Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Не е шега: Фермерите...
Не е шега: Фермерите получават 37 ст. по-евтин дизел

Не е шега: Фермерите получават 37 ст. по-евтин дизелФермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол (дизелово гориво, б.ред.) в размер на 37 стотинки.

Горивото трябва да е използвано за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2018 г., не на шега съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Отстъпката е определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. До края на 2019 година ще бъдат изплатени близо 73 млн. лева по схемата, а останалата част от средствата ще бъдат изплатени в началото на 2020 година.

Това е вече четвъртата кампания, в която процесът по кандидатстване за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство” е облекчен и заявленията се подават придружени само от опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година.

Отпадна задължението за водене на дневник. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане се определя на базата на методика с разходни норми.

След приема на документи Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите. Помощта се изплаща на земеделските стопани директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво.

 

 

Източник:https://lupa.bg/


116462