Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Организацията на „ДН...
Организацията на „ДНЕС” в област Габрово отчита успешна 5-годишна дейност и се определя като „омбудсман на габровци”

Организацията на „ДНЕС” в област Габрово отчита успешна 5-годишна дейност и се определя като „омбудсман на габровци”Една от най-успешните областни организации на Гражданско движение „ДНЕС – тази в Габрово – направи равносметка на своята дейност за периода от създаването си през май 2009 година. През този 5-годишен период доброволците на Движението, ръководено от областния координатор Анатолий Антов, изминават не лек път, но изпълнен със значителни постижения в полза на съгражданите си. Към успешната дейност на габровската организация на „ДНЕС” активно се включват и структурите на Движението в Севлиево (създадена през декември 2011 г.), Трявна (от януари 2012 г.),  Дряново (от 2009 г.). 

През октомври 2011 г. се организира приемната на „ДНЕС” в Габрово. С помощта на всеотдайната работа на адвокатите-доброволци Пенка Христова и Николай Христов в нея досега са преминали над 850 граждани, на които е оказана безплатна консултация при проблемите им с ЕРП, ВиК, топлофикация, мобилни и интернет доставчици, административни проблеми, взаимоотношения с кредитори и много други проблеми, които един потребител на монополни и административни услуги би срещнал в ежедневието си. Макар и да отчитат статистика от над 350 попълнени формуляра, адвокатите-доброволци имат реални успехи зад тях: заведени над 50 дела, от които 90 на сто са спечелени в полза на гражданите. Освен в Габрово, периодично доброволците организират и т.нар. изнесени приемни в населени места, където жителите нямат достъп до юридически услуги. 

Особенно внимание трябва да се обърне на спечеленото дело срещу Община Габрово на две инстанции относно методиката на формиране на такса битови отпадъци, както и делото, спечелено срещу директора на ПГТ “Пенчо Семов“ - Габрово, водено от Анатолий Антов като гражданско лице. На същия му беше отказан достъп от обществена информация, беше заведено дело и спечелено в Апелативния съд - Габрово. Въпреки това директорът все още не е изпълнил разпореждането на съда. Организацията на „ДНЕС”, обаче, не се отказва да търси правата си и обещава развитие на случая. Към успешните инициативи на доброволците трябва да се прибави и неуморната им работа по спасяването на професионалните гимназии в Дряново, запазването на маршрутите и разписанията на междуселищния автобусен транспорт в областта, Водния цикъл в Габрово, ремонт на съоръжения в градската част, проблемите на хората с увреждания и всичко, което е сред приоритетите на габровската общественост. 

Отчетът на координаторите включва преписка от над 40 официални писма до различни институции, както и отговорите от тях. Благодарение на навременната реакция на „ДНЕС” – Габрово, много проблеми намират своето решение. Организацията на „ДНЕС” участва в консултативните съвети към Областния управител на област Габрово, Областния съвет към РИО на МОН, РОКС на НПО в Габрово – единствен в България с 11 неправителствени организации, членуващи в него. 

Отчетените цифри, обаче, не говорят така добе, както фактът, че в област Габрово вече няма институция, която да не се съобразява с мнението на организацията на „ДНЕС”, а гражданите се обръщат към доброволците на Движението като към последна инстанция за оказване на помощ при възникнали проблеми. Затова съвсем основателно доброволците на „ДