Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Опасни сме! >> На гр...
Опасни сме! >> На границата с Гърция - тарашат автомобилите за пренос на свинско месо, налагат солени глоби!

Опасни сме! >> На границата с Гърция - тарашат автомобилите за пренос на свинско месо, налагат солени глоби!Днес и премиерът Кириакос Мицотакис се срещна с ръководството на аграрното министерство и бе запознат с превантивните мерки, които властите прилагат

Гърция засилва контрола по границата с България заради африканската чума по свинете. Засега в южната ни съседка няма регистрирани случаи на болестта, но властите повишават бдителността с цел превенция на разпространението на заразата, предаде БНР. 

Гръцките власти и по-точно специалните отдели за контрол на месото и храните са в повишена бдителност, предимно в районите, които граничат с България. 
Според специалистите в Гърция няма универсална формула за локализиране на заразата и с изключителен ефект е спазването на всички разпоредби от хората, които работят в свинеферми. 

Проведе се и извънредна среща на министъра на аграрното развитие Макис Воридис с представители на свиневъдството, на която обсъдиха мерките за контрол. В районните инспекции действат дори мобилни екипи, които и при най-малкото съмнение могат да окажат незабавно експертна помощ на свинефермите. 

Всички свине, които се насочват към кланиците за месо в търговската мрежа, се проверяват за наличие на сертификат, че са напълно здрави. 

На граничните пунктове стриктно се проверява дали пътуващите не пренасят свинско месо. Налагат се глоби и месото се конфискува. 

Днес и премиерът Кириакос Мицотакис се срещна с ръководството на аграрното министерство и бе запознат с превантивните мерки, които властите прилагат. 

От много коментари на специалистите в гръцките медии става ясно, че не само България, но и други европейски страни са засегнати от чумата по свинете, а топлото време предразполага за разпространение на заразата. Но при спазване на мерките, ситуацията е под контрол, смятат в южната ни съседка.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Неграмотност: >> Служители на БАБХ конфискуваха край Никопол агне вместо прасе

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна

Първи кадри от заравянето на евтаназираните свине

Никаква жалост! >> Погребват и живи прасетата в Русенско

Загробването на убитите свине е по местообитание

Наказание за безотговорност >> БСП иска оставките на Томислав Дончев и Десислава Танева заради африканската чума

 

107900