Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Не сме забравили зимата на 2013! А Слави се задава с пролетта и промяната на 2018!

Не сме забравили зимата на 2013! А Слави се задава с пролетта и промяната на 2018!Мнение на Иван Добрев, участник в протестите от 2013 г., доброволец-активист от референдума за промяна на системата в България, София, жк."Младост"3

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

Изминаха точно пет години. Пет години от провеждането на един от най-масовите и големи протести в историята на България, след тези от 1997г. Гневът на народа тогава се отпуши през февруари, когато получихме чудовищно завишени сметки за ток и парно за януари, заради влезлите в сила нови цени на електроенергията. Сега май всичко отново се повтаря и започнахме пак, въпреки топлата зима да получаваме същите, даже още по-кошмарни от тогавашните сметки.

През 2013 г. стотици хиляди българи излязохме спонтанно по улиците и превърнахме шествията в едни от най-масовите протести в страната. Те обхванаха десетки градове в цяла България. Отчаянието на хората от безскрупулното управление роди и нова форма на отчаян  протест - самозапалването. Четирима души умряха по този ужасяващ начин – от ужас, от страх, от отчаяние от мъка... През миналия месец отбелязахме годишнина от гибелта на Пламен Горанов. Помните ли го? Онова момче, смазано от системата, което реши да покаже непримиримостта си като жертва собствения си живот.

Свикан под наслов "Да запалим монополите" протестът в крайна сметка се пренасочи от протест срещу сметките за ток и енергийните дружества в протест срещу правителството на Бойко Борисов. "Организатори" бяха Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров – в началото уж борещи се за правдата народна, но впоследствие стана ясно, че са добре обезпечени и послушни  марионетки на властта. Защото именно управлението имаше нужда от запалване, а не живите факли по улиците, но тримата (глупаци) изиграха добре ролята си. Днес нито един от тях няма смелостта да се изправи и да каже защо не доведоха борбата си докрай... Защо се скриха, когато България имаше нужда от тях. Защо започнаха нещо, но не го довършиха? Защо в края на краищата подведоха милиони българи, а после се скриха в пазвата на Бойко Борисов?

И така протестите чрез тримата "герои" умело бяха използвани от Борисов, за да подаде оставка, изправен пред пълната си неспособност да управлява страната. И той го направи. Възползва се от народния гняв и добре си изигра картите.

Първоначално цяла България се обедини около няколко конкретни искания:

- Национализация на електроразпределителните дружества в страната.

- Премахване на всички посредници, и поемане на тяхната функция от НЕК.

- Разсекретяване на всички договори в сектор Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица.

- Електроенергията произведена от АЕЦ-Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.

- Премахване на задължителното изкупуване на електрическа енергията от НЕК.

- Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите.

-Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

След засилилото се напрежение и насилието между правоохранителните органи и протестиращите на 19 февруари в София, когато имаше леко ранени на „Орлов мост“, Борисов изненадващо подаде оставка на 20 февруари. Тогава в парламента той лицемерно посочи като причина за предварително планираното си бягство фактът, че не може да гледа „по асфалта да се пролива кръв“. Народът обаче не повярва на лицемерието, и въпреки че на 21 февруари парламентът прие оставката на кабинета, на 24 февруари на национален протест по улиците на големите градове в страната излязоха над 100 000 души. Протестите вече не бяха само срещу монополите, но и срещу цялата политическа система. Движение „ДНЕС“ със свои представители също подкрепи исканията на гражданите, тъй като една родолюбива истинска организация не би могла да си запуши ушите и да си затвори очите за това, което се случваше в България.

На демонстрациите в София се появиха и плакати с предложения за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите, премахване субсидиите на партиите, негодувание срещу демографската криза и лошите условия на живот. Всъщност голяма част от тогавашните искания  впоследствие залегнаха като идеи в националния референдум, иницииран от Слави Трифонов, за който дадоха гласа си 3,5 милиона души и който бе стъпкан брутално от властово-опозиционната политическата шайка! По този начин днешната битка на Слави за референдума, която всъщност е битка за справедливост, нормален и достоен живот в България се превърна в естествено продължение на протестите от 2013-2014 г. Протести на милиони за идеи и каузи, но опорочени и осуетени от тогавашните им продажни и поставени от ГЕРБ и БСП фиктивни "водачи“!

Преди пет години пробуждането на България доведе до мощна реакция и на нашите сънародници, работещи и живеещи в чужбина, те също организираха протести в знак на солидарност със случващото се в България. Шествия се проведоха в Атина, Барселона, Берлин, Валенсия, Виена, Дюселдорф, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт. Защото има такъв народ и той продължава да се бори и днес, когато хиляди будни българи от чужбина заявяват твърдо своята позиция да застанат редом до Слави Трифонов в нашата обща борба за възраждане на България и изграждане на нова политическа система работеща за и в името на хората!

