Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Никола Вапцаров: Ман...
Никола Вапцаров: Манолова е заплаха за статуквото и удобните им схеми

Никола Вапцаров: Манолова е заплаха за статуквото и удобните им схемиЗа предизборната кампания, очакванията от Мая Манолова и битката за София пред 24новини.бг говори председателят на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова за кмет на София, Никола Вапцаров. 

 

Г-н Вапцаров, защо се наехте да поведете Инициативния комитет на Мая Манолова?

София има нужда от промяна, тя не е изпълнила потенциала си след 14 години управление на ГЕРБ и 10 години на Фъндъкова. Ресурсите на общината се разходват неправомерно и неефективно, липсва и контрол над изпълнението на обществените поръчки. Освен тези проблеми, които свидетелстват за липса на компетентност, множеството корупционни скандали показват и целенасочено, престъпно поведение от страна на ръководството на Столичната община.

За да се прекрати всичко това е необходимо на власт да дойде човек, който има силата и волята да извърши пълна ревизия на общината и да изобличи всички методи за източване на бюджета. Смятам, че Мая Манолова е този човек. Затова с радост приех да бъда председател на нейния инициативен комитет. 

Как ще коментирате атаките срещу Вас, Манолова и щаба Ви?

Атаките идват към нас, защото нашите политически опоненти осъзнават, че Мая Манолова представлява същинска заплаха за статуквото и за техните удобни схеми. Ако не беше сериозна заплаха, нямаше да си губят времето да пишат за нея в кафявите медии. 

 

Социологията сочи оспорван двубой между Манолова и Фандъкова. С какво смятате, че Манолова печели пред Фандъкова?

 

Мая Манолова е доказала, че като омбудсман, с малък бюджет и малък екип може да постигне страшно много. През последните десет години Йорданка Фандъкова доказа, че с огромен бюджет, мнозинство в Столичния общински съвет, цялото правителство и всички районни администрации зад гърба й, тя не може да се справи с елементарни проблеми. Мая Манолова е динамична, активна, борбена и смятам, че тя ще продължи да е такава и като кмет. 

 

Как работите с левите и десните, които си размениха остри реплики, въпреки че и двата сектора подкрепят Манолова?

 

За да управлява, Мая Манолова ще разчита на диалог и на добри решения за гражданите. Формулата, избрана от Мая Манолова, е взета от най-важния принцип описан от Монтескьо в "Духът на законите", а именно разделението на властите. Когато кметът няма собствено мнозинство, то тогава той подлежи на много по-строг контрол от страна на гражданите и на Общинския съвет. По този начин и общинските съветници няма да могат да си уреждат въпроси извън законовия ред, защото кметът, който е началник на общинската администрация, не е от тяхната партия.

 

Вярвам, че никой общински съветник няма да гласува против едно издържано и полезно предложение от страна на кмета, както и кметът няма да застане срещу справедливи и законни решения на Общинския съвет. За мен, както и за останалите подкрепящи Мая Манолова хора, независимо от тяхната партия, е важно да бъде разбит моделът на управление на ГЕРБ. 

 

Във всички партии има качествени хора, но консолидацията на власт е това, което води тези партии към изкривяване, корупция и самозабравяне.

 

Кои са трите неща, които ще поискате тя първо да свърши, ако бъде избрана?

 

Трите неща, които ще поискам да направи са ревизия, санкция и реформа. Тези три неща ще бележат целия й кметски мандат, защото няма да е лесно да се изловят и прекратят всички порочни практики, съществуващи към момента в Столична община.

 

Ревизията трябва да обхване всички общински дружества, всички районни администрации и всички централни дирекции. Особено внимание трябва да се отдели на "Топлофикация", "Чистота Искър", "Софийски имоти", "Столичен Електротранспорт" и НАГ.

 

Всяка една злоупотреба с власт, всяка корупция, всяко отклоняване на обществен ресурс трябва да бъде санкционирано и изведено до знанието на столичани и виновните да бъдат назовани с имената си и да отговарят за действията си.

 

След санцията, задължително трябва да бъдат направени реформи. Да бъдат направени проучвания за въздействие на тези реформи и след това да бъдат въведени. 

 

Кое Ви се струва най-големия проблем на 10-годишното управление на Йорданка Фандъкова?

 

Най-големият проблем на управлението на Фандъкова е пълната загуба на доверие от страна на гражданите в органите на Столичната община.

 

Това парализира всеки опит за реформа или промяна. Хората нямат доверие на администрацията и това е в резултат на управлението на ГЕРБ, това не е наследство, което Фандъкова е заварила преди четири години. 

 

 

Източник:https://24novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Гражданският защитник: Промяната ще се случи и София ще стане такава, каквато заслужаваме

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!

Дебатът по БНТ: Мая Манолова с 30 секундно мълчание, в знак на солидарност с недопуснатия Борис Бонев (ОБНОВЕНО)

Куцо, кьораво, сакато като чуе кмет... и вижда злато

Не я искаме вашата промяна, г-жо Фандъкова! Чакахме я 12 години... 

Гражданският канидат: Интересно, какво ли се е променило?! 

Мая Манолова: При мен, всички проблеми имат решение!115191