Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Обясненията на Валер...
Обясненията на Валери Симеонов за оставката (видео)

Обясненията на Валери Симеонов за оставката (видео)Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. 

За оставката на Симеонов настоява протестът на майките на деца с увреждания, който продължава вече близо 30 дни.

Протестът започна заради изказването на Симеонов за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания.

Под политически натиск Симеонов половинчато се извини на майките, но те отказаха да приемат извинението му и се зарекоха да протестират, докато той не подаде оставка.

Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че не може да отстрани Симеонов, защото така ще падне правителството. 

В същото време БСП и ДПС поставиха ултиматум на управляващото мнозинство в парламента, че няма да се регистрират в Народното събрание, докато вицепремиерът не подаде оставка. Заради решението им на няколко пъти не се проведоха заседания. 

На извънреден брифинг Симеонов потвърди, че е подал оставка, като обясни, че това е негово лично решение, което е взел следобед и го е съгласувал с коалиционните си партньори и основно с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Като причини за оставката Симеонов обяви "продължаващата медийна кампания, особено в последните два дена, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен".

Той допълни, че тази медийна кампания, от която са се възползвали и редица политически сили, вече се е прехвърлила и върху депутати от неговата партия НФСБ, като това включвало частично публикуване на изявления и вадене на думи от контекста, както според него се е случило и с думите му по адрес на майките на деца с увреждания. 

По думите му обаче тази кампания вече "удря върху рейтинга на правителството" и става въпрос вече не за неговата личност, а за управлението на държавата, затова той не може да си позволи "да тежи като камък". 

"Не ми е детската мечта да съм вицепремиер, станах, защото така поискаха моите партньори, не ми е самоцел, не съм си и помислял, че човек може да влиза във властта, за да си вади облаги", каза още Симеонов. 

Той подчерта още, че с оставката си цели "да лиши частично протестите от тяхното основание" и след нея ще се види дали те ще продължат и с какво основание. 

Симеонов заяви, че не е приет добре от медийното пространство, защото смятал, че човек трябва да е честен в изказванията си. 

След това той изреди и постигнатото от него по времето, в което е бил вицепремиер, като сред успехите си посочи завършването на оградата по границата с Турция и обявяването ѝ за обект от национално значение, обезпечаването на решението за втори лифт в Банско и одобряването му от ЮНЕСКО, създаване на работна група за Витоша, промяна на закона за българското гражданство, ежеседмична връзка с Одеса, осигуряване на средства за ремонт за българския културен дом в Будапеща, спирането подаряване на Бузлуджа, закона за хазарта и акциите срещу шума в курортите по морето, които според него са донесли не само видими, но и "слухови успехи". Изреждането на успехите си той завърши с думите "Дай, Боже, всекиму". 

Накрая той подчерта, че борбата продължава, а "основанието за радост от моите опоненти е преждевременно".

По-късно стана ясно, че Борисов е приел оставката на Симеонов. 

В същото време майките на деца с увреждания, които протестираха и днес, посрещнаха новината за оставката с радостни възгласи и викове "Победа".

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/;

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Победа N 1 >> Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка

Политолог: Борисов има тежък проблем! Очаквам да подаде оставка преди евроизборите

Политически обзор на седмицата* >> Обиди на "мишки" и нови игри на кворуми

България се вдигна! График и сборни пунктове за всички обявени протести в страната по дни. ВИЖТЕ тук

Младен Маринов, манипулацията и политическото угодничество


81657