Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Ние сме най-бедните в света..., само управниците не го виждат!

Ние сме най-бедните в света..., само управниците не го виждат!Инж. Христомира Харитонова - икономист, доброволец от референдума - гр. Раковски

 

Българската заплата е най-ниската в Европа. И сред най-ниските в света. Това стана ясно на европейски форум в София, посветен на стратегии на изравняването на заплатите в Алианса.

Ако запазим сегашната си скорост, ще догоним настоящия стандарт на западните страни след 200 години, а този на Румъния... след 40!

Успокоителната мисъл, че винаги има и по-зле от нас, вече не работи. Няма по-зле. Мизерията ни е осчетоводена, декларирана. И легална. Има работа, има производство..., но няма пари. Няма. Работещи хора се чудят как да оцеляват. И тези факти бяха поднесени спокойно и ведро, какъвто е протоколът и  етикетът на подобен род срещи – да се видим, да си поговорим, да си пожелаем да е по-добре. С позитивно мислене. С усмивка.

Европейски експерт заяви, че е необходимо заплатите да бъдат повишени. Изключително сериозно  мнение на специалист. Силно градивно. Пропусна да спомене как точно това може да се случи, но ако умеем да четем между редовете, сме способни да изтълкуваме, правилно думите му, че "Има активни правителства, които се грижат за народа си и помагат в разговорите с работодателите да увеличават заплатите.“

Image result for Бедност

Има такива правителства, но ние си нямаме. Отдавна. И червени и сини, само на приказки и книга говорят за доходи. И нищо конкретно. Вече толкова години. Ние имаме управляващи, които не просто не са способни да се грижат за народа си, не просто не отчитат пропуските и безсилието си, но и намират на всичко отгоре и с какво да се гордеят!

Социалното министерство отчита за свой успех, че през последните години в България ръстът на минималната работна заплата е 43%, а на средната работна заплата - 12%... Ама не отчита колко пъти се вдигнаха цените на тока и водата през същите тези последни години и как това се отрази на цените. И как всъщност „повишените“ заплати по никакъв начин не обезпечиха покриването на елементарните човешки нужди на хората.

Related image 

 

А най-наглото от всичко по време на форума, беше упрекът на Бойко към Европа за изтичането на мозъци. Западните страни, по думите му, са ни отнели лекарите и не искат да ни ги връщат, така както настояваха да си вземем циганите обратно?!?

Хубаво е друг да е виновен. Даже – задължително по Бойковия модел. С малката подробност, че не Европа ни взе лекарите и останалите специалисти, а те сами ни напуснаха. И не че Европа ги насилва да останат, а мозъците и капацитетите не искат да се връщат. Защото нашите корумпирани правителства не направиха и не правят нищо, за да запазят ценните ни хора. Да спрат изтичането на квалифицирана работна ръка.

А ясно помним, че това беше едно от предизборните обещания на премиера – за три години да върне българите на България. Годината беше 2011-та.

Сега излиза, обаче, че Европа не му ги връща. Много удобно. Но все по-нагло. Много даже.

Бойко ти не успя. С всичко. Нито да върнеш българите отвън, нито да задържиш младите хора тук. Успя само да словоблудстваш. И за това все повече от нас не ти вярват. И аз гласувах за теб... За мое съжаление.

Остават ти само преданите държавни чиновници-службогонци... и облажилите се фирми с благините на гарантираните поръчки, търгове и конкурси...

А това си е жив, очевиден провал.

 

Акад. Петър Иванов: Евростат показва геноцида у нас! Събудете се ве, парлевуфрансета!

 

 

 


68003