Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Обещаните 50 милиона...
Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжиКоментар на Десислава Любенова

Информационен сайт „ДНЕС“

 

 50-те милиона лева, които кабинетът отпусна за увеличаване на заплатите на медицинските сестри на 10 април тази година, изведнъж се оказаха.... само едни 6 млн. лева.

 Image result for правителството оряза драстично

Къде са парите? Кой колко е дал и кой колко е взел? Кой лъже и кой замазва? Доста са въпросите, доста гъста и лепкава е кашата.

„Бюджетна тънкост“ и кажи и бегай...! Да, ама докога ще се припка по ръба на безумието в държавата? Че отгоре на всичко много ръбове и кривини станаха и все тъпи и тъпи.

И ето дойде и поредният анахронизъм - този с парите за медицинските сестри.

 

Защо парите за медицинските сестри бяха намалени 8 пъти

 

След серия от протести преди месеци правителството взе решение да отпусне допълнителни 50 млн. лева за болниците. Но месец по-късно тази сума изненадващо се стопи... до едва 6 млн. лева. Дали премиерът Борисов е забравил този факт, когато преди дни заяви, че той бил дал 86 млн. лв. и ще поиска обяснение от здравния министър Ананиев защо не са се увеличили заплатите на сестрите? После здравният министър Ананиев изневиделица обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличаване на възнагражденията е в ръцете на директорите.

А кой колко всъщност „даде“ от народните пари? Сумата наистина е 86 милиона лева. Но… Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински болници със сумата от 36 млн. лв. за дейности извън обхвата на здравното осигуряване. З0 млн. лева от тях обаче са планирани още с приемането на държавния бюджет за тази година. В същото време НЗОК отблокира 50 млн. лв. от резерва си, но това са също разходи, планирани още с приемането на бюджета и идват от здравните ни вноски, а не от правителството. Или иначе казано 86 милиона лева има, но от тях Борисов е „дал” едва 6 мил. лв. и те нямат нищо общо със заплатите на медицинския персонал в болниците, камо ли с обещаните 50-те милиона за увеличение на заплатите на сестрите. 

Това е нагледен пример как едни хора, дето управляват държавата, всъщност са царе на алабализмите и лъжите по цялата система! В случая медицинската.

Тук се сещам за един виц:

"Господине вие крадете ли ? 

Не!

Не, но не стига че крадете..., ами и лъжете, че не крадете“! 

Когато Бойко направи белята започва да се търси виновника, да гърмят бушони, да се пуска пералнята, че и центрофугата. Белята със заплатите на медицинските сестри е толкова безочлива и смрадлива, че действително трябва белина и дезинфектанти в особено големи количества да се приложат.

Всичко може да се случи в системата на нашата държава и може би затова и премиерът не си прави труда да влага повечко старание когато казва едни неща открай докрай лъжливи и категорично несъществуващи във Вселената.

В случая кой лисна белината? Винаги има кой и това са винаги готовите синдикални лакеи, които нямат нищо против от време на време да барат в мръсното, стига да си получават текущите месечни постъпления.

Та лидерът на КНСБ Пламен Димитров свиква протест на здравните специалисти на 7 октомври. Бутафорен и платен от работодателите, разбира се. А здравният синдикат в лицето на д-р Иван Кокалов нито веднъж не застана до своите членове, дори напротив. Уволни лидерката на протеста на медицинските сестри Мая Илиева и се опита брутално да затвори устите на дръзналите да си искат обещаните от Борисов пари.

Сега, когато видяха, че няма накъде, от проправителствения синдикат услужливо решиха да овладеят кризата и със затворени очи да кажат: Искаме реформи, искаме спешни мерки, искаме промяна. Дрън, дрън... Гнусно! На всички е ясно, че дрънкането на така наречените синдикати е проформа и цели някак да се отвлече вниманието от съществуващия проблем, да се спечели време за да се дооформят новите тлъсти лъжи и обещания. 

Та казионните Пламен Димитров и Иван Кокалов си мислят, че цял един народ страда от деменция и не помни какво се случи на миналите национални протести, където протестиращите бяха наричани от представители на висшия ешелон на властта „кресливи жени“ и как ли още не.

Image result for building of the council of ministers of bulgaria

Държавата и всичко в нея тъне в тотален хаос. Тези, дето трябва да въведат ред го правят единствено - за себе си! Докато десетки хиляди здравни специалисти са унизени – веднъж с мизерно заплащане на труда и втори път с нагли лъжи, то стана ясно, че в създадената от здравния министър Кирил Ананиев Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са си раздали наскоро премия за... „постигнати резултати“ в размер на 100 000 лева!

Маститата сума по никакъв начин не кореспондира с „положителната“ работата, която ведомството е свършило. От информацията излиза, че за половин година 99 човека от агенцията са издали едва 39 наказателни постановления, което се пада средно по 0,39 наказателни постановления на човек за полугодие, или 0,06 успешни преписки месечно?! Смешно да беше ще е много добре, но е всъщност много, много тъжно...

И всякакъв по-нататъшен коментар е излишен. Унизително е да се коментира, просто защото с три думи може да се каже всичко – НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! Да, няма.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави за лъжите към сестрите: Толкова ли е трудно да живеем нормално!?

Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желае

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Милиардите на Борисов стигнаха за 4 дефибрилатора. А с другите лъжи – повече!

Втора колективна оставка и протест на медицинските сестри от болницата в Карлово

  

 

Image result for protest

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е дисциплинарно уволнена от болница „Токуда” в София

 

Медицински сестри протестираха повече от месец с искане за увеличаване ан заплатите им


Image result for протест на медицински сестри 2018

Медицинските сестри отново на протест за достойно възнаграждение113985