Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Настъпление! >> Мая ...
Настъпление! >> Мая Манолова обмисля конституционна жалба срещу закона за съсловните организации

Настъпление! >> Мая Манолова обмисля конституционна жалба срещу закона за съсловните организацииСега действащият закон за съсловните организации в здравния сектор нарушава конституционни норми, особено задължителността на членството в тях, обмислям да го атакувам в Конституционния съд, заяви в Кърджали омбудсманът Мая Манолова. Тя пристигна следобед в града, за да подкрепи протеста на медицинските сестри.

Според нея обвързването на упражняването на професия в сектор здравеопазване със задължителното членуване в тази организация и плащането на членски внос е неправилно. „За да работиш, ти трябва да членуваш в организация и да плащаш членски внос. Тук има нарушени конституционни норми“, посочи тя. 

Заедно с организаторите на протеста - медицински сестри, акушерки и фелдшери, Манолова смята внесе проекто-закони за всяко едно от съсловията в здравния сектор, „така, че монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се защитават съсловните интереси“.

„След 4 месеца протести едва ли още има някой, който да не знае исканията ни в декларацията – без търговски дружества, закон за съсловните организации, две минимални работни заплати за старт, регулиране на нощния труд, връщане на медицинските стандарти, общо 9 точки. Ще протестираме до изпълняване на исканията ни“, заяви Семра Хасан от Дома за медико-социални грижи в Кърджали /дом „Майка и дете“/.

Тя посочи, че до момента никой от медиците не е видял онези 50 милиона лева, обещани от правителството, нито заплатата от 950 лева, заръчана от премиера Борисов. Медицинските сестри продължават да работят на минимална работна заплата и се чувстват излъгани за пореден път. Браншовата им асоциация също им отказва подкрепа и се е разграничила от протеста. „Нашата асоциация ни обяви за враг, а ние плащаме членски внос. Не искат протести, а диалог и кръгли маси. Още колко по 15 години можем да преговаряме за по-човешки условия на труд и да чакаме това да се случи“, запита Семра Хасан.

Белите престилки настояват за спешно приемане на закона за съсловните организации, чакат от началото на април здравното министерство да публикува модела за тях. „Нищо не е изпълнено, в цяла България медицинското съсловие е крайно разочаровано от здравното министерство, от правителството, от асоциацията“, каза още говорителката на протестиращите. Те заявиха, че не искат оставката на министър Кирил Ананиев, а конкретни действия.

Според тях е необходимо да има отделни закони за всяка отделна професия в съсловието – за медицинските сестри, фелдшерите, кинезитерапевтите, рехабилитаторите. Категорични са, че е унижение нощният им труд да бъде заплащан по 21 до 31 стотинки на час. България скоро ще остане без медицински сестри, няма кой да се трепе за 610 лева, заключи Семра Хасан.

Мая Манолова разговаря с протестиращите, а по-късно отпътува обратно, за да се включи довечера в протеста на жителите на столичния квартал „Младост“.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.offnews.bg/news/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Манолова до Караянчева и Борисов: Свалете лихвата за просрочени задължения на гражданите

Манолова в действие >> Омбудсманът кани старозагорци на съвместна приемна

Мая Манолова отказа на БСП да бъде кандидат за кмет на София


 

 


103521