Разликата от 2013 година е, че тогава въпреки че шествията бяха организирани от граждански сдружения и имаха и политически искания, те не успяха да излъчат легитимни лидери, което доведе в края на краищата до предварително планираната оставка на Борисов и до сформирането на служебното правителство начело с Марин Райков. Всъщност протестите колкото и тъжно да е това, което ще кажа, свършиха онова, което искаше и към  което ги тикаше Бойко Борисов - дадоха му основание да се оттегли безболезнено и безпроблемно от властта, да се изкара жертва и мъченик и така да спечели, макар и с недостатъчно мнозинство следващите предсрочни избори

Последваха срамни политически сношения, при които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство и го даде в ръцете на БСП, за да се стигне до кабинета „Орешарски“. След оглавяването на ДАНС на Делян Пеевски последваха масови протести, организирани задкулистно от ГЕРБ, а публично оглавени от "Протестна мрежа" и тогавашния т.нар. Реформаторски блок. След няколко политически любовни сцени в крайна сметка колелото на общите схеми се завъртя и днес парадът отново се води от Борисов. Т.е. общото котило просто размени водачите с цел разместване на пластовете, отклоняване на вниманието и изкуствена демонстрация на промени с цел разбиване на протестите.  Оттогава насам последваха няколко по-малобройни протеста, но масовостта и енергията в действията на народа от февруари 2013 година бяха удавени. На практика обаче енергията остана скрита дълбоко в душите и сърцата на българите, които искаха и тогава промяна. Стремеж, към който днес отново се въздига България, следвайки все по-убедително своя нов лидер Слави Трифонов. А това е битка на народа и Слави срещу порочната власт, срещу системата, срещу монополите, срещу цялото статукво и задкулисие!

Днес, точно пет години по-късно ситуацията в държавата е още по-плачевна. Българите едва свързват двата края, а монополите със съдействието на държавата и лично на Борисов късат парчета жива плът. ЧЕЗ, Топфоликация, ВЕИ дружествата, дори банките... всички те са под контрола на Борисов и компания. Тежката ръка на Краля-Слънце се разпростира навсякъде. Дори последния брутално-скандален случай с продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на никому неизвестната кака Гинка доказа това.

ЧЕЗ спира тока дори при една забавена фактура, "Топлофикация" надписва сметки и превръща „услугите“ си в съвременно робство, горивата не спират да растат, откъдето неминуемо всички цени тръгват нагоре, а светът и животът ни според управляващите е розов и прекрасен. Странно как, но само допреди няколко месеца в Общите условия на ЧЕЗ бе указано, че токът може да бъде спиран само след третата неплатена сметка. Електрозахранването не можеше да бъде преустановено и при запор, докато не се изясни причината. Това бяха две трудно извоювани победи на протестите от 2013 г. Уви, тихомълком от дружеството са решили отново да пренебрегнат волята на народа и с мълчаливото съгласие на държавата и властта тези мънички победи за потребителите са били променени.

Или иначе казано : МОНОПОЛИ=ВЛАСТ, ВЛАСТ=НА МОНОПОЛИ, ДЪРЖАВАТА РАБОТИ ЗА МОНОПОЛИТЕ, А ВСИЧКО ТОВА Е В ПРЯКА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГЕРБ!

На първо място сме по енергийна бедност в Европа. 39,2 % от общото население в България отговаря, че не може да поддържа достатъчен топлинен комфорт в своето домакинство, а 34 % от българите отговарят, че просрочват плащания.

Това, приятели, е не просто геноцид! Това е предумишлено убийство! Убийството на един народ, който е толкова по-удобен за управление, колкото е по-беден и смазан икономически! Това е грозната политическа игра, водена от десетилетия и доведена до еманация на безскрупулността от ГЕРБ!

2013 година отмина… Пет години по-късно българският народ е готов да довърши започнатото и да измете боклука! С нова енергия, нова вяра и нов лидер в лицето на Слави Трифонов

Показаха го хилядите българи от цял свят готови да работят за различното бъдеще и за родината и народа си. Показаха го със знания опит и ясно дефинирани виждания за промени.

Различното днес, пет години по-късно е, че България е зад Слави и Слави е с България и народа ни. Усещате ли духа на революцията, който скоро ще излезе от бутилката? Усещате ли гнева, отчаянието, желанието за промяна на българите? Аз – ДА!  

И настана време за действие! Тук и сега! Да направим своя истински "граждански преврат" и да си върнем държавата! Да си извоюваме свободата и да победи правдата!

Защото всички прозряхме факта, ЧЕ ВЪПРЕКИ, ЧЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА, ИМА ТАКЪВ НАРОД, който дойде най-накрая времето да изхвърли боклука на бунището.

И обединени и единни ние ще победим!

 

Вижте и други материали по темата:

Цяла България отново на протест

Една трета от жалбите при омбудсмана са срещу монополите56114