Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Некадърната власт ро...
Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват още 40 000 прасета в свинеферма в Русенско

Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват още 40 000 прасета в свинеферма в РусенскоАфриканската чума засегна най-голямата индустриална свинеферма в България. Тя се намира в Русенското село Бръшлен. Бедствено положение обявиха и в Област Плевен заради огнищата на заболяването в частни стопанства. Българската агенция по безопасност на храните затяга още повече контрола на фермите с цел да ограничи разпространението на заразата.

Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените...

 

Мерките, които ще бъдат насочени в село Бръшлен в индустриалната ферма, ще са същите както до този момент практикува агенцията. Лабораторно беше потвърдено снощи късно и тази сутрин заповедта вече е факт и заповедта на мерките започва без забавяне. Това заяви д-р Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ пред БНТ.

 

В свинекомплекса в село Бръшлен се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще трябва да бъдат умъртвени. Заради новият случай на африканска чума по свинете бедствената обстановка в русенска област остава в сила.

 

Вече се вземат мерки за ограничаване на достъпа до свинефермата в Бръшлен.

 

Вероятно още днес ще започне евтаназирането на животните, за да се спре разпространението на заразата. Проблем може да се окаже, че село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Каримок-Бръшлен, който попада в Натура 2000. От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите.


Настроението в село Юделник, където има свинекомплекс, също е тревожно. Засега тук няма данни да е проникнала зараза, но той попада в 10-километровата надзорна зона, където е забранено да се транспортират и да се търгува с животни.

 

И тук, както в другите комплекси в региона, още от миналата година се вземат предпазни мерки и се спазват строги правила за контрол, но хората вече са разтревожени и скептични, че чумата няма да ги отмине.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата

Експерт: Загробваме 17 000 прасета, 1 360 000 кг жива маса - това е екологична катастрофа

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

 


107605