Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Неправителствени орг...
Неправителствени организации, сред които и „ДНЕС”, предложиха Мая Манолова за омбудсман

Неправителствени организации, сред които и „ДНЕС”, предложиха Мая Манолова за омбудсманРедица неправителствени организаци, сред които Гражданско движение „ДНЕС”, Институтът за модерна политика, Центърът за защита на правата в здравеопазването и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, внесоха в Народното събрание предложение Мая Манолова да бъде избрана за омбудсман.

Предложението е адресирано до всички парламентарни групи и до председателя на парламента Цецка Цачева. В писмото се изтъква, че омбудсманската институция трябва да е проактивен фактор и да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта.

Миналата седмица парламентът прие процедурни правила за избор на национален омбудсман на мястото на сегашния Константин Пенчев, чийто мандат изтича на 20 октомври. Според закона за омбудсмана новият обществен защитник трябва да е избран до два месеца преди края на мандата - 20 август, но депутатите са на работа до края на юли. Според правилата за избор на омбудсман кандидатурите трябва да бъдат внесени до 15 юли.

Според ГД „ДНЕС” омбудсманът трябва да бъде личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня.

Напомняме, че в рамките на последните три Народни събрания Мая Манолова откликваше на предложенията и инициативите на „ДНЕС”. Именно тя беше един от факторите 700-хилядната подписка срещу произвола на монополите да доведе до законодателни промени. В качеството си на зам.-председател на 42-то НС и председател на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения Мая Манолова изпрати писмо до Гражданско движение „ДНЕС”, в което потвърждава резултата от усилията на Движението чрез проведената национална подписка срещу произвола на монополите.

700-хилядната подписка на Гражданско движение „ДНЕС” повече от 3 години (от 22.12.2010 г.) „отлежаваше” в архивите на Народното събрание. На редовно заседание от декември 2013 г. в Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения бяха разгледани антимонополните искания, а зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пое персонален ангажимент пред представителите на „ДНЕС” и медиите да задвижи работата по подписката и да доведе разрешаването на проблемите докрай. (Повече за подписката вж тук)

Сред инициативите на „ДНЕС”, подкрепени от Мая Манолова, са дискусията за задължителното гласуване, измененията в Закона за защита на конкуренцията, Изборния кодекс, промените в Закона за частните съдебни изпълнители и др.

 

 


4421