Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Най-мръсен въздух ди...
Най-мръсен въздух дишат във Видин, Пловдив и София

Най-мръсен въздух дишат във Видин, Пловдив и СофияНай-критично е състоянието на въздуха у нас в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София, показва проучване на bTV.

Според европейското и националното законодателство въздухът се смята за мръсен, ако е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно. Според официалните данни на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) 36 станции в страната са отчели превишаване на годишната норма.

„Най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив в ж.к. „Тракия” – 89 дни“, разказва Валери Серафимов, който оглавява дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“ в ИАОС.

 

С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където нормата е превишена едва 7 дни в годината.

„В почти всички населени места са констатирани подобрявания качеството на въздуха. И само един пример ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 г. е имало 110 дена с измерени концентрации 50 микрограма, а през 2019 г. вече са 64. Тази тенденция е повсеместна за цялата страна. Може да има повече от 35 дни, но броят намалява“, твърди Серафимов.

В столицата най-мръсен въздух дишат в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово“, а най-качествен – в „Дружба”.

„Там, където има повече от 35 дни, трябва да са притесняваме, но за това има общински програми за повишаване качеството на въздуха. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух. Няма как да се случи – знаете, столицата е разположена неблагоприятно в Софийското равно поле и е обградена от планини, така че, както виждате, в последните 3-4 дни има непрекъснато мъгли, които не позволяват разсейването на атмосферни замърсители, получават се високи концентрации на фини прахови частици”, обяснява Серафимов.

 

 

Източник:https://www.segabg.com/


120166