Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Ра...
НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Разпадът на Търговския регистър - разпад на държавата! Всичко по темата ВИЖТЕ >>

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Разпадът на Търговския регистър - разпад на държавата! Всичко по темата ВИЖТЕ >>Разпадът на Търговския регистър 

Вместо наказания - награди* >> Фирмата, която поддържа Търговския регистър, ще дигитализира архива за културното наследство

Фирмата, която отговаря за поддръжката на Търговския регистър, който не работеше 16 дни през август, ще дигитализира архива с документи за паметниците на културата от най-високите категории - световно и национално значение. Освен това "Лирекс БГ" ще трябва достави техниката за процеса и да обучи служителите в Института за недвижимо културно наследство как да работят при дигитализацята на всички документи.

Фирмата е спечелила обществената поръчка на Министерството на културата за дигитализация на архива, изграждане на специализирана информационна система, електронен регистър и публичен портал. Изпълнителят ще трябва да достави три скенера, сървъри, дисков масив и софтуер със защитна стена.

"Лирекс БГ" е спечелила конкурса с най-ниската цена - 303 600 лева с ДДС, като в процедурата са участвали още 4 дружества. Тя печели обществени поръчки за различни софтуерни и технически услуги от министерства, държавни дружества, предприятия, дирекции, университети, общини, като общият брой на спечелените търгове от 2008 г. до днес е над 500 според регистъра на сайта "Биволъ". Само през 2018 г. дружеството е спечелило 7 поръчки за 2.6 млн. лева без ДДС. (3.1 млн. лв с ДДС).

Дружеството отговаря за системата и поддръжката на Търговския регистър, за срива на който се разбра на 10 август по все още неизвестни причини и беше пуснат отново след 17 дни. В работата по отстраняването на проблема се включи и японски специалист.

Дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство е задължително според Закона за културното наследство, но от години не се реализира. От министерството с години обясняваха това с липса на пари, техника и кадри в института. Сега парите за обектите от световно и национално значение се отпускат по европейската програма "Добро управление" 2014-2020. Целта е, след като "Лирекс БГ" достави техниката и служители на фирмата обучат тези в администрацията, тя да дигитализира архива за всички паметници на културата.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

************************************************************************* 

 

Действията на държавата са пожарогасителни

На фона на целия скандал около работата на Търговския регистър възникват множество въпроси без отговор. Сред тях са дали цялата съществуваща в регистъра информация е възстановена и дали е гарантирана нейната конфиденциалност. „За пореден път в ситуация на криза действията на държавата бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е „технически проблем“. За огромно съжаление, публичната дискусия (вкл. в пленарната зала на Народното събрание) се фокусира върху търсенето на виновник, а не върху търсенето на причините за проблема. Виновни със сигурност има и те трябва да понесат съответната отговорност – не само политическа, а административна и наказателна! Но много по-същественият въпрос е как държавата ще гарантира, че подобни сривове няма да се случват в бъдеще и че обществените системи и регистри са надеждно защитени”, заявява в официална позиция Българската стопанска камара.

Това, което се случи с Търговския регистър, далеч надхвърля обяснението за наличието на технически проблем, за който потребителите получават извинения за причиненото неудобство. Безпрецедентно е държавен орган да възпрепятства получаването на информация и осъществяването на оперативната дейност на юридическите лица. Безпрецедентно е държавен орган да отказва да приема заявления за предоставяне на услуги, в т.ч. на хартиен носител. Безпрецедентно е държавен орган да не осигурява възможност за упражняване на правото на обжалване на административните решения в установения от закона срок.

Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите ползи е практически невъзможно. Още по-трудно е, обаче, остойностяването на срива на доверието на обществото към способността на държавата да гарантира сигурността на информационните масиви, които съхранява, и да упражнява контрол по спазването на собствените си правила. Случилото се с Търговския регистър поставя под въпрос изобщо функционирането на държавните информационни системи, изграждането на Електронното правителство и гарантирането на сигурността на данните, а оттам – сигурността на гражданите и фирмите.

Обществото и, в частност – бизнесът, очакват: Ясно и честно обяснение на причините за срива на ТР; ясно посочване на виновните лица и търсене на съответната отговорност от тях; ясно формулиране и прилагане на адекватни мерки за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви.

 

Източник:https://fakti.bg/

************************************************************************* 

Отново обещания* >> Търговският регистър щял да заработи напълно в 16 часа (обновена)

Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел работи от днес офлайн - на място в офисите му. През интернет той ще заработи напълно в 16 ч. За това увериха от Агенцията по вписванията - институцията, отговорна за регистъра, в съобщение до медиите. 

Премиерът Бойко Борисов на два пъти публично посочва срок, в който ще бъде решен проблемът с базата данни. Първо обеща това да се случи в сряда, а след това удължи времето до края на предишната седмица. И двата срока не бяха спазени. 

Регистърът не работи от 10 август. Сривът доведе до оставката на шефа на агенцията - Зорница Даскалова. 

