Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Натиск или натягане ...
Натиск или натягане е за F-16... или и двете! (ОБНОВЕН)

Натиск или натягане е за F-16... или и двете! (ОБНОВЕН)Силвия Искренова 

 

“Никога не е имало лобизъм. Насърчавали сме България да модернизира армията си, но никога не е имало натиск.”, това ни обяснява американският посланик Ерик Рубин, по повод започващите преговори за закупуване на самолетите F-16. И добави, че това е стратегическо решение...

Личи си, че Ерик Рубин е рафиниран дипломат, който знае как да се държи и какво да каже, за да защити интересите на Родината си. А такива ли са нашите политици?

Оказа ли ни натиск САЩ, за да си купим модерните военни изтребители, с които разполага американската армия? Или нашето правителство рече да се наведе и да излъска ботушите на янките.

За натиск ли да броим ангажиментът деклариран от страна на държавния секретар на САЩ Майк Помпео по сделката?

За натиск ли се броят разговорите с Вашингтон, които се загрижиха за модернизацията на българската армия?

За натиск ли се брои визитата на зам.-държавния секретар Съливан в София и сладките разговори с Борисов за нуждите на България от точно този изтребител?

За натиск ли се броят включванията от американското посолство в София по темата? Уж деликатни, уж добронамерени, уж неконкретни.

За натиск ли се брои гостуването на Цветан Цветанов през декември в САЩ, където побърза да успокои янките, че всичко е под контрол и решението ще е... политическо?

За натиск ли се броят срещите и снимките на лидери на ДПС с посланик Рубин?

А случайна ли е вметката, която ни правят от САЩ, че за 25 години Съединените щати са предоставили над 200 милиона долара под формата на помощ, свързана със сигурността на България относно  повишаване на професионалното ниво на нейните въоръжени сили и тяхната взаимна съвместимост в рамките на НАТО. Съединените щати ни напомниха, че са инвестирали също така и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона ”Ново село” и военновъздушната база “Граф Игнатиево”.

За натиск ли се брои обещанието, че Съединените щати ще продължат да дават приоритет на инвестициите в България за изграждане на взаимната съвместимост в НАТО?

Това се казва – без натиск да направим стратегически избор.

Заради този стратегически избор без натиск, правителството на Бойко Борисов наруши едни куп закони, демонстрира явен лобизъм, влезе в поредна любовна прегръдка с ДПС и най-важното... ще даде минимум 2 млрд. лв. в изключително труден социален момент за стотици хиляди българи.

Както се казва – натиск, натиск, ама е много важно и желанието. А българското правителство го има!

Иначе, освен за да изпълним критериите на НАТО, защо ни е върховният F-16 оборудван с техника, която позволява да бъде спасен дори пилотът?

Американците си гледат интересите, защитават и хората и бизнеса си. И за това са велика сила. Най-великата. 

А ние...

Ясно е, че ще има жертви, ще има! Политически!

След поредното многомилиардно разточителство правителството стремглаво се приближава опасно към... земята!

А ние сме си една... независима държава... Преди със СССР, сега със САЩ... И все така ще си е... и занапред.

Image result for върховният F-16 оборудван с техника

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Самолетът, който бута правителството (ОБНОВЕН)88862