днес започна подписка за свикване на нов референдум за промяна на изборната система, иницииран от предаването "Шоуто на Слави", в партньорство с движение ДНЕС. Въпросите за предлагания референдум са следните: 1. Подкрепяте ли народните пр... ...вижте още