Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Обяснителен режим* >...
Обяснителен режим* >> Картината от стенограмите за чумата: Заплаха от поголовна зараза и санкции от ЕС и ОИЕ

Обяснителен режим* >> Картината от стенограмите за чумата: Заплаха от поголовна зараза и санкции от ЕС и ОИЕОпасността продукцията да разнася вируса е много голяма. Затова се налагат икономически санкции. Това е казал ръководителят на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Дамянов по време на първия председателски съвет от 17 юли, на който са присъствали представители на всички парламентарни партии.

Най-напред ЕК ни наложи санкция върху целите области. Успяхме да ги убедим, че мерките, които вземаме, ще бъдат ефективни и те свалиха санкциите само на общинско ниво – по границите. Оттам нататък всеки път, когато излезеше положителна проба, на база на анализ дали животните от стадата са в контакт, се вземаше решение за евтаназия", е казал още Илиев. По думите му, ако вирусът бъде спрян, ще има ограничения само за половин година на територията на седемте общини в Ямболско, като сиренето, млякото и месото от там ще се продават само там. Ако обаче се увеличели огнищата, имало вариант за ваксинация, но ако бъде приложен, ще се използва само за общините в Странджа и тогава ще има ограничение да се търгуват от там месо, мляко и млечни продукти за 2-3 години – в рамките на ЕС и ОИЕ. В случай че заболяването се разпространи е възможно да има забрана за търгуване на месо, мляко и млечни продукти от България на цялата територия на ЕС. С практиката на ваксиниране от Турция не може да се изнесе за търговия зад граница в ЕС и ОИЕ никакво топлокръвно животно, категоричен е шефът на БАБХ. При ваксиниране няма да се ваксинират всички животни, а ще останат и неваксинирани, за да може да се наблюдава дали вирусът е овладян или се разпространява.

Фермери се противят за втора проба за чума по овцете и козите, вече има заплаха от африканска чума

Фермери се противят за втора проба за чума по овцете и козите, вече има заплаха от африканска чума

Не вярвам, че съм пренесла заболяването, като съм била на гости в Крайнево при майка ми. Това заяви вече прочулата се чрез Facebook фер...

Илиев уточнява и, че БАБХ работи по специална формула, с която се изчислява колко проби е достатъчно да бъдат взети от едно стадо според големината му, за да има над 95% сигурност дали има заболяване в стадото или не.

Ръководителят на БАБХ припомня и хронологията: "Пробата при нас на 19 юни излезе положителна, същата проба беше изпратена във Франция, на 23 юни те ни върнаха отговор, че пробата е положителна". Според Илиев е достатъчно една проба да е положителна и потвърдена, за да се действа, но БАБХ изпратила още 400 проби за потвърждение, а са взети 6000. В рамките на трикилометрова зона, в която има установена зараза, всичко, което е заразено, се унищожава, а от десеткиломертова зона, където има установена зараза, нищо не се изнася. Изземва се и всичко, което се произвежда в седемте застрашени общини в Ямболско

Дамян Илиев е категоричен - "хората, които се занимават с дезинфекцията, да има опит да бъдат убити, да им се режат маркучите, да се пускат на воля стадата, които трябва да бъдат евтанизирани, ме карат да мисля, че някой иска да имаме вируса в цялата страна".

"В момента пробите продължават. Документираме и естеството на болестта", обяснява Порожанов. А Илиев уточнява, че вирусът на тази чума (PPR) има три типа проявления, като най-острата форма е бърза смърт, но тази сега изглежда е по-различна, с по-бавно проявление, но било безспорно, че вирус има. И уточнява, че вирусът може да бъде пренесен и от сърни, но досега няма проби от сърни, взети от БАБХ, които да са положителни.

МВР не подсигурило района с чумата, защото трябвало да се моли на БСП

МВР не подсигурило района с чумата, защото трябвало да се моли на БСП

Какво да направим - да изнесем на ръце народните представители (бел. ред. - на БСП), да снимате кръв ли? Така вътрешният министър Вален...

Може ли да има карантина

Дамян Илиев е категоричен, че не може. И дава конкретен пример – през 2012-2013 година в Англия, в лабораторията във Олбрайт, която се счита за една от най-безопасните, е изпуснат вирус на шап, изпратен там за изследване. Щетите са в размер на 20 млрд. паунда. Отделно, председателят на БАБХ казва и, че са хванати излизащи от Ямболско хора, каращи животни в багажниците на колите си. Затова от БАБХ искат пълен контрол на транспорта в България, за да се хващат хора, които карат животни без съответните документи.

Ръководителят на БАБХ дава и друг пример какво правят хората, когато се стигне до такива случаи: "Когато беше бруцелозата към Рилския манастир, един човек от Плевенско беше купил 25 глави от доказано стадо с бруцелоза. Закарал си ги в село. Купува 25 глави от Троян, сменя троянските марки и слага други на болното стадо и после ги прехвърля там".