Първоначалната информация за неработещата база данни бе срив по технически причини. В продължение на няколко дни държавните институции не обясниха каква е причината. Изтече единствено съобщение, че са сезирани МВР, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата - институции, които обикновено се търсят при съмнение за престъпления. След това се разбра, че става дума за 25 терабайта информация, по чието възстановяване се работи.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

************************************************************************* 

Търговският регистър – продължава копаенето на дупката за 2 милиарда

Стефан Джендов, Гласове

Карлсон, който живее на покрива, обещава на своето другарче Дребосъчето: „Ще дойда при теб в пет часа, но не по-рано от шест и в никакъв случай преди седем“. Това изречение е еманация на създаването на електронно правителство в България. 14 години, 2 млрд. лв. европейско и национално финансиране и около десетина твърди обещания, че електронното правителство ще стартира, ако не идния месец, то до два месеца най-много, в най-лошия случай – до три.

На 7 февруари тази година Бойко Борисов сгълча министрите си на тема електронно правителство: "Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Щом сме го приели, трябва да го докараме докрай".

Повечето хора нямат идея какво представлява това електронно правителство, то ги плаши, защото болшинството притежават технически умения, колкото да чатят във фейса, и хич не им е притрябвало да вършат всичко онлайн, да нямат опашка, на която да се наредят, служител, с когото да се скарат и евентуално да пуснат жалба.

На потребителите на електронно правителство ще им се наложи да разбират какво са първични и комплексни услуги; квалифициран електронен подпис – личен и с делегирани правомощия; частен и публичен ключ. Не е трудно, защото естонците го правят изцяло от 2005 година. У нас обаче процесът е вече в тийнейджърска възраст, а неговата функционалност е все още на ниво „прохождане“.

Казано накратко: българите нехаят за липсата на електронно правителство, макар да не съзнават, че целият цирк с пръстовите отпечатъци в болниците, беше само малка част от тази гигантска липса.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

************************************************************************* 

Поредната лъжа на Борисов* >> Търговският регистър няма да заработи до края на седмицата

Търговският регистър няма да заработи до края на седмицата, както предрече премиерът Бойко Борисов

Пробата ще се направи в събота и неделя, за да се избегнат отново технически проблеми

Очаква се в понеделник Търговският регистър да заработи в пълния си капацитет, съобщи БНТ. Системата ще бъде тествана в събота и неделя, за да се избегнат отново технически проблеми.

Сривът в системата на Търговския регистър продължава вече цяла седмица, като засега причината за техническата повреда още не е ясна. Кризата доведе до оставката на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че специалистите по възстановяването дейността на Търговския регистър работят денонощно. Той заяви, че става въпрос за огромна база данни. По думите му, по-лошото от това да не се включва веднага регистърът, е след това базата данни да даде грешка. Затова препоръча експертите за 2-3 дни да бъдат оставени на спокойствие.

България 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/bulgaria/

*************************************************************************  

Експерт: Идеята за мегахранилище за е-данни е пълен абсурд, улеснява хакерите*

Президентът Румен Радев трябва да свика Съвета за национална сигурност заради срива на електронните системи на редица държавни институции. Никой не знае как изтича информация от тях, защо тя не е пазена. Това заяви пред Фрогнюз Ангел Славчев, който е работил като IT мениджър на една от най-големите интернет компании.

Аз се занимавам повече от 15 години с информационни технологии и за мен е смешно това, което се случва със системата на ТР, правосъдното министерство, ГРАО, КФН. По време на моята работа като IT мениджър, сме имали множество атаки към нашите сървъри. Информация не е губена, защото винаги сме правили поне по три бекъпа (резервно копие на информацията). Дори да се срине системата поради хардуерен проблем или външна намеса, може да се разчита на бекъпа. За да бъде защитена дадена система се правят бекъпи, връзки до различни сървъри, правят се по три линии, които не са зависими една от друга. Дори не трябва да минават по един и същи канал, защото може багер да ги прекъсне, обяснява Славчев. 

Донякъде е разбираемо защо при заплата от 500 до 2 000 лв. в Търговския регистър няма системни администратори, които да се грижат за неговото функциониране. Премиерът преди няколко години каза, че щом имаме толкова IT специалисти, да станат овчари. Те станаха овчари и Търговският регистър се срина. 

Адвокати и счетоводители говорят, че голяма част от данните на ТР са загубени. Над 600 000 фирми трябва да се пререгистрират наново.  Трябва също така да се подаде информацията от данъчните декларации със задна дата. 

Моето лично мнение е, че не са виновни системните администратори на ТР, просто някой си разчиства фирмите, разчиства си задълженията към държавата, към други търговски предприятия. 

Ангел Славчев коментира идеята за мегахранилище за е-данни: Тя е пълен абсурд. Майкрософт и Епъл не са си събрали цялата информация на едно място. Това ще донесе повече проблеми – когато се атакува това хранилище, се срива всичко. То е по-уязвимо на атаки.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

************************************************************************* 

Пореден разпад на държавата!* >> И публичният регистър на КФН се срина

Електронният регистър и картотека на Комисията за финансов надзор бяха недостъпни за няколко часа в петък по обед.

Регистърът включва досиетата на регулираните пазари на финансови инструменти, инвестиционните посредници, публичните дружества и други емитети на ценни книжа, застрахователите, застрахователните брокери, пенсионните фондове и др. 

