Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Несъгласните със син...
Несъгласните със синята зона гониха

Несъгласните със синята зона гониха "злото" от столична община"София е за всички, мислете за хората!" „Не на рекета!", „Не, на данък паркинг!" и „Оставка на Тошев!" скандираха стотици софиянци, които се включиха в 22-ри протестен поход срещу произвола, преминал под мотото „Да изгоним злото от общината".

 

„Общината лъже - трафикът не е намалял след въвеждането на новите правила за паркиране. Ако има намаление, то е защото хората не могат да си позволят солените цени за „удоволствието" да ходят на работа или да живеят в центъра на града", категорични са протестиращите.

 

Към протестиращите още на площад „Славейков" за втори път се присъединиха и десеткимайки, някои от тях с колички и бебетата си. В шествието се включиха и хора с инвалидни колички, които са най-потърпевши от дискриминационната наредба за паркиране. 
Походът премина под надслова „Да изгоним злите сили от Общината". С викове „Тошев вън!" гражданите за пореден път поискаха оставката на шефа на столичната транспортна комисия Радослав Тошев.

 

По-рано протестната демонстрация тръгна от пл. Славейков и стигна до Столична община.

 

За пореден път гражданите издигнаха протестни лозунги с искания за диалог със Столична община и чуваемост от страна на чиновниците. Протестиращите отново настояха за преразглеждане на крайно несправедливата и неотговаряща на покупателните възможности на хората Наредба за паркиране в София.

 

Пред сградата на общината се състоя импровизиран митинг, на който първа се изказаГергана Владкова от Фейсбук групата „Не на данък паркинг", която се обърна към гражданите с думите "Три месеца ние, гражданите, търсим диалог със СО, за да бъдат премахнати недомислиците, приети с новите правила за паркиране. Оказахме административен и уличен натиск, но не срещнахме желание от общинарите за реално решаване на проблемите."

 

Представителката на хората с увреждания Спаска Давранджиева сподели, че времевото ограничение при паркиране в комбинация с недостъпната архитектурна среда създава реални пречки в процеса за интеграцията на хората с увреждания и те ще продължат да подкрепят протестиращите, докато това не се реши.

 

Тя отново заяви, че ще демонстрират, докато не се премахне препаркирането през 4 часа, което е напълно необосновано и безумно предвид проблемите с предвижването, както и докато не бъдат изпълнени всички искания на хората с увреждания, които бяха внесени преди 2 месеца в общината.

 

Галя Николова от ДНЕС" заяви, че гражданите, които не живеят в центъра не трябва да се залъгват, че проблемът не се отнася до тях.


 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Гонят злото от Столична община с тикви


Протестиращите срещу Синята зона поискаха оставката на Фандъкова

 

 

"Поход срещу произвола" се проведе в София (ВИДЕО)


3289