Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нагъл >> Генералният...
Нагъл >> Генералният директор на БНР не смята, че оставката му ще реши кризата в медията

Нагъл >> Генералният директор на БНР не смята, че оставката му ще реши кризата в медиятаСветослав Костов заяви, че няма да допусне натиск в държавното радио.

енералният директор на БНР Светослав Костов не възнамерява да подава оставка заради скандала с опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и последвалото безпрецедентно прекъсване на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември. Това се разбра от думите на Костов пред държавното радио, който досега не е коментирал официално.


"Аз не мисля, че нечия оставка би решила една криза", каза генералният директор в интервю за предаването "12+3". Според него най-важното в тази ситуация било да се успокои обстановката и "да се запази достойнството на БНР и хората, работещи в него". "Винаги съм твърдял, че когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш, да напуснеш. Дали е най-достойният, не съм убеден", добави Костов.


Той увери, че случващото се в държавното радио не е резултат от политически натиск и не мисли, че самият той е допуснал натиск. "Ако някой бъде натискан, аз пак ще ви го гарантирам, както и на всички работещи в радиото, че няма да позволя този натиск да бъде упражняван и аз ще застана между този натиск", каза Костов. Попитан как ще гарантира свободната работа на журналистите, той отговори: "Така, както и в момента."Техническият ръководител на БНР Пламен Костов е в отпуск, каза още той. "Г-н Пламен Костов в момента се намира в платен годишен отпуск, който няма нищо общо със създалото се напрежение", съобщи генералният директор на медиата. По-рано днес прокуратурата съобщи, че директорът на дирекция "Техника" към директорът на дирекция "Техника" към БНР ще бъде разследван за престъпление по служба, тъй като е негова отговорността за близо 5-часовото прекъсване на сигнала на БНР на 13 септември. Според държавното обвинение Пламен Костов е уведомил писмено генералния директор на БНР за технически проблем, който налага "профилактиране на студийния комплекс на програма "Хоризонт" за времето от 6 до 11 ч. на 13.09.2019 г." , но никъде не е упоменал, че ефирното излъчване на програмата ще бъде спряно. Светослав Костов е поставил резолюция "Да" на документа. Днес генералният директор на БНР обясни, че е "нормално (Пламен Костов - бел. ред.) да разбира от техника повече от мен" и че уведомленията за годишните планови ремонти и профилактики в БНР се подават към Комисията за регулиране на съобщенията, но "такива не са подавани в последните години".


Всичко, което трябва да знаете за:Натискът над БНР (30)

"Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, у хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане", каза още Костов. Според него по-важно е да се разбере къде е проблемът, за да не бъде допускан отново.


В момента се изработват критериите, по които ще бъде избран директор на програма "Хоризонт" на БНР, каза още Костов. Обясни, че няма да има никакви ограничения дали това да е външен или вътрешен за радиото човек. На въпрос с какъв екип ще работи отговори"донякъде и със същия, с който работя в момента". Той определи подалия оставка като и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев като много добър журналист с виждания за програмата на БНР.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Светослав Костов: Когато има криза, най-лесният начин е да си тръгнеш. Но дали е най-достойният?

ВКП установи нарушения, извършени от техническия директор на БНР

8209 лв. е заплатата на шефа на БНР - повече от премиера!

Новият директор на "Хоризонт" е Мартин Минков

Дебелоочие! >> Генералният директор на БНР: Никой не е спирал програма ”Хоризонт”

Мафия! >> Шефът на БНР сам си е предложил и одобрил сума в размер на над 50 000 лв. за заплата

АЕЖ иска Борисов да не решава проблемите в БНР с "Ало, Силвия", а да види кого депутатите от ГЕРБ пращат в СЕМ

Кой спря БНР? Чакаме категорични отговори, истината не трябва да остане размита

Войната за ефира: денят, в който държавното радио спря

Шефът на БНР може да влезе в затвора за спиране на “Хоризонт”

 

 112764