От КФН признаха пред bTV, че е имало „технически проблем”. Регистърът заработи минути преди 14 ч. 

Даже и тогава, обаче, текстовете на решенията на надзорния орган бяха недостъпни. 

Каква е причината за аварията, станала на фона на сринат Търговски регистър и на фалит на застраховател с голям пазарен дял у нас, към момента не се знае. 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

************************************************************************* 

Цацаров за два часа разбра, че Бойко не е ял суджук, но две седмици не може да разбере какво става в Тр

Цацаров за два часа разбра, че Боеко не е ял Суджук, но две седмици не може да разбере какво става в ТР?

Борис Кадиев 

Източник:http://afera.bg/

************************************************************************* 

Искат външна проверка на кризата с Търговския регистър

Демократична България настоява за външна проверка на причините за срива на Търговския регистър.

Те искат да знаят причините за възникналата безпрецедентна ситуация и дали сривът на регистъра е в резултат на умишлени действия. Необходимо е също да бъде проверено, доколко възникналият проблем не е довел до загуба или манипулиране на данни относно обстоятелства, вписани в Търговския регистър.

Съпредседателите на ДБ настояват и за гаранции за прозрачност и независимост от страна на Европейската комисия. В подобен формат на проверка следва да бъдат привлечени независими експерти от авторитетни и доказани компании в IT сектора, както и експерти от научно-изследователски институции със съответната експертиза, предвиждат сините. Те очакват обстойно и обосновано да бъдат посочени техническите причини, довели до срива на регистъра и невъзможността той да функционира дни наред.

"Функционирането на Търговски регистър в електронен формат е предмет на обща европейска уредба, за спазването на която отговаря Европейската комисия. Подобен ред на проверка относно причините за и последиците от срива на Търговския регистър според нас е наложителна и предвид на това, че един значителен кръг от търговски дружества са собственост на или в тях има участие на граждани и правни субекти от други държави от ЕС, а от друга страна, много български компании работят активно с дружества в други държави от общия европейски пазар", пишат от Демократична България. 

Източник:https://frognews.bg/

*************************************************************************

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Търговският регистър е в Замунда

Журналист: Ден 12-ти без ТР, имам предчувствие, чe изяде бюджетния излишък

Какво да се обсъжда? Нали сте Уж опозиция ?! >> Нинова: Изборът на новия шеф на Агенцията по вписванията е непрозрачен и необсъждан

Японски експерт помага Търговският регистър да заработи напълно до края на седмицата

Крайно време беше* >> Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка*

Доклад от февруари предупредил Цачева за проблеми в Агенцията по вписванията

Безсмислено!* >> Парламентът заседава извънредно заради "Олимпик" и Търговския регистър

Каква е ролята на козметично студио в обществената поръчка за Търговския регистър*

Дозамитане* >> ИПИ: Няма как да знаем дали не става дума за манипулация с Търговския регистър

Чрез политически натиск се отклони вниманието от отговорните за срива на ТР

ДАНС спи, блокажът на Търговския регистър може да е умишлен 

В Търговския регистър може да върнат изискване за хартиени документи

Премиерът да отговори!: ДАНС знаели ли ли са от преди 6 месеца, че ТР ще бъде ударен? Изтърваха ли човека и поръчителя му? 

Ало, цецките и цаците, тука иде реч за затвор, бе, а не за оставка!

НПО твърди: Чистят Търговския регистър, за да скрият данни за 20 млрд. лева ДДС 

Прокуратурата няма да разследва дали има откраднато ДДС за 16 млрд. лева 

Съдбата на емблематична българска фирма - регистрирана на несъществуващ адрес, наред с десетки други 

Лошото предстои. Събирането на информация от регистри на едно място е пряка заплаха за националната сигурност

На „Позитано“ се активираха* >> БСП иска извънредно заседание на парламента заради срива на Търговския регистър 

Адвокати: Не оставки, а съд за виновниците за срива на регистъра

Провалът на годината: Борисов да се ангажира с гаранции за опазване на Търговския регистър

Провалените кадри на ГЕРБ сриват държавата* >> Шефката на Търговския регистър си тръгна преди да оправи кашата

 След близо седмица...* >> Възобновиха подаването на данни от Търговския регистър

"Гръмнали" четири диска, ама друг път 

Случаят с Търговския регистър е като на БАЦИС 

"Гръмнали" четири диска, ама друг път

Пълна безочливост и наглост на управляващите* >> Не може да няма отговорни, след като България остана без Търговски регистър, смята Цачева

Сривът на Търговския регистър е по-голяма криза от КТБ

Хората на ГЕРБ* >> КФН "проспала" срива на "Олимпик"

Ако до 10 дни Търговският регистър не тръгне, правителството пада! 

Циркове* >> Днес в 6 без 10: Ръсят Търговския регистър против уроки 

Фейсбукът на шефката на Агенцията по вписванията - истински шедьовър 

Непознато у нас* >> Кога се подава оставка? 

Защо още не е поискана оставката на директора Даскалова

 

 


73818