Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Нечувана наглост сле...
Нечувана наглост след потопа* >> Фандъкова: Шахтите не бяха изчистени на 100%, но проблеми с оттичането нямаше

Нечувана наглост след потопа* >> Фандъкова: Шахтите не бяха изчистени на 100%, но проблеми с оттичането нямашеНямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на почистването на участък от Владайска река.

"Това се дължи и на дейностите по превенция - почистването на шахти, почистването на речни корита", допълни тя.

Потопът в столицата наруши движението на градския транспорт

Потопът в столицата наруши движението на градския транспорт

Потопът в столицата наруши движението на градския транспорт. Всички екипи на аварийното звено, пожарната, КАТ, техниците от „Упр...

"Такъв обем от дъжд като вчера, разбира се, не може да бъде поет от каквато и да е било канализация. Като цяло, мисля че за всички е ясно, че особено в града проблеми с оттичането почти нямаше. Там, където имаше те бяха свързани или с подземни нива, каквито са подлезите и транспортните тунели, или са свързани с проблеми със самата инфраструктура. Преди няколко години тези участъци бяха над 100. Сега сме ги свели под 20. Разбира се не мога да кажа, че всички шахти са били на 100% изчистени и никой не би могъл да каже това", каза още тя.

"По отношение на метрото искам да повторя, че метрото не е спирало да се движи. Имаше наводнени метростанции и входове към тях. Ясно е, че при тежки наводнения винаги може да се стече вода по стълбите, тъй като са под земята", каза още кметът на София.

Всяка година почистваме между 50 и 100 км речни корита на територията на Столична община, допълни тя. „За тази година сме заложили почистването на 85 км като Столична община финансира почистването на 45 км. От тях вече 19 км са почистени“, уточни Фандъкова

 
Дъжд наводни подлези и улици в София (ВИДЕО)

Дъжд наводни подлези и улици в София (ВИДЕО)

Силна гръмотевична буря с проливен дъжд удари София тази вечер. Потребители на социалните мрежи алармират за наводнени улици в целия г...

„Истината е, че при по-зачестилите поройни дъждове най-важна е превенцията. От години сме въвели много сериозен контрол върху речните корита“, допълни тя. „Имаме и изграждане на диги като тази на река Лесновска в район „Кремиковци“. Финансираме ежегодно почистването на 500-метровите участъци на язовирните стени“, каза още столичният кмет.

Получихме над 1500 сигнала заради бурята вчера, коментира още кметът, предаде Фокус. „От тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради. Имаме само 3 сигнала за паднали дървета в реки“, обясни Фандъкова.

„Искам да призова гражданите и да ги помоля всички да се включим в работата по превенцията. Най-вече да не изхвърлят сериозни отпадъци в дерета и речни корита. Едрогабаритни отпадъци могат да блокират дерето и да станат наистина сериозни проблеми“, каза още столичният кмет.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

София – лош, много лош град за живеене66577