Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Общината иска конкре...
Общината иска конкретика, “ДНЕС” представи такава

Общината иска конкретика, “ДНЕС” представи такаваПо повод изявлението на кметана Габрово Таня Христова, дадено на брифинг в началото на седмицата и твърдението, че писмото на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово относно изпълнението на проекта за Водния цикъл на града е необосновано, тенденциозно и в него липсват конкретни предложения, от неправителствената организация разпространиха конкретен пример в местните медии. Областният координатор на движението Анатолий Антов заявява в писмото си, че ще поднесе публично своите извинения за допусната грешка относно служителя, за който питат от целия КС на движение “ДНЕС”, ако това не е така.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Но всъщност това така ли е,  или не е? Това не  става ясно от изявлението на г-жа Христова? И понеже от Община Габрово искат конкретика, изпращам тези две снимки и материал – коментар от инженер, човек който разбира от това, което се закопава в земята по този проект. Държа да е ясно, че ние от КС на ГД “ДНЕС” искаме да помогнем, а не да рушим. Привестваме инициативите на кметската институция по всички проекти и възможности нашия град да стане по привлекателен и красив, но няма да си затваряме очите пред нередностите които стават, ако има такива”, споделя Анатолий Антов.

снимка: ГД “ДНЕС” – Габрово

В коментара на експерта от ГД “ДНЕС” – Габрово се казва: “Безспорно материалът, който се полага за обратен насип върху канализацията на Водния цикъл в различните части на града е различен. Този, които се полага в централната градска част е несортиран трошен камък чист освободен от примеси на глина и кал, и със сигурност отговаря на техническата спесификация и стандартите. Безспорно за него ще има сертификат, декларация за съответствие и протокол от изпитване от акредитирана лаборатория.  Но въпросът е следният: Отговаря ли материала от снимка 1 ?

Това е материал положен за обратен насип върху канализацията на улица “Роден край”. Дали това е същият материал със сертификата и издадените декларации за съответствие? Видимо на снимката това е материал съставен от глина и кал и тук там някое камъче. Дали този материал отговаря на определените характеристики, зърнометрия, коефицент на разнозърност, показател на пластичност, максимална плътност на скелета при оптимално водно съдържание и другите характеристики, които се изискват за подходящ материал?

снимка: ГД “ДНЕС” – Габрово

Спрямо Техническите спесификации и стандарти след полагането на определен пласт от обратната засипка Например 0,20м; 0,50м е необходимо да се направи уплътняване на насипа, или може би технологията в проекта на водния цикъл за Габрово е по – различна и уплътняването се прави върху най – горният слой когато материала е изсипан и е на ниво асфалт.

Уплътняването на материала е един от много важните показатели. Вземането на превантивни мерки ще избегнат финансови и други загуби в бъдеще. Като пропадане на пътната настилка и разрушаване на положения в бъдеще асфалт.”


1634