Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Ше...
НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Шест жертви в катастрофата на магистрала

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Шест жертви в катастрофата на магистрала "Тракия"Шест души загинаха при тежка катастрофа на автобус на АМ „Тракия“ при Вакарел.

 

ВИДЕО

 

Пострадалите при автобусната катастрофа са 26, на възраст между 13 и 74 години

П острадалите при автобусната катастрофа днес са общо 26. Те са на възраст между 13 и 74 години, сочи изпратена справка от Министерство на здравеопазването. Част от тях са стигнали до болниците със собствен транспорт и това е причината досега да не са били преброени.

Най-много пострадали - десет са настанени в болница "Света Анна". В тежко състояние са двама души, които имат травми на шията, гръбнака, гърдите и корема.

В "Пирогов" са настанени четирима ранени, сред които и единственото дете, което е на 13 години. То е прието в детска реанимация.

Във Военномедицинска академия за лечение са постъпила трима пострадали, като никой от тях не е с непосредствена опасност за живота.

В "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" са настанени двама мъже и две жени, които са в стабилно състояние.

В болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" се лекуват трима пострадали, при катастрофата, като сред тях е момиче на 19 години.

В "Софиямед" са настанени двама ранени при инцидента, сред които и пътничка от автомобила, който удари автобуса.

От Националния център по трансфузионна хематология обявиха, че разполагат с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.

Източник:https://www.dnevnik.bg/ 

 

****************************************************************************************************************************

 

Пуснаха пълен СПИСЪК на пострадалите при зверския инцидент, окървавил магистрала "Тракия"

От здравното министерство разпространиха пълен списък на прегледаните и хоспитализирани пациенти, които пострадаха при тежкия инцидент с пътнически автобус на АМ "Тракия".

По последна информация шест души са загинали след тежката автобусна катастрофа на АМ „Тракия“ при Вакарел. 21 са пострадалите при тежкия инцидент, които са транспортирани от екипите на Бърза помощ в УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и УМБАЛ „Софиямед“.

По информация на лечебните заведения трима пострадали са откарани с частен транспорт до болница „Токуда“ и до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

В УМБАЛ „Света Анна“ са настанени 10 от пострадалите - трима мъже и седем жени:
 
Най-тежко пострадали са П.К. (45г. ) и М.Д., които са с политравма - шийна, гръбначна, гърди и корем.
 
- П.У. е  с политравма – шийна, гърди, корем.
- Г.М. е  с политравма – фрактура на хумери, скалпова рана.
- Ц.С на 58 г., З.З на 38 г. и Д.Г. на 23 г. са с фрактури на ръцете.
- Н,М на 25г. , И.К. и  Н.Д на 29 г. са с охлузвания по лицето и тялото.
 
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 4-ма пострадали:
 
- дете на 13 г. Р. Ч., прието в детската реанимация;
- жена Й. С., на 48 г., хоспитализирана в хирургията;
- жена Е. Ч. на 49 г., настанена в травматологията;
- мъж на 40 г. на Д. Я., обработен и освободен от болницата
 
ВМА – 3-ма пострадали без опасност за живота:
 
жена Е.Н. на 62 г.
жена И.Б. на 24 г.
жена Ж.Н. на 33 г.
 
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – 4-ма пострадали в стабилно състояние:
 
мъж С. Р. на 47 г.
мъж С. А. на 29 г.
жена Д. Д. на 30 г.
жена Д. И. на 43 г.
 
УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ – 3-ма пострадали:
 
момиче Н. И. С. на 19 г. хоспитализирано с комоцио и ще остане под наблюдение
жена С. Д. на 74 г. – с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение
жена С. С. К. на 53 г. - с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение
 
УМБАЛ „Софиямед“ – двама пострадали:
 
мъж В. Г. на 33 г.
жена В. С. на 40 г. (пострадала при удар между лекия автомобил, в който е пътувала, и автобуса).
 
Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.

МВР е отворило телефонни линии, където близки на пострадалите могат да получат информация за тях. Телефонните номера са 02 982 51 54 и 0889 94 42 60.

Източник:https://www.blitz.bg/

 

****************************************************************************************************************************

 

Спасяването на пострадалите пътници бе организирано по най-бързия възможен начин

Спасяването на ранените в катастрофата на магистрала "Тракия" е организирано по най-бързия начин, заяви на брифинг директорът на Спешна помощ Георги Гелев. Първата линейка от Ихтиман е била на мястото на инцидента в 11.30 ч. - 10 минути след подаване на сигнала.
"Около 11.20 ч. е получен сигналът за катастрофата преди Ихтиман, на 27-ми км. Петък винаги е бил най-трудният ден за Бърза помощ, дали защото е петък 13-ти, или съвпадение, но спасяваето на тези хора е организирано по най-бързия възможен начин", заяви Гелев. 

"В 11.45 ч. два екипа от София, иначе за 25 минути, са стигнали до това място – това са реанимационните ни екипи. Организирали сме до 25-ата минута общо 14 екипа, които са отишли там, те са взели 21 души, 22-рия постъпил в болница „Св. Анна” момиче, което е дошло със собствен превоз. Има 6 загинали, 5 от които са жени и един мъж. Половината от тези 21 души в тежко състояние са постъпили в различните болници. Първата болница е Окръжна болница, следват „Пирогов”, ВМА, ИСУЛ, Токуда и София Мед", каза още Георги Гелев. 

