Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Новият кмет на Пловд...
Новият кмет на Пловдив си назначава главен архитект без конкурс

Новият кмет на Пловдив си назначава главен архитект без конкурсНовият кмет на Пловдив Здравко Димитров си избра главен архитект, който обаче не е минал през конкурс. За поста Димитров посочи настоящия главен архитект на Карлово арх. Димитър Ахрянов. По закон този пост трябва да се заеме от човек, който е избран с конкурс, в който участват и представители на гилдията.

В случая обаче назначението не е консултирано с местната организация на Камарата на архитектите, съобщи "Под тепето".

От началото на 2017 г. Пловдив няма редовно избран главен архитект, а временно изпълняващ длъжността. Два конкурса за назначаване на титуляр пък се провалиха, тъй като комисията не хареса никого от явилите си. Димитър Ахрянов участва в първия конкурс през пролетта на 2017 г. Той стигна до финалния кръг, но не беше избран.

По информация на пловдивския сайт "Под тепето" Ахрянов е автор на проекта за изграждането на хотел на мястото на един от тютюневите складове в града. Става въпрос за склада на ул. "Одрин" 8, който беше полусрутен за осъществяването на проекта, а пълното му унищожаване беше спряно след жива верига от гражданите.

Проектът за хотел на мястото на склада е правен от архитектурното бюро "Ер Те Консулт", за което е работил и арх. Ахрянов.

Ахрянов се смята и за близък до пловдивския митрополит Николай. Той е част от епархийския съвет. Според "Под тепето" е автор на проекти за храмове в Пловдив и околностите, възложени от митрополията. Бил известен и като "архитекта на митрополита".

Освен Ахрянов, в екипа на Здравко Димитров като заместник-кмет влиза Илия Кирчев, който ще отговаря за общинската икономика, здравеопазването, екологията и управлението на отпадъците. Той беше член на управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Архитект Невена Балчева е заместник-кмет с ресор общинска собственост, строителство и инвестиции. Имала е опит като главен архитект на район "Тракия", а в общината идва от частния сектор.

Бившият директор на МВР Пловдив Тодор Чонов поема ресора транспорт. Чонов беше уволнен от пловдивската полиция по времето на кабинета "Орешарски".

Ресорът си обществен ред и сигурност запазва досегашният заместник-кмет Йордан Ставрев.

Стефан Стоянов ще изкара трети мандат като зам.-кмет. Той ще отговаря още за образованието, бизнес развитието, европейските политики и международното сътрудничество.

Георги Титюков отново ще отговаря за спорта, младежките дейности и социалната политика. Формацията на Титюков има петима общински съветници в местния парламент, а той беше кандидат за районен кмет срещу ГЕРБ.

Очаква се Димитров да си назначи още двама заместници. 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

ГЕРБ катастрофира в София >> Предварителни данни: ДБ печели 8 от 10 балотажа за районни кметове в София

Манолова обявява до часове сформирането на проект обединяващ енергията за промяна в България!

Лъсват лъжите на социолози и медии! >> По-малко от 5% е преднината на Фандъкова

Мая Манолова: Ще намеря начина и формата да не бъде пропиляна гражданската енергия. Заедно можем и ще продължим да работим за промяната!

Фандъкова обещава чистка в общината

Борисов пак се изтъква: Доскучава винаги да си пръв

Мая Манолова: Разликата от вота в момент е под 3%

 

 

 


116721