Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Областният управител...
Областният управител на Перник се запозна с приоритетите на жителите на града, изведени от анкета на „ДНЕС”

Областният управител на Перник се запозна с приоритетите на жителите на града, изведени от анкета на „ДНЕС”Доброволците от организацията на Гражданско движение „ДНЕС” в Перник се срещнаха с областния управител на област Перник Михаил Михайлов. На срещата Георги Първанов – координатор на “ДНЕС” за гр.Перник, запозна областния управител с резултатите от проведената анкета сред перничани „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община”.

 

На база набраните анкетни карти бяха идентифицирани следните основни проблеми, които гражданите на община Перник желаят да бъдат решени от местната власт:

 1. Лоша инфраструктура - 1006 анкетирани, което представлява – 18,1%
 2. Липса на информиран и достъпен транспорт - 435 анкетирани – 7,08%
 3. Липса на работни места - 2001 анкетирани – 32,59%
 4. Чистота и озеленяване – 711 анкетирани – 11,58%
 5. Места за паркиране – 560 анкетирани – 9,12%
 6. Замърсяване на въздуха            - 573 анкетирани – 9,33%
 7. Бездомните кучета – 319 анкетирани – 5,20%
 8. Качеството на питейната вода – 123 анкетирани – 2,00%
 9. Липса на канализация – 218 анкетирани – 3,55%
 10. Опазване на обществения ред – 94 анкетирани – 1,53%

 

Бяха анкетирани общо 6140 граждани на Перник. С най-голям относителен дял от гражданите на Перник е посочено липсата на работни места – 32,59%. На второ и трето място от жителите на града са поставени лошата инфраструктура с 18,1% и чистота и озеленяване с 11,58%.

 

Получените разултати бяха предоставени на областния управител и бе изразена надежда, че ще бъдат разгледани и решени от местната власт. На Михаил  Михайлов бе напомнено, че през месец януари координационния съвет на ГД „ДНЕС” – Перник определи и връчи идентифицираните по-рано от него проблеми на община Перник, които са от съществена важност за населението на града, а именно:

1. Изграждане на канализация в кварталите на град Перник, където липсва такава / кв.“Рудничар“, кв.“Бела вода“ и др./

 1. Газифициране на всички квартали без ТЕЦ.
 2. По-бързо и адекватно възстановяване на разрушената инфраструктура на общината след ремонти на ВиК, Топлофикация и при газифицирането на града.
 3. Ускоряване темповете за развитие на новата индустриална зона.
 4. Подобряване условията за живот на гражданите на град Перник.

 

Областният управител бе информиран от доброволците на „ДНЕС”, че през настоящата 2014 година в приемната на "ДНЕС"  освен предоставяните досега безплатни правни консултации на пострадали от монополи и мобилни оператори, гражданите ще могат да получават и безплатна правна помощ и процесуално представителство чрез завеждане на индивидуални и колективни съдебни искове по най-ниските тарифи и по различни казуси. Координаторът на „ДНЕС“ уведоми г-н Михайлов, че всичко това ще бъде задействано поетапно с привличането на още адвокати-доброволци, които работят в различни сфери.

 

На срещата областният управител информира представителите на „ДНЕС“, че Областна администрация – Перник работи по отношение решения за реализиране на проекта „Нова индустриална зона в Перник“. Областният управител е получил одобрението и съдействието за реализиране на тази идея на премиера, министъра на транспорта и НКЖИ.

 

Участниците в срещата се договориха да си оказват помощ за изпълнение на мероприятията и инициативите, които бяха предмет на проведения разговор и се договориха за нова среща след 1-2 месеца, когато има конкретни решения по въпроса за нова индустриална зона на Перник.

 


1429