Пострадалото дете е в тежко състояние и е закарано в Пирогов, където е веднага е влязло в операция.

Източник:http://www.segabg.com/

****************************************************************************************************************************

Пострадалите да събират всички документи, съветва Владимир Тодоров

За съжаление в България колани за пътниците в автобусите не се ползват. Това е причина за големия брой загинали в автобусни катастрофи. Защото, когато се наклони превозното средство, жертвите са затова, че част от тях изпадат от автобуса и той ги затиска. Иначе това нямаше да се случи.

Така коментира Владимир Тодоров - шеф на Българска асоциация на пострадалите от катастрофи, казуса с липсващите или неизползвани колани за пътниците, включително и в днешния инцидент.

Нашият закон допуска, за съжаление,  все още да има автобуси, които да нямат колани. Ако обаче автобусът разполага с колани, ползването му е задължително - потвърди експертът. - За съжаление обаче няма ефективен контрол.

Той посочи, че контролът може да идва от две страни - едната е от фирмата превозвач, която така и така разполага със стюарди.

"Аз общо взето не съм чувал Пътна полиция да спре автобус и да провери пътниците дали са с колани", казва още дългогодишният експерт по ПТП.

Първата промяна, която трябва да се случи според Тодоров, е че "независимо от протестите на превозвачите" България трябва да приеме всички междуградски линии да се извършват с колани на пътниците.

Второто е да се предвиди система за контрол върху тях.

И трето е въждането на видеорегитстратори, за да се виждат причините за катастрофите.

За съжаление, в последните месеци имахме катастрофи - на Микре, имахме катастрофа на магистрала "Тракия" с автобус, те зачестяват.

Тодоров посочи, че няма как да се обобщи една причина - защото при други случаи имало съмнения и за заспиване на шофьори, т.е. съществуват както обективни, така и субективни причини.

Истината е, че в много от тези катастрофи, ако пътниците бяха с колани, голяма част щяха да са живи, заключи Владимир Тодоров

Той обърна внимание, че пострадалите имат право на обезщетения по два типа застраховки - застраховка "Злополука на местата", и застраховка "Гражданска отговорност".

Застраховката "Злополука на местата" е доста ограничена в своя обхват, докато "Гражданска отговорност" покрива много по-широк спектър. Моят съвет е пострадалите да си събират всички документи – от болничния престой, от медицински и да се обръщат към нас са за безплатни консултации, призова председателят на асоциацията.

Източник:http://clubz.bg/

****************************************************************************************************************************

Няма списък с пътниците от катастрофиралия автобус

Няма списък с пътниците от катастрофиралия автобус

Общият брой на пътуващите е 45 души

В катастрофиралия автобус на фирма "Юнион Ивкони“ са пътували 7 души от Бургас, 8 от Айтос, 2-ма от Карнобат, 5-ма пътници са се качили в Сливен, един в Пазарджик, а останалите 22-ма души пътуват от Стара Загора.

Списък с имената на хората няма, нито има информация кои са пострадалите, предаде БНР. Пред касите на "Юнион Ивкони“ в Бургас няма близки и роднини на пътувалите в автобуса.

От бургаската полиция също не разполагат с повече информация за пътниците в автобуса.

Източник:https://fakti.bg/

 

****************************************************************************************************************************

 

Жена с "Рено" ударила автобуса на "Тракия", изгубила контрол и... ад!

Жена с "Рено", с плевенска регистрация, е придизвикала зловещата катастрофа на "Тракия", сочат предврителните данни за инцидента, станал по обед на магистралата.

Eдин от управителите на фирмата "Юнион Ивкони" Иван Добрев каза пред БНР, че автобусът на фирмата е чисто нов, произведен през 2014 година.

"Аз не съм разследващ орган. По първоначални данни пътник се е обадил, че лека кола се е завъртяла, не знам от другото пътно платно ли е, от същото ли е, някаква жена е карала, тя е жива и доколкото знам е дала показания пред полицията, че е изгубила контрол над колата, удря се в рейса и го обръща", допълни той.

"Счупили са се стъкла и вероятно при влаченето на автобуса са изпаднали хора. Вероятно една от причините някои от пътниците да изпаднат през изпочупените прозорци е, че не са си били сложили коланите. Зор да има колани, а сега не се слагат", коментира той.

При катастрофата автобусът се е обърнал, излязъл е от пътя и има хора, които все още са затиснати под превозното средство. В Сливен шофьорите са се сменили и зад волана е бил 32-годишен мъж. Автобусът е тръгнал в 6 часа от Бургас и е пътувал към София.

Припомняме ви, че при пътния ад загинаха 6 души, пострадалите са не по-малко от 20 души, сред които и дете, съобщиха от здравното министерство.

14 линейки на ЦСМП – София са изпратени на мястото и транспортират ранените към най-близките с оглед на констатираните травми лечебни заведения.

Спешните отделения на Окръжна болница, "Пирогов" и ВМА са в готовност да приемат пострадали. Линейките се ползват с коридори за бързо придвижване. Движенито на магистралата е затруднено.

Източник:https://www.dnes.bg/

 

****************************************************************************************************************************


59296