Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / НАСА: Идва студ, кой...
НАСА: Идва студ, който Земята не помни

НАСА: Идва студ, който Земята не помниСлънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата ера. Слънчевите лъчи не са като всички предходни месеци на 2018 г., а ултравиолетовото излъчване бързо намалява. Новите изследвания показват, че най-високите слоеве на Земята отчитат голямо изстудяване, съобщава БГНЕС.

"Над земната повърхност, близо до края на Вселената, нашата атмосфера губи топлината си. Ако тази тенденция продължи, горните слоеве на атмосферата скоро биха могли да станат рекордно студени, с невиждан студ от началото на изследването на Космоса", казва Мартин Млинчак от НАСА, цитиран от "Новости".

Тези данни бяха оповестени от апарата "Кибер" на сателита на НАСА "Тимед", който следи емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид - две субстанции, които играят ключова роля в енергийния баланс на въздуха от 100 до 300 км над повърхността на Земята. 

Чрез измерване на инфрачервеното лъчение на тези молекули "Кибер" може да определи топлинното състояние на газа на самия връх на атмосферата на Земята, т.е. в слой, който учените наричат термосфера.

"Термосферата винаги е студена по време на минимума на Слънцето и това е една от най-важните причини, поради която 11-годишният слънчев цикъл засяга нашата планета", обясни още Млинчак.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 


77784