Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Оправдани и нелепи о...
Оправдани и нелепи обяснения за трагедията в Пловдив >> Нещастно съвпадение на факти

Оправдани и нелепи обяснения за трагедията в Пловдив >> Нещастно съвпадение на фактиНещастно съвпадение на факти - така ръководството на университетската болница "Свети Георги" в Пловдив обясни шокиращите кадри на двама пациенти в тежко състояние, които чакат на стълбите и тротоара някой да ги отведе в новосформираното отделение за COVID-19 в града. Часове по-късно и двамата мъже умират.

Шефът на болницата проф. Карен Джамбазов обяви, че 98% от организацията е създадена, но отделението работи само от 2-3 дни и затова "логистиката не е била на ниво". "Да се носи вина е много сложно", коментира Джамбазов и остави въпроса на прокуратурата. Той на свой ред описа скандални подробности от работата на лекарите, които допълват картината на пълен хаос с лечението на хората с COVID-19.

Кадрите с пациентите, които чакат пред отделението в клиниката по алергология на УМБАЛ "Св. Георги", която е най-голямата болница в страната, бяха показани снощи от БНТ. Скандално видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни. Двамата пациенти чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице. Мъжът седнал на тротоара пред отделението по алергология, с кислородна маска на устата е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев. Датата е 16 ноември. Няколко часа по-късно двамата издъхват.

Двамата пациенти са били част от общо шестима души, преместени в новото отделение във въпросния ден, обясни Джамбазов. Тримата от първия курс са настанени, след което идва ред на хората от втория курс. Единият от тях е в по-леко състояние и успява сам да се качи до третия етаж. Другите двама остават да чакат лекари, санитари и шофьорът на линейката да ги вдигнат на ръце, защото стълбите не са по силите им, а асансьор в сградата няма - отделението е на три етажа, като най-тежките случаи са на първия етаж.

От болницата признаха, че хората са чакали "30-40 минути", но твърдят, позовавайки се на шофьора, че Господин Господинов е бил през повечето време в линейката, която е била оборудвана с кислород. "Практически са чакали от отделението на третия етаж да слязат и да качат пациента на ръце на третия етаж. Това не е практика - да чакат на тротоара, били са предварително уточнени, че ще бъдат преведени, уговорено е с началника на клиниката и е трябвало да се направи организация, но това отделение работи от 2-3 дни, затова логистиката не е била на ниво", обясни Джамбазов. "Всичко ще бъде предадено на прокуратурата и ако има виновен, тя ще каже", каза той.

Болничното ръководство потвърди, че кадрите са огромен проблем. Има болни, има хора, които напускат, има лекари на повече от 70 г. "Не се фокусирайте върху тези 40 минути, защото тези лекари през това време са работили за други болни", призова шефът на "Св. Георги". Един от лекарите е качил на гръб един от двамата починали пациенти до третия етаж, разказа той. За избора на тази сграда за COVID отделение той обясни, че са се водили от следните критерии - да позволява да не се смесват потоците, да са сравнително отделени структури със слабо натоварване.

 

БЛИЗКИТЕ

Роднините на Господинов още са в шок. "Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стента, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа", разказва Мария Господинова, съпруга на починалия пациент:

Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница, за да го прегледат, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив. "Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", разказва тя

След преценка на лекарите Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. "Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не бил за тях", казва още съпругата.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа, която така или иначе не е направена. По неясни за съпругата му причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. "Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...", разказва още Господинова. В рамките на минути състоянието на мъжа се влошава, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19, факт , за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото - пловдивчанинът Любчо Лалев, издъхва часове след Господинов. 

Двете семейства обмислят за заведат иск срещу Министерството на здравеопазването.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди спешна проверка на случая. Резултатите се очакват в следващите дни, добавя Националната телевизия.

Всичко това се случва след стотици хвалби на управляващите за добре свършена работа при организацията на болничното обслужване в страната, а и конкретно в Пловдив. На думи ситуацията е една, а в реалността - съвсем друга. Ето още разминавания: 

За обещаната от Борисов COVID-болница няма медици

 

САМОСЕЗИРАНЕ

По случая реагира и Районна прокуратура – Пловдив. Тя се самосезира и образува преписка, като проверката е възложена на Икономическа полиция. Срокът за приключване е 15 дни.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 


140693