Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Обяснения по темата ...
Обяснения по темата

Обяснения по темата "тераси": Трябвало нарушителят да позволи проверкаНа покрива на сградата, където живее Пламен Георгиев, има два незаконни навеса. Те са незаконни, защото били над 1 метър над кота "било". Единият бил около 6 кв. метра, а другият – 1 кв. метър. Навесите са построени през 2007 година т.е. далеч преди Пламен Георгиев да купи апартамента си. Това каза кметицата на район "Слатина" Наталия Стоянова след проверка на имота.

На въпрос как се е случило, Стоянова обясни, че предишният собственик, който бил и строител, така си решил. И се оправда, че имало сигнал преди години, но проверяващите от общината не били пускани. "Очакваме съдействие от лицето, което е нарушител. Когато човекът не ви отвори, нямате много механизми да влезете. По принцип можем да звъннем на полиция, но това не е направено през 2012 година (бел. ред. – тогава е имало опит за проверка)", обясни Стоянова пред Нова телевизия. Нямало да има парична глоба извън премахването на навесите, а обичайно премахването става между 1 и 3 месеца. Може обаче Георгиев да обжалва.

Какво се случва, ако няма премахване на навесите – нямало всъщност законов срок, но общината трябва да премахне навесите, ако собственикът откажел. Практически нямало и сауна на покрива, защото нямало документи за такъв строеж. Онова, което до вчера наричахме "сауна", може би е помещение, където да се съхранява нещо. Не може да бъде сауна, трябва да има специално разрешително. Дори в собствения си апартамент не може да си направиш сауна, стана ясно от обясненията.

"Един строеж може да го наречете по много начини. В момента в "сауната" няма нищо. Това е една заградена част, в която няма нищо. Сауната е обект със самостоятелен разрешителен решим. Няма как законово на това място да има сауна", обясни кметицата на район "Слатина" пред bTV.

Що се отнася до терасата от 186 кв. метра, Стоянова каза следното: "По-скоро не са общи части". "Документът е много ясен – терасата е включена в договора му за покупка, така че е неговата собственост. Когато купуваме нещо, трябва много ясно да го оглеждаме", добави кметицата.

Иначе известният като приближен до ГЕРБ бивш директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов, който беше бит преди години с метални тръби и сега е в амплоа на "политически анализатор", прогнозира, че професията "политик" щяла да е все по-непривлекателна и щяло да има все по-малко желаещи да я практикуват. Освен това политиците вече нямало да може да крият имуществото си, както ставало досега. "Скандалите се случват, защото някой прие това законодателство", изтъкна Харизанов, намеквайки, че ГЕРБ всъщност са помогнали за вдигането на завесата. Той уточни и, че преди да отиде в ЕП, Станишев си гласувал закон да се пази от корупцията, а Борисов стигнал до сегашния антикорупционен закон. Освен това Станишев "не си давал хората", докато Борисов предупредил своите, че ако не им светне червената лампичка, той щял да им светне синята.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Подигравка! >> Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Втора проверка обяви за незаконни постройките на терасата на Пламен Георгиев

 


97407