Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Над сто представител...
Над сто представители на граждански организации, сред които и Движение

Над сто представители на граждански организации, сред които и Движение "ДНЕС", обсъждаха в Народното събрание промени в изборния кодексВидът на избирателната система, видът гласуване – машинно, електронно или както досега – с хартиена бюлетина, и осигуряването на равнопоставеност на всички участници в изборния процес – това са трите най-важни теми, около които се обединиха граждански организации в дискусия за изборния кодекс.

В тричасова дискусия в пленарната зала на Народното събрание повече от сто души участваха в откритото заседание на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации и граждански движения, ръководена от зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

В края на срещата Манолова обобщи трите основни теми, които ще се обсъждат на следващото заседание на комисията и постави срок до петък граждани да подават предложения до комисията. Тя каза, че по въпроса за равнопоставеността на участниците в изборния процес вече може да се премине към обсъждане на конкретни текстове, докато за избирателната система и видът гласуване ще бъде необходимо мнението на повече специалисти.

"Ще ангажираме експерти по избирателни системи, за да представят плюсовете и минусите на немската система, тя е половината мажоритарна, половината пропорционална. Осигурява от една страна мажоритарен избор, от друга – справедливост за партиите, които са участвали в изборите, чрез пропорционално разделяне на всички мандати", обясни още Манолова.

През повечето време участниците се подканваха един друг да говорят по същество, а много от тях повториха исканията за промени в законодателството, които поставиха преди седмица на кръглата маса в парламента – активна регистрация с цел прочистване на избирателните списъци от "мъртви души", машинно или електронно гласуване, намаляване или премахване на партийните субсидии, драстично намаляване на броя подписи и депозита, необходим за регистрация на независими кандидати.

Отново беше предложено въвеждането на изцяло мажоритарна система, а от гражданско сдружение "Гласност" настояха за образователен ценз за гласуване. Многократният кандидат за президент от 90-те години и редовен участник в протести Йоло Денев постави срок от две седмици за приемане на нов изборен кодекс, тъй като положението в страната е "супер революционно".

На заседанието на комисията присъства и националният омбудсман Константин Пенчев, а политологът Димитър Димитров помагаше на Мая Манолова да води дискусията. Там бяха и депутатите от "Атака" Кирил Колев и Адриан Асенов, въпреки че нито един представител на партията не се появи тази сутрин на редовното пленарно заседание и то беше отложено.

Представители имаха и извънпарламентарни партии - "Движение България на гражданите", "Другата България", "Лидер", както и Зелената партия на бившия депутат Александър Каракачанов.
 
 
Още... 
 
 
Внесените досега в парламентарната Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения предложения и становища за промени в изборните правила, качени на сайта на Народното събрание, може да видите ТУК 
 

1244