Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Обявиха първите избо...
Обявиха първите изборни листи, подредени от гражданите от цяла България без партийна намеса. В листите на народа няма „парашутисти”. Прекратена е порочната практика един кандидат да води 2 листи. 48 753 българи гласуваха в 118 общини от цялата страна

Обявиха първите изборни листи, подредени от гражданите от цяла България без партийна намеса. В листите на народа няма „парашутисти”. Прекратена е порочната практика един кандидат да води 2 листи. 48 753 българи гласуваха в 118 общини от цялата страна  • Тези изборни листи са първата пряка демокрация в България.
  • Хората отхвърлиха старите политически играчи. Избраха лекари, ютисти, занаятчии, търговци, домакини.

 

  •  Сред водачите на листи и в първите места са: Янка Рупкина, проф. Радостин Москов, Дани Милев, Анжелика Цокова, Светла Караджова (дъщеря на именитата Надка Караджова) и други достойни българи.

 

Днес Гражданско движение „ДНЕС” и „Кауза България” обявиха първите изборни листи за 42-ро Народно събрание, съставени лично и поименно от гражданите на България.

 

В изборните листи влязоха лицата, които българите сами посочиха и избраха на първите граждански избори. В 118 избирателни пункта в цялата страна  48 753 българи се включиха в изборите и посочиха поименно най-достойните да ги представляват. Гражданско движение „ДНЕС” организира първите граждански избори на 4 и 5 април се цел да даде възможност на гражданите сами да дадат своя вот за бъдещето на България.

 

Политическа партия „Кауза България” бе единствената партия, която даде на 100% своите изборни листи за хората, избрани с гражданския вот. Така в листите й влизат личностите, избрани на гражданските избори.  По този начин избраните поименно от гражданите лица ще получат своя реален шанс да влязат в Народното събрание и да спомогнат за икономическото и социално стабилизиране на България.

 

Сред лицата, които влизат в първите граждански изборни листи са  Янка Рупкина, проф. Радостин Москов, Дани Милев, Анжелика Цокова и други достойни българи – лекари, юристи, учители, занаятчии, търговци, домакини.

 

„Това са достойни и уважавани личности, професионалисти в своята област, които се ползват заслужено с общественото доверие. Оценяваме високо факта, че изразявайки своя граждански вот хората проявиха такова силно чувство за селекция на ценните и стойности хора, които досега са били извън полезрението на голямата политика.Българинът каза своята истинска и тежка дума – той не желае лица от старите партии и политически креатури, които са се компрометирали и които служат на монополите и нечисти бизнес интереси”, коментира Анжелика Цокова от Гражданско движение „ДНЕС”.

 

„ДНЕС” няма политически амбиции и в този смисъл на изборите за НС няма да подкрепи никоя политическа партия. Движението обаче организира провеждането на първите граждански с цел да предложи истинска гражданска алтернатива на управлението на България и да даде възможност на гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент.

 

„За първи път имаме проява на пряка демокрация в България. Граждани избират граждани и посочват достойните и можещи хора, които да влязат в Народното събрание и които имат компетенциите и способностите да управляват добре страната ни”, допълниха от ГД „ДНЕС”.

 

„Ценим избора на гражданите, смятаме, че хората най-добре могат да преценят кои са достойните личности, които могат и заслужават да ги представляват. Затова дадохме 100 % от нашите листи на лицата, избрани на първите граждански избори. Смятаме, че беше крайно време българите да се представляват не от политически паравани, а от  истински хора. България заслужава добро управление”, коментира Георги Титюков от „Кауза България”.

 

Гражданско движение “ДНЕС” инициира и “Борд за гражданско доверие”. В него ще участват уважавани и доказани българи - експерти в различни области на икономическия и обществения живот. Експертите ще подпомагат и подготовката на гражданска платформа, в която гражданите от цялата страна ще могат, чрез приемните на „ДНЕС”, да дават своите идеи и предложения до деня на изборите – 12 май. Предложенията ще бъдат приемани от юристи - доброволци и експертите на движението, които също ще участват в БОРДА.

 

Гражданската платформа ще бъде съставена изцяло на база исканията на хората, като експертите ще ги формулират и прецизират на основание – изпълнимост, родолюбивост, насоченост към интересите на хората, а не на монополите и олигархията. Гражданската платформа ще бъде в основата на политиката и на гражданските листи.


3239