Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Невиждан крах вещае ...
Невиждан крах вещае разпад и нови избори! Само 17% одобряват правителството, 8% - парламента. Срив при Борисов, спад в рейтинга на всички политици!

Невиждан крах вещае разпад и нови избори! Само 17% одобряват правителството, 8% - парламента. Срив при Борисов, спад в рейтинга на всички политици!Информационен сайт „ДНЕС“

(Очаквайте коментара на Движение "ДНЕС" по темата)

 

Срив в доверието на всички институции, отчита първото за 2019 година изследване на социологическа агенция "Алфа рисърч", което обобщава случилото се през 2018 година.

 

Един от основните изводи е, че доверие губят всички институции и политически фигури в България.

 

Президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение).

Категоричната подкрепа от широки социални групи, на която се радваше в първите две години от своя мандат, намалява и се съсредоточава предимно сред симпатизантите на БСП и ДПС.

 

През декември одобрението към правителството е 17%, докато неодобрението е 45%. Това е спад от 4 процента.

 

Рейтингът на парламента достигна критичните 8 на сто.

 

Дефицитът на сигурност и справедливост намира отражение в устойчиво ниските оценки на съд, прокуратура и полиция: главен прокурор 9% одобрение срещу 42% неодобрение, съд - 11% одобрение срещу 50% неодобрение, полиция - 22% одобрение срещу 38% неодобрение.

 

Определено може да се каже, че в края на 2018-та капитал губят почти всички политически играчи - и тези от управляващото мнозинство, и тези от опозицията.

След юни 2018 настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Въпреки запазващото се по-високо лично доверие в сравнение с това към коалиционния кабинет тази тенденция вещае напрегнати месеци за правителството, което се нуждае от рестарт на общественото доверие, се казва в анализа на данните.

Лидер сред членовете на кабинета остава вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки че гасенето на няколко правителствени пожара в късната есен, водят до първи от началото на мандата спад в индекса за дейността му (от 20.3 до 16.7).

 

Макар че запазва втората си позиция, намалява одобрението и за спортния министър Красен Кралев (индекс от 14.5).

 

Съществена ерозия е налице и при двама доскоро рейтингови министри – военният Красимир Каракачанов, бележи спад от почти 9 на сто в резултат от конфликтите между лидерите на Обединените патриоти и скандала около Агенцията за българите в чужбина.

 

Аналогична е тенденцията в оценката за финансовия министър Владислав Горанов (спад от 7 пункта в индекса) след публичното тиражиране на информацията за ползваното от него жилище.

 

Запазва позициите си министър Екатерина Захариева (индекс 8.9), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта (индекс 7.1) и през декември той заема вече четвърто място, непосредствено след външния министър.

 

Бойко Борисов остава най-одобрявания лидер на политическа партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32.8% до 30.1%).

 

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20 на сто (от 22.2% на 19.4%).

 

Логично, предвид ожесточените скандали и взаимни обвинения, най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти: Красимир Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%),

 

Валери Симеонов пада с шест пункта (от 11.1% на 5.1%),

 

Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%.

 

Повишението на цените на горивата в края на миналата година и възродената активност на Веселин Марешки по тази тема, го връща обратно в публичен оборот и му носи одобрение от 13.8%.

 

Повишение в рейтинга отбелязва и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ - от 5.4% на 6.5%.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Спад в рейтинга на всички политици, Карадайъ вдига одобрение

Евгений Дайнов: Предсрочните избори са неизбежни като изгрева

Галъп: 70% от българите са готови за протест срещу властта!

Социолозите от „Маркет Линкс”: 80% от хората подкрепят протестите, с 20% подкрепа, правителството се срива! България очаква предсрочни избори

 


 

 

 


86375