Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Образцов дом

Образцов домАвтор: Райко Байчев

Когато питат Маркес откъде идва този магически реализъм, откъде са всички тия странни и причудливи работи, някакви тирани, които управляват стотици години, какви са тия жълти пеперуди, които се носят на рояк из къщите, той казва: ама вижте, оттам откъде идвам, наистина има такива тирани и наистина има такива жълти пеперуди - аз почти нищо не си измислям. Онова, което за Стария континент е нещо нереално и невъзможно и затова или красиво или естетизирано грозно, за колумбиеца е и просто среда, всекидневие. 

Приносът ни към тази ситуация на локално явление, което тук е реалност, а в Европа фантасмагория, продължава да е изумителен - а уж не сме трети свят, уж сме и ние в тоя континент на прогреса, справедливостта и нормалното. Прочетете сега това заглавие. То гласи:

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ НА ВСИЧКИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ, ФИНАНСИРАНИ С ЕВРОПАРИ

Става дума разбира се за бившия зам.министър на икономиката Александър Манолев, за когото се твърди, че ползва за лична собственост къща за гости, направена с пари от еврофондовете. 

Принципно, обръгнал и свикнал на мизерии човек - а още по-лошо - човек-журналист, влиза в цялото това нещо, прави разследване, цитира източници, върши си нормално работата. После пък публиката го консумира, гледа, цъка се език, псува; политикът пък рече: "не е морално, но е законно" и така всичко чат-пат върви в рамките на нормалното. Но все пак, ако човек дори за малко се изключи от обичайната си домашно-панелна перспектива, изведнъж може да прогледне на това заглавие с цялото безумие, с което би могъл да погледне да кажем някой в цивилизования Запад:

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ НА ВСИЧКИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ, ФИНАНСИРАНИ С ЕВРОПАРИ

Тоест, (вече сме от гледната точка на хипотетичния господин Ханс Мюлер), един ден попадаш на новина, че в една държава в Европа, макар и Източна, но все пак Европа, заместник министри строят собствени къщи за гости с европейски пари, и в тези къщи...си канят гости просто. Гостите са твои приятели, а ако няма гости сам си си гост и си си доманик и въобще си какъвто си си поискаш. И тук господин Ханс Мюлер все пак може би се досеща, че самият той има участие тъкмо в тези евросредства, с които българският политик си е построил въпросната къща. Вероятно драгият Ханс би се почувствал напълно прав в това да поиска да дойде на гости на самия министър, тъй като е участвал в тая къща за гости - дай поне да отидеш на гости. Но дори и това не може да стане. Гостите най-вероятно са единствено ония, с които е станало възможно да се врътне цялата далавера. Както пише на едни табелки, които ще останат вечни:

ОБРАЗЦОВ ДОМ.

Заповядайте. 

 

Източник: https://www.actualno.com/actualno/97370