Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Наследството на Фанд...
Наследството на Фандъкова - едното метро не стига

Наследството на Фандъкова - едното метро не стигаГ-жа Йорданка Фандъкова се хвърли в битката за кмет на София за четвърти мандат. Четвърти мандат, наистина ли управлява от толкова време? Ако бъде преизбрана отново, ще е най-дълго управлявалият София кмет. Дори в момента тя дели първенството по време на управление заедно с Иван Иванов и Стефан Софиянски - с по 10 години. Един от най-добрите и един от най-лошите кметове на града, управлявали все по 10 години.

 

За 10 години като кмет имаш възможността и задължението да оставиш наследство след себе си. За 10 години инж. Иван Иванов (1934-1944) започва изграждането на рилския водопровод, докарващ високопланинска вода от подножието на Мусала до София. По негово време са изградени десетки знакови за града обществени сгради, които днес признаваме за паметници на културата, сред тях са Съдебната палата, Народната библиотека, БНБ, паметникът на патриарх Евтимий

 

По времето на кмета Иванов, през 1938 г., се приема планът "Мусман",

 

смятан за постижение в градоустройството, който полага развитието на столицата за столетие напред. Той предвижда София да бъде град-градина, с големи обширни паркове в сърцето на града и "зелени клинове" да се вклиняват в столицата, осигуряващи свеж въздух. По-късно, по времето на г-жа Фандъкова и ГЕРБ, зелените клинове бяха компрометирани, а застрояването на зелени площи стана основен проблем в града.

 

Пак по негово време е открита първата тролейбусна линия в София по посока Горна баня. Тази линия отдавна не функционира, но през 2019 г. г-жа Фандъкова пусна ново тролейбусно трасе, удължена линия 7. Вярно е, че премахнаха идентичното трамвайно трасе на шестицата между басейна "Спартак" и Петте кьошета и преди това още 10 км трамвайни релси, но вероятно в предизборните книжки ще се похвали с нов тролейбусен маршрут.
На последно място, за да завършим с наследството на кмета Иван Иванов, той основава Общинската банка. По-късно, по времето на г-жа Фандъкова, в края на 2017 г. Общинската банка беше продадена.

 

Ако се запитаме на този фон с какво ще бъде запомнена Йорданка Фандъкова, първото нещо, което изниква в главата на всеки е: метрото. И наистина, докато тя е кмет, метромрежата се разшири значително – разширена е първата линия на метрото, пусната е втората линия и третата е в процес на завършване. По времето на Софиянски са пуснати 8 метростанции, по времето на Борисов – 6, а за последните 10 години започват да функционират нови 21 станции и още 16 са в строеж.

 

Остава въпросът

 

дали за три мандата едно управление може да се нарече успешно при единствен запомнящ се успех.

 

Всъщност темата "транспорт" е може би най-значимата сфера в управлението на столицата през последните 10-14 години. За това направление са изразходвани най-много средства, там са ставали най-много скандали и те са коствали постовете на най-много заместник-кметове. Само за последния мандат транспортът на София се управляваше от трима различни ръководители. А скандалите варираха от некачествени спирки на завишени цени, грешно начислени лихви в полза на частни транспортни оператори, хронично некачествени ремонти: на трамвайното трасе по бул. "България", площада и подлеза пред НДК, безбройните промени в проекта на "Дондуков" и безкрайния ремонт на "Граф Игнатиев".

 

Дори най-голямата гордост – метрото, е спорно доколко изпълнява целта си: да даде алтернатива за придвижване, да свали хората от автомобилите и да намали трафика, като насочи пътникопотока към градския транспорт. Данните показват, че метрото точно тази цел не успява да изпълни. То се превърна по-скоро в алтернатива на наземния градски транспорт, но не и на автомобилния. Хората, които използваха автобуси, се качиха на метрото, докато броят автомобили на глава от населението продължава да расте стремглаво. София е на едно от челните места в Европа по брой автомобили на 1000 жители – близо 700, в началото на управлението на ГЕРБ в София са били 444 на 1000 жители. Такава статистика може да говори за икономически просперитет за населението, ако масово ръстът на автомобилите не се дължи на купуване на коли втора ръка, често без катализатори и изключително замърсяващи въздуха. И със сигурност за градската среда това не е добра новина. Тя означава хроничен недостиг на паркоместа, гарантирани задръствания, зелени площи, превърнати в кални паркинги и проблеми с въздуха.

 

Истината е, че за 10 години управление на г-жа Фандъкова и 14 години управление на ГЕРБ

 

не е окончателно решен нито един от големите проблеми на София.

 

Все още хиляди деца са извън яслите и детските градини. Наскоро г-жа Фандъкова се похвали, че е построила над 100 нови детски градини. Напълно подвеждащо твърдение. Ако беше вярно, това означава, че всеки район на София трябва да се радва на поне по 4 изцяло нови детски градини. Истината е, че и към 2019 г. за 7146 деца няма място в детските забавачки. Макар че това беше топ приоритет за Столичната община мандат след мандат, проблемът е далеч от окончателно решение.

