Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Над 600 души на прот...
Над 600 души на протест срещу новата синя зона

Над 600 души на протест срещу новата синя зонаНад 600 души излязоха на протест срещу ограниченията за паркиране в центъра на София.

 

Демонстрантите се събраха на площад “Славейков” и потеглиха по „Раковска“.

 

Пред сградата на Столична община ги очакваха множество полицаи, но това не попречи на протеста.

 

Сред демонстрантите бяха Йордан Караджов от „Сигнал“, Силвия Кацарова, Дичо и Янка Рупкина. Протестът беше подкрепен и от хора в неравностойно положение.

 

В сряда символът на недоволството отново беше обърнато знаме с герба на София – като на война.

 

След редица протести абонаментът за паркиране в центъра на София за хората, които живеят в центъра, беше отменен до 1 октомври, за да се доуточнят правилата и цените.

 

Протестът ще продължи в четвъртък пред сградата на Столичния общински съвет (СОС) по време на редовното заседание. Всеки съветник ще получи пакет с исканията на демонстрантите и конституцията с подчертани текстовете, които са нарушени с приемането на промените за паркирането в София.

 

Организаторите от Фейсбук групата “Не на данък паркинг” и Гражданско движение “ДНЕС” поискаха от правото си да паркират безплатно да се откажат всички общински служители.

 

Преди седмица от тази своя привилегия се отказаха общинските съветници.

 

Организаторите на протеста са подали иск в Административния съд в София за отмяна на наредбата за паркиране в столицата. Делото ще се гледа на 5 октомври. Те поканиха гражданите да дойдат и на мълчалив протест пред сградата на съда.

 

(още снимки)

 

Източник: Офф Медия3294