Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Народът се надига >>...
Народът се надига >> Собственици на прасета готвят протести

Народът се надига >> Собственици на прасета готвят протестиСобственици на прасета в Сливен, Разград и Пазарджик готвят протести заради мерките, които са разпоредени за борба със африканската чума по свинете. 

До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на АЧС, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи, но със срок до 2 август, т.е. утре, и за стопаните на свине в Южна България.

Пет са вече свинекомплексите, засегнати от чума. 57 са установените огнища в страната според данните на БАБХ от вчера вечерта.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

По информация на БНР кметовете в Пазарджишко с излезли с деклрация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Те са категорични, че няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата. 

Припомняме, вчера беше крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август.

Пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни.Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Във фермата в село Българско сливово, община Свищов, се отглеждат 17 000 животни

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - вНиколовоБръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://news.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Апокалипсисът наближава

 

 

 


108521