Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Новата страница в ам...
Новата страница в американската история. Байдън встъпва в длъжност (на живо)

Новата страница в американската история. Байдън встъпва в длъжност (на живо)Започва церемонията по встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън. Ерата ”Тръмп” приключи в САЩ, а републиканецът напусна Белия дом по-рано днес. Това се случи на прага на втората процедура по импийчмънт срещу него.

 

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ в 12,00 часа местно време във Вашингтон (19,00 часа българско време). Това ще се случи при безпрецедентни мерки за сигурност. Служители на националната гвардия от дни патрулират заради заплахата от въоръжени протести. Те дойдоха, след щурма на Капитолия преди дни. Тогава в сградата на американския конгрес нахлуха симпатизанти на Тръмп точно по време на сертифицирането на изборните резултати. При инцидента загинаха общо петима души. 

 

Всичко за церемонията следете тук.

 

18.50 ч.

 

Демократът Джо Байдън официално положи клетва като 46-тия президент на Съединените американски щати.

 

По време на клетвата демократът обеща:

 

"Тържествено се заклевам да защитавам длъжността на президент на САЩ и да спазвам конституцията и нека Господ ми е на помощ".

 

Байдън положи клетва с положена ръка върху копие от Библията, което е в семейството на демократа от 1893 г. Тя е била използвана и при полагане на клетвата му като вицепрезидент през 2009 и 2013 г.

 

След клетвата Байдън застана на трибуната, за да произнесе своето слово.

 

18.42 ч.

 

Вицепрезидентът Камала Харис полага клетва.

 

Клетвата бе положена пред съдията на Върховния съд Соня Сотомайор, която влезе в историята през 2009 г. като първата латиноамериканка във висшия съд.

 

Харис е първата жена вицепрезидент на Съединените американски щати. 55-годишната Харис ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски представител на поста.


.

18.22 ч.

 

Новоизбраният президент и вицепрезидента вече са на сцената в западното кило на Капитолия.

 

Междувременно стана ясно, че на фона на започналата вече церемония международните агенции съобщиха за подаден до службите сигнал за бомба в сградата на Върховния съд на САЩ.


Сградата е била незабавно евакуирана, а при проверката не е било открито нищо.


Върховният съд в страната се намира в непосредствена близост до Капитолия, където се провежда церемонията по встъпване в длъжност на Байдън.

 

17.55 ч.

 

На място вече са Джо Байдън и първата дама, както и вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг на територията на Капитолия. Гостите също са заели местата си.

 

Пристигнали на място са вече и предишни държавни глави на САЩ, както и вицепрезидентът Майк Пенс, който реши да присъства, въпреки отказа на Тръмп да отиде на церемонията.

 

Ето и какво предстои:

 

  • Очаква се отец Лео О'Донован да изнесе молитва, а след това Лейди Гага ще изпее химна на страната.
  • Харис ще положи клетва като вицепрезидент около 11.35 ч. местно време.
  • Следва музикално изпълнение на Дженифър Лопес, като след него Байдън и семейството му ще бъдат представени.
  • След това демократът ще положи клетва. Очаква се тя да продължи около 20 минути.
  • След това Аманда Горман ще прочете стихотворение


 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

 

 


143913