Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ние правим законите....
Ние правим законите..., а вие ядете кюфтета!

Ние правим законите..., а вие ядете кюфтета!Коментар на Илияна Маринова - София, координатор на доброволците от референдума за промяна в България 

 

Да не забравяме този ден 21.11.2016 г. - екипът на Слави Трифонов внася законопроект, изпълняващ волята на хората от референдума за смяна на системата, политическите партии го саботират! 

В коя нормална демократична държава народът изработва законите, а депутатите и техните експерти "работят" като хапват евтини кюфтета. Май само в България се случва така. 

Преди две години на 21 ноември 2016 г. омбудсманът Мая Манолова и членове на Инициативния комитет за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" внасят в Народното събрание общ законопроект за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура. Два дни по-късно на 24 ноември членове на ИК провеждат публична среща с лидери на парламентарно представените партии като основната тема на срещите беше как партиите смятат да се отнесат към категоричната воля на народа

 

 

"Поздравявам екипа на Слави за презентирането на това, което обществото очаква", казва тогава зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заявява, че ГЕРБ е представила своята принципна позиция в подкрепа на референдума.  

Жельо Бойчев от БСП заявява, че партията ще се съобрази с резултатите от допитването, но и че прилагането на мажоритарна система технически няма как да се случи бързо, защото трябва да се преначертае цялата изборна карта на страната.  

Румен Петков от АБВ казва, че партията е подкрепила въпросите на референдума, но с някои уговорки - партийната субсидия да се намали на 3 лв. за глас, а мажоритарността в избора да се увеличи, без да се променя фундаментално избирателната система.   

Радан Кънев заявява, че имаме референдум, който е успешен, но не е задължителен. Той казва, че не е гласувал на референдума, с цел той да не бъде задължителен и по него да има дебат.  

Знаменателен е фактът, че точно на 21 ноември 2018 г. премиерът Бойко Борисов ще гостува в "Шоуто на Слави" и ще може да обясни защо неговата партия и всички политици така и не положиха усилия да зачетат волята на българския народ. Вярно, че от ГЕРБ направиха много бегли, почти фиктивни опити да вкарат мажоритарната система, но със сигурност не се постараха, не направиха почти нищо тя да бъде приета. И след това забравиха. Всичко. Забравиха искането на 3,5 млн. българи.  

Борисов трябва да каже защо няколко пъти сменя позицията си за референдума, че дори го нарече "атака срещу държавността". 

Защо този закон така и не видя бял свят.  

Защо ГЕРБ предпочетоха да внесат свой - куц, неработещ, в противовес на законодателството, който сякаш нарочно не мина през Народното събрание. 

Защо?  

Законопроектът, внесен от членовете на Инициативния комитет на референдума напълно припокриваше желанието на българския народ. Нещо повече, няколко седмици по-късно отново членове на ИК внесоха и районирането, което политиците считаха за най-голяма пречка пред мажоритарната система. Но този законопроект, нашият законопроект не беше приет. Потъна в деловодството на парламента...  

Днес две години по-късно е време да попитаме депутатите: Къде отиде законопроектът на ИК, отговарящ на 100% на волята народна? 

Защо така той не стигна до пленарна зала? 

Защо всичките вие 240 хрантутеници се обединихте и най-нагло игнорирахте нашата воля. Това е вашата демокрация? 

Не и нашата! Заради, която днес хората са по улиците...! За да си върнат и демокрацията и свободата и референдума. Референдума!  

 

******************************************************* 

 

И накрая - Чудя се каква е работата на депутатите, след като българските граждани са принудени да правят закони. Почти същият казус се получи и със Закона за личната помощ, предназначен за хората с увреждания. Внесен от Мая Манолова и група граждани... уж ще се гласува, ама не точно. Същият сценарий, същата игра. На ГЕРБ, на целия политически т.нар. елит...  

 

Oткритата среща на екипа на Слави Трифонов с лидерите на парламентарно представените партии и Омбудсмана

24 ноември 2016  Oткритата среща на екипа на Слави Трифонов с лидерите на парламентарно представените партии и Омбудсмана

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

ВИДЕО >  История на Референдума

Партиите и сценаристите на "Шоуто на Слави" не се разбраха за въвеждането на мажоритарния вот

Хронология на убийството на един референдум - част 1

Хронология на убийството на един референдум - част 2

Хронология на убийството на един референдум - част 3

Хронология на убийството на един референдум - част 4

Дойде ли му времето на мажоритарния вот?82029