"Ако продължаваме да си позволяваме това нещо, няма защо да правим и евтаназията", заключва Илиев предвид факта, че всякакви непознати са отишли в стопанството на баба Дора, като "там наоколо" е доказан вирус, налягали са и пречат на БАБХ.

Радев: Протестът на животновъдите пред МС не отговаря на нуждите на стопаните в Странжда

Радев: Протестът на животновъдите пред МС не отговаря на нуждите на стопаните в Странжда

Протестът на животновъдите от вчера (18 юли) пред Министерския съвет не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на С...

Как е дошъл вирусът?

Изказани са само предположения – че е от Турция. Дамян Илиев е категоричен, че продукцията от болни животни – месо и мляко, не е опасна за хората и казва нещо друго интересно – че при един от фермерите в Ямболско, където има установен проблем, се събирало мляко от няколко стопанства, а човекът бил много стриктен и внимателен, което подсказва, че е възможно вирусът да е дошъл през млякото.

Законови пропуски или внушения на БСП?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова споделя как имала лични впечатления от село Шаркова и там не се правела никаква дезинфекция, влизало се спокойно с кола, с камион, пеша. "15 дни след началото на процеса там няма обезпаразитяване и там, както се казва по вашите нормативи, дезинфекция", заявява тя. Освен това, по думите ѝ, нямало никакви обяснения и не се давал протокол от положителни проби. Социалистката признава и опасността от икономически санкции, но трябвало първо да се свали напрежението, защото имало хора "с вили, с мотики, с камъни" срещу полицаи, а имало избиване на животни в 4:00 часа сутринта, без обяснения.

Управляващите си признаха, че спрели евтаназията в Ямболско по политически причини

Управляващите си признаха, че спрели евтаназията в Ямболско по политически причини

Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума по дребните преживни животни. Едното е на баба Дора, другото е в гра...

 

Нинова поставя и въпрос за доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), на което Порожанов отговаря, че не го е одобрил, че центърът бил "теоритична точка" що се отнася до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и авторите на доклада по никакъв начин не го сезирали за заключенията си. А депутатът Светла Бъчварова твърди, че ЦОРХВ си преписвал заключения от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), за която Дамян Илиев изрично казва, че не е съгласен с определени становища.

Нинова обаче обръща внимание и, че няма заповед за действие на Порожанов съгласно Закона за ветеринаро-медицинската дейност и това прави нещата незаконни. Отделно не била свикана и Централната епизоотична комисия, която по закон трябва да издаде съответния документ за действие, земеделският министър да го подпише и чак след това се действа. Заради това има опасност от колективен иск пред Европейския съд, предупреждава Нинова и е категорична, че БСП ще подкрепи действия само след спазване на процедурата – свикване на комисията, която да заключи, че има епидемия и документът да бъде разписан от Румен Порожанов. А Волен Сидеров призовава за мащабна информационна кампания – чрез общоселски събрания, както и да се отцепят опасните райони.

Вече на второто заседание, на 18 юли, Румен Порожанов отвръща на обвиненията за липса на законност – Централната епизоотична комисия се свиквала само при опасност от зараза за хора. Въпреки това той поема ангажимент тази комисия да бъде свикана.

СТЕНОГРАМА 1

СТЕНОГРАМА 2

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Вижте документите от лабораторията във Франция, която също доказа, че у нас има чума (снимки)

От страх* >> Отложиха планираната за днес евтаназия на животни

Гергана, Светла, Тодорка... с чума и под ножа. Шарково срещу баба Дора!

Бойко... готов на всичко за да оцелее!* >> Животновъдите удовлетворени от оставките, спират с протестите

ПАНИКА! И за да спаси кожата си!* >> Първи оставки заради кризата с чумата по животните, Борисов уволни 4-ма

Животновъдите на щурм! Полицаите пазят Боко като Сталинград! Боко пази „касата“ Порожанов“ и уволнява … заместниците му!

Да се готви баба Дора!* >> Министър Радев: Продължаваме с евтаназията. И започваме със стадото на баба Дора.

Протестиращи се опитаха да нахлуят в Министерския съвет (НА ЖИВО)

В "Шоуто на Слави": Чумата по овцете се бори с евтаназия, но хората са в шок от отношението на държавата

Чумата: Цигани - ветеринари колят животни за 50 лв. надница (ВИДЕО)

Щабът за борбата с чумата по животните ще се срещне с депутати от парламента

Пазят стадото на баба Дора от Шарково, жената е на успокоителни

Грозен червен пиар* >> Нинова зове от село Шарково: Да дойде премиерът Борисов, да чуе!

Слави Трифонов: Системата, която ни убива, трябва да бъде евтанизирана

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин

Баба Дора, която разплака България: Паднах на колене пред Порожанов, за да спася стадото. Не става

Козата с телефона е пиарката на министъра на земеделието

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин


70057