Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Надпартиен протест с...
Надпартиен протест срещу новите правила за синя зона в София

Надпартиен протест срещу новите правила за синя зона в СофияГражданите от движение ДНЕС и фейсбук грубата "Не на данък паркинг" разграничиха протестите си срещу новата синя зона в София от тези на ВМРО и „Атака". Те обясниха, че искат тези протести да останат граждански, а не да се превръщат в средство за предизборен пиар. Протест срещу новите правила за паркиране в центъра на София ще има и утре от 18.30 на пл. „Славейков". Гражданите отново ще настояват да се премахне годишната такса за живеещите в синя и зелена зона.

Гражданите искат да се разграничат от партийното говорене, каза Силвия Робоваот гражданско движение ДНЕС: „Ние искаме да продължим тази битка като граждани, а не да бъдем маша в техните ръце за изборите".

Постигнати са само две от облекченията за инвалидите, за които настояваха от организацията. Това е хората в затруднено положение да могат да паркират само със стикер, без да търсят служител на паркиране и мобилност. Второто договорено е да има три вместо две места за инвалиди на всички общински паркинги с до 50 места за паркиране. Според тях е недопустимо хората в затруднено положение да местят автомобила си на всеки два или четири часа, каквото е ограничението за престой в синя и съответно зелена зона.

Основните искания са да се отмени годишната такса за живеещите в центъра и да се преосмисли ценообразуването за паркирането в зоните. Повече за исканията от Анжелика Цокова от движението: „Искаме също така отчет за общинските терени, които са отдадени на частни лица. Искаме икономическа обосновка за повишаването на цените за паркиране, репатриране и скоба, която така и не се случва до този момент. Да получим отчета за това колко паркоместа в София са заети от служебни абонаменти. И последното нещо, за което категорично настояваме, е да отпаднат привилегиите на общинските служители. Не само на общинските съветници, а на общинските служители за преференциално паркиране.

Според Гергана Владкова от фейсбук групата „Не на данък паркинг" изказванията на кмета Йорданка Фандъкова по темата са манипулативни: „Като например, че 70% от исканията ни са приети, че трафикът е намалял, че паркирането в центъра е облекчено. Всичко това са неща, които ние виждаме, че не са се случили. Призоваваме хората да дойдат и да ни подкрепят утре, защото утре е последният шанс на гражданите да бъдат разбрани преди изтичането на гратисния период".

От 1 септември паркирането в идеалния център на София струва 2 лв./час, а в обособената зелена зона - 1 лев/час. По-високи са и глобите за нарушители. От 1 октомври влиза в сила и новата винетна такса за живеещите в центъра. От 70 лв. тя поскъпва на 100 лв. за широкия център и 150 лв. за живеещите в синя зона.


102