Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Над 30 плевенчани в ...
Над 30 плевенчани в офиса на

Над 30 плевенчани в офиса на "ДНЕС" за месецТочно преди месец гражданско Движение "ДНЕС" в Плевен се премести в нов офис. Хората бързо се ориентираха, помогна и „Посредник". И към често неравната битка с монополите отново тръгнаха десетки. Над 30 души са потърсили помощ от "ДНЕС" през последния месец, научаваме от Милчо Панков, доброволец в приемната на Движение "ДНЕС" в Плевен.
Всъщност, понятието „монополи" отдавна не включва в себе си само ТЕЦ, енерго и мобилни оператори. „Ареалът" на проблемите на гражданите се разширява и се оформя неприятна тенденция местната администрация и съдебната власт да влязат трайно в графата „монопол".
Милчо Панков не крие, че от монополните държавни структури първенството по проблеми за гражданите продължава да се държи от Топлофикация. Макар че като че ли хората са обезверени, че могат да преборят топлото и често се отказват от борбата. Въпреки това от офиса на "ДНЕС" в Плевен прогнозират, че дойде ли есента броят на жалбите срещу ТЕЦ-а ще се увеличи многократно.
При трудово-правните отношения най-често плевенчани се оплакват, че работодателите не им дават отпуск или че не им плащат полагащ им се годишен платен отпуск. Проблем е и уволнението, често скрито зад законови разпоредби, неверността на които работникът няма как да докаже.
Две са темите, които определено се очертават като масови случаи. Единият казус са банките, към които в кризата все повече хора стават длъжници. И ако банките все пак имат своето основание да си търсят и събират задълженията по отпуснати кредити, то оказва се има и случаи, в които няма никакво - нито логическо, нито правно обяснение на банково издевателство. Само един казус за пример - поръчител изплатил задълженията по взет, но необслужван кредит, а банката продължава да му удържа пари. От пенсията.
Зачестяват случаите на имотни измами, при които гражданите не могат да преборят системата. Изводите - или Общината мами, или съдът „работи" за една или друга институция или групировка, но не и за гражданите - се налагат от вече многото натрупани „решени" против интереса на хората случаи. Най-често става въпрос за измами със земя, но съвсем не са рядкост и случаи на измами с жилища. Общото между тях е, че съдът решава в полза на властимащите.
Една „нишка" обединява много от случаите, в които се стига до съд - независимо от темата на конкретния казус. Уведомлението за съдебен иск или призовката за дело така и не стигат до адресата. Сигурно има механизми и със сигурност не е случайно, че много от потърпевшите научават за съдебни дела 14 дни след като те вече са минали. Точно толкова е законовият срок за обжалване. Само че как да обжалваш решение, ако дори не знаеш, че има дело. А след изтичането на срока за жалене наистина нищо не може да се направи. Закон.
В разговора става ясно, че сред най-актуалните проблеми, с които на все повече хора, може да им се случи да се сблъскат, е тълкуваният като „дявол евангелие" Закон за етажната собственост. Точно сега, когато ни агитират да регистрираме сдружения на собствениците, за да можем да се възползваме от програмата за енергийна ефективност, става ясно, че ако законът се спазва, почти няма легално сдружение. А ако се заобикаля закона, ощетени се оказват мнозина.
Казусът „Закон за етажната собственост" от частен се превръща в обществен. Че не е съвършен законът, това не е новост. Поне да се спазва.

25.05.2012 г.


1442