 

Все още София няма напълно завършена система за третиране на отпадъците си. Още предшественикът на г-жа Фандъкова и неин партиен лидер - Бойко Борисов, обявява гордо, че през 2006 г. в София ще започне изграждането на завод за трайно обезвреждане на софийския боклук. Сагата още не е приключила. В момента имаме инсталации за компостиране, сепариране и механично-биологично третиране на боклука, превръщайки го в горивни пелети. Самите пелети обаче нямаме какво да ги правим и ежегодно си плащаме, за да ги горят в циментови заводи в страната. Идеята на екипа на кмета е те да се горят в центъра на София в централата на "Топлофикация". Кандидатстването за финансиране още не е одобрено. Истината е, че цялата избрана технология е скъпа, неефективна и вероятно вредна за въздуха и е напълно възможно да не получи европейско финансиране и със сигурност сагата ще продължи поне още няколко години.

 

Все още има 4000 бездомни кучета по улиците на София.

 

Бройката е три пъти по-малка в сравнение с пика от 2012-2013 г, когато кметът беше дадена на прокурор след редица нападения над хора, но проблемът е далеч от решение поради липсата на качествена информация за домашните кучета и липсата на ефективен контрол над изоставянето на животни на улицата и размножаването на скитащи кучета.

 

"Топлофикация – София" още периодично се тресе от скандали било покрай надписване на сметки, брутално отношение и огромни такси към малки длъжници или със съхранението на 90 млн. лв. по сметки в КТБ, които бяха безвъзвратно загубени. През последните години дружеството е на постоянна загуба и дълговете му са нараснали с над 250 млн. лв. за последните 8 години.

 

Концесията на "Софийска вода" продължава и загубите на вода по мрежата продължават да варират около 50%, въпреки че по времето на ГЕРБ бяха сключени две допълнителни споразумения към концесията.

 

Няма да запомним мандата на г-жа Фандъкова и с пряко гражданско участие.

 

През последните години е имало поне четири предложения за местни референдуми, аз бях вносител на двете от тях през този мандат: с 13 400 жители на "Младост" поискахме спиране на презастрояването и с колеги общински съветници поискахме референдум за това дали и къде да се изгражда инсталация за горене на отпадъци в София. Всички искания за референдуми неизменно бяха отхвърляни.

 

Най-големият опит за триумф на София беше преекспонираната кандидатура за европейска столица на културата. Пръскаха се милиони за авангардни събития и модерни думи като инсталации и пърформънси. Резултатът ни е печално известен, София не успя да се пребори дори с конкуренцията от България. Тук дори не успяваме да създадем свой аналог на "Капана" в Пловдив с по-алтернативна градска среда. През последните години отговорниците за кандидатурата за културна столица се преквалифицираха, възложи им се да отговарят за "интелигентната специализация на София" и да ни готвят за европейска зелена столица, защото се справиха толкова първия път

 

На изминалите години не може да се гледа изцяло негативно, по част от гореизброените проблеми има действия в правилната посока, макар недостатъчно бързи и категорични, за да решат проблемите. Започна разкриването на археология от древна Сердика около площад "Св. Неделя", макар да се допусна унищожаването на археологически обекти под новостроящи се сгради и

 

нищо да не се прави относно възможностите за разкриване на древната арена на полиса.

 

А през това време се обострят нови проблеми: презастрояването на жилищните комплекси, мръсният въздух, изтичащите срокове за отчуждаване на терени за озеленяване или детски градини

 

Поглеждайки назад, хората ще дадат своята оценка за управлението на г-жа Фандъкова, но за мен е ясно, че за 10 години управление на Йорданка Фандъкова и 14 години на ГЕРБ София можеше да постигне много повече и едното голо метро не може вечно да замазва очите. За 30 години от края на комунистическия режим столицата през половината време се е управлявала от ГЕРБ. До голяма степен развитието и задъхването, ползите и недостатъците, все още нерешените и задълбочаващи се проблеми са тяхна отговорност.

Автор: Войслав Тодоров 

Авторът е общински съветник в София от гражданската квота на коалиция "Сeрдика". Член е на постоянната комисия по устройство на територията, арфитектура, достъпна среда и жилищна политика, както и на постоянната комисия по финанси и бюджет. До момента не е обявил официално участието си в предстоящите местни избори.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Фандъкова ще обрече столичани на мръсна, прашна и непочистена София

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

Няма фъндък за... Фандъкова!

На фона на катастрофалните си резултати >> Фандъкова ще анализира “комплекс от фактори“ за да реши ще се кандидатира ли за кмет

"Спаси София": Фандъкова да си ходи заради лошите и скъпи ремонти

 


112306