Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Нови протести срещу ...
Нови протести срещу Вучич се очакват в Сърбия днес

Нови протести срещу Вучич се очакват в Сърбия днесТрадиционните за съботния ден протести срещу управлението на сръбския президент Александър Вучич се очаква да започнат днес следобед на фона на взаимни обвинения на правителството и опозицията в провокиране на насилие, отбелязва ДПА.

Провеждани всяка събота от началото на декември, протестите редовно привличат голям брой хора, предава БТА.

Протестното движение отразява широкото недоволство от управлението на Вучич, който от 2017 г. насам упражнява далеч по-голяма власт от тази, която му се полага съгласно президентските правомощия. Ръководената от него Сръбска прогресивна партия доминира в парламента през последните седем години, припомня агенцията.

Най-сериозният инцидент от протестите досега бе нахлуването в редакцията на сръбската държавна телевизия преди три седмици. Наложи се полицията да изведе от сградата двама опозиционни лидери и няколко демонстранти.

Вучич и неговите съюзници използват медиите, за да отправят обвинения към опозицията в насилие, хулигански прояви, фашизъм, отправяне на заплахи и планове за сваляне на правителството.

Миналата събота премиерът Ана Бърнабич "се извини" на гражданите за това, че не е разпоредила на полицията да възстанови обществения ред в столицата, макар че ставаше дума за дребни инциденти.

Същевременно лидери на протестиращите обвиняват властите, че са внедрили провокатори в тълпата, за да предизвикват насилие.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


96092