Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Недосегаемият Порожа...
Недосегаемият Порожанов! Не за първи път искат оставката му! Но кой ли го пази? КОЙ...!?

Недосегаемият Порожанов! Не за първи път искат оставката му! Но кой ли го пази? КОЙ...!?Автор: Райна Знаменкова

 

1. Десет браншови организации, представители на биопроизводителите и на земеделците обявиха готовност за нови протестни действия от понеделник 22 април. Те настояват за оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 

 

Мотивите: Липсата на политики, стратегия и цели за управление, както и тотално пренебрегване и ощетяване на браншовете биологично производство, производство на плодове, зеленчуци и на картофи. Те обвиняват министерството в ощетяване на родното производство и свръхрегулация, съсипваща бизнеса.

 

• Биопроизводителите и земеделците са „притиснати до стената“ и очевидно е, а и според тях става дума за пълна некомпетентност, липса на управленски качества и безхаберие от страна на земеделското ведомство! 

2. Да припомним, че Александър Манолев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ зам.-министър на икономиката подаде оставка, след публикация на сайта „Бивол”, че е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Програмата се съфинансира от Европейски земеделски фонд. 

Имотът има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода, докарана на 3 км от Сандански. Плащането на субсидията е одобрено от Държавен фонд земеделие (ДФЗ) през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова.

Въпреки че Манолев отрича да притежава този имот, „Бивол” извади документи, които го изобличават. Имението с половин декар РЗП никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Ползва се като частна вила от Манолев и семейството му, пише „Бивол”. Съответно започна наказателно производство за нецелево разходване на европейски средства по случая. 

 

• Порожанов не е министър през 2015 година, но е изпълнителен директор на ДФЗ! Е, кой, кой тогава раздава европарите за къщи за гости на властта и нейни приближени...?!

3. Да припомним и старите не докрай разплетени скандали с т.нар. къщи за гости! Обществена тайна е, че много от тях всъщност не се ползват като такива. Преди години именно Порожанов заяви, че започва проверки и оттогава нищо не се чу докато не стана ясен казуса "Манолев"! Не се извършиха и никакви разследвания за това дали инвестициите и Европарите се използват по предназначение. 

Всичко се покри и прикри от обществото... и Порожанов отново в бяло се яви!

Така много "инвеститори" от властта и близки до нея успяват да прилагат широко поле от трикове. Изискванията за проверки от страна на ДФЗ обхващат петгодишен период, така че ако собственикът успее да мине с подкрепата на височайшите между капките в този период, след това къщата, финансирана примерно с 200 хил. евро обществени средства, става на практика негова. Какъв процент от къщите наистина се използват по предназначение е въпрос с повишена трудност. И до ден днешен това се прикрива умело и хитро.

 

• Условията, създадени от Порожанов и неговото министерство на земеделието, както и от ДЗФ, позволяват тези "помощи" да се харчат с твърде широка ръка! И то основно от хора на власт!

4. Жалко е даже, да припомняме скандалите покрай болните овце в с. Болярово, които почти взеха главата на министър Порожанов! Скоро Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопаните, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им и да убият животните им. Санкцията бе наложена от служители на подчинената на Порожанов Агенция по безопасността на храните в Ямбол, в разгара на чумната епидемия през миналата година. Стадото не бе унищожено и вече наброява около 280 глави, а стопаните се съмняват въобще дали е имало чума. В началото на лятото властите обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите. За сметка на други села, където отрядите на земеделския вожд бяха безпощадно безкомпромисни. Всички животни в село Шарково, включително стадото на Тодорка Сакелиева - баба Дора, бяха унищожени, същото се случи в селата Крайново и Странджа. "Селото и хората още не могат да се възстановят от психическата травма, която им беше нанесена. Финансово бяхме обезщетени, но травмата остава. Хората започнаха да търсят нови животни, но травмата трудно ще мине", разказа кметът на Шарково.

 

• Защо ли спаси кожата и тогава Порожанов?! Какво ли го пази? КОЙ?!

5. Да припомним и подвизите на Порожанов в ДФЗ и позабравения факт, че оттам подаде оставка! През февруари 2017 година служебният министър на земеделието Христо Бозуков поиска и получи оставката на тогавашния изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. „Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд „Земеделие“, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, обясни позицията си тогава проф. Бозуков. Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

За пръв път Порожанов влиза във фонд "Земеделие" през март 2011, при това без провеждането на конкурс, какъвто се изисква по закон. Причината е, че е "топ ниво". Тази оценка за неговите качества е дадена от тогавашния ресорен министър Мирослав Найденов.

 

• През годините, в които заемаше различни властови постове при различни правителства, около Румен Порожанов избухваха не един и два скандала!

