Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Оправданията на влас...
Оправданията на властта след създадения хаос >> Жени Начева: Новите случаи на Ковид-19 у нас са 34, излекуваните са 68 (Видео)

Оправданията на властта след създадения хаос >> Жени Начева: Новите случаи на Ковид-19 у нас са 34, излекуваните са 68 (Видео)Починалите до момента са 159

 

34 са новите положителните проби за изминалото денонощие. 2627 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за изминалото денонощие са 34.  Това обяви зам.-министърът Жени Начева по повод разминаванията в данните на новия сайт coronavirus.bg, който трябва да представя актуалната статистика за Ковид-19 у нас. 

Починалите до момента са 159.

"По информация към 4 юни починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в периода от края на април и началото на май", каза още Начева. 

Разликите се получават заради разликите във времето, в което се подават данните от различните болници, лаборатории и регионални здравни инспекции, обясни проф. Тодор Кантарджиев от НОЩ. 

1276 са новите теста от последното денонощие. Не са отчетени тестовете след 16 часа до 24 часа на вчерашния ден и затова днес е оповествена информация за 223 теста, предаде Новини.бг.

77 болници и 144 лаборатории имат достъп до информационната система за COVID-болните, включително 32 лаборатории, които извършват диагностика с тестове за PCR.

"Съпоставката, която правим е спрямо вчера и днес. Под вчера разбираме информацията от вчера сутринта спрямо днес сутринта", заяви зам. - министър Жени Начева.

1390 са излекуваните - 68 нови случая.

"147 са били починалите вчера, днес сме оповестили 159 случая. Като за 24 часа няма починали пациенти. 10 нови случая са за починали пациенти през април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", обясни тя.

"Били сме към вас винаги честни и коректни. Изравнените данни считам, че са направени. Всеки ден ще се подготвя кратко съобщение до медиите, защото това е улеснение", съобщи Начева.

Проф. Тодор Кантарджиев от своя страна заяви, че ако не е имало разминаване на числата е щяло да бъде учудващо. Някакви кой знае какви разлики няма, обясни той и добави, че дори и най-големите съдници виждат какви са те и че са по-малко от 5-6%.

Разликите за броя на изследванията, които се правят с PCR тестове, обясни също проф. Кантарджиев, е до 16.00 часа на предния ден, но големите числа идват винаги след това.

Относно грешните числа за смъртните случаи, по думите му, са направени болниците.

В месеците, днес се анализираше, къде е станала тази разлика. В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, най-натоварените болници и тези, които са в нашата столица, те са правили грешка с един-два случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, разликата идва оттам, каза още проф. Тодор Кантарджиев, предаде агенция "Фокус".

„Който не работи, той не греши. Никакъв интерес нямат нито Министерството на здравеопазването хората, нито хората, които вече три месеца работят в тази система и всички, които си съсипахме нервите и здравето за 100 дни да лъжем за нещо – дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко“, допълни той.

„Днес за първи път се промотира тази информационна система и първото, което искам да кажа, е, че щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата след като методиката на събиране на данните едно е по електронен начин, свързан с обучението на персонала и болници, а другото беше начинът с бързите съобщения по телефон и на хартиен носител“, добави още проф. Кантарджиев. 

Всеки ден ще подготвяме кратко съобщение за медиите във връзка с коронавирусната обстановка, каза заместник-министърът на здравеопазването.

По думите й така няма да се създава объркване. 

„След 00.00 часа на 7-ми, ще са данните за 6-ти – предходния ден“, поясни тя.

 

.
.

*Заглавието е променено от редакцията

 
Източник: http://epicenter.bg/
 

127434