6. Да се върнем и още по-назад! Своя професионален път, според официалните източници, Румен Порожанов започва в далечната вече 1992 г. в Министерството на финансите. По-късно се премества в Министерски съвет, където е съветник в периода 1995-1996 г. Големият старт на неговата кариера започва с идването на НДСВ на власт. През 2002 г. той оглавява борда на "Булгартабак холдинг". Неговата основна задача е да осигури информационно приватизацията на тютюневия ни мастодонт. На този пост Порожанов остава до 2005 г., когато е сменен, за да се върне три години по-късно в борда "Булгартабак" като представител на НДСВ.

2009 г. бележи нов етап в живота на супер професионалиста и тачен от всички управници Румен  Порожанов. След идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ Порожанов е назначен за началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков и влиза в надзора на Българската банка за развитие. За да се премести 2 години по-късно без конкурс във фонд "Земеделие". Буквално ден преди новата 2012 г. Порожанов е жестоко пребит пред дома си. До ден-днешен не е ясно кой и защо го е нападнал. След падането на Бойко Борисов от власт и съставянето на ново правителство начело с Пламен Орешарски Порожанов напуска фонд "Земеделие".

 

• Различни са политическите и финансовите зависимости на вечната Амбър- Порожанов!

7. Справка в търговските регистри показва, че заможната му съпруга Веска Порожанова има дял в няколко фирми. Една от тях е "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан", която се занимава с търговия и преработка на селскостопански стоки и търговия с оръжие. Друга компания, в която доскоро е участвала съпругата на Порожанов, е "Частни инвестиционни проекти". В нея съдружник е Иван Стойчев. Той притежава рекламния холдинг "Нота Бене груп" ЕООД. Според публикации в медиите компанията е движила рекламата на "Булгартабак", като договорът е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на "Булгартабак". И двете компании, в които Веска Порожанова има собственост, са посочени в декларацията на нейния съпруг пред Сметната палата през 2010 г. 

 

• Играта е семейна, приятелска, по интереси – по български! И винаги е свързана с пребиваването на  високи властови позиции!

8. Да припомним и защо четяхме следните заглавия в медиите- „Порожанов, Грудев и шеф на кабинет с общ бизнес“! Звездата на Порожанов отново изгрява в началото на август 2014 година, когато става служебен финансов министър в кабинета "Близнашки", назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Още в самото начало излизат документи, които показват връзките на Порожанов с неговия колега служебния земеделски министър Васил Грудев и началника на кабинета на агроведомството Иван Капитанов. Те са ръководили неправителствената организация "Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове". Тя е регистрирана на 26 февруари 2014 г. Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов. Само месец по-късно - още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти. Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв. 

В декларациите за конфликт на интереси на служебните министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Румен Порожанов. Първоначално тази информация бе замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена. Бившият земеделски служебен министър, сега заместник-министър Васил Грудев твърди, че по технически причини на сайта липсвала втората част от декларацията му, в която била информацията за сдружението. От неговите думи тогава стана ясно, че сдружението е правило "единствено анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г.", които са предоставяни на други НПО и на посолства.

 

• Възниква логичният въпрос: Защо след толкова каши, скандали и некадърно управление този човек продължава да заема високи държавни постове! И то близо 30 години!

Открай време се знае, че това министерство е под пряката или косвена опека на ДПС. Те управляват отдавна там!

Знаем отдавна и, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно! Знаем, че Бойко, Доган и Пеевски управляват заедно! Отдавна!

Скоро стана и публичен фактът, че има министри с имунитет в управлението, свързани с ДПС, които Борисов не може да "пипне"!

Очевидно и ясно е – Парожанов го пазят през годините същите тези хора, от които Борисов е зависим! Длъжник им е! И им се отплаща!

Пазят Порожанов, пазят и Бойко! Защото ДПС като отговорна национална партия..., съкровено пази всичките свои във властта!

А земеделието?! Ех, клетото ни земеделие... и клетото ни селско стопанство... и най-вече клетото ни българско село, от което нищо не остана.

Затуй, Да живей Порожанов..., да бъде министър и в следващия кабинет! Да пребъде! Да се слави името му! И да води земеделието както досега... все напред и напред! Амин!

 

Резултат от изображението за порожанов Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат от изображението за Румен Порожанов.  афера

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

А кой раздава европарите за къщи за гости на властта...?! >> Десет браншови организации искат оставката на Румен Порожанов

Порожанов: Основание за оставка няма

Биопроизводители искат оставката на министър Порожанов

Биофермери плашат с протест заради чиновнически репресии

Фермерите ще трябва да плащат данък "градушка"

Борисов безпомощен на колене пред ДПС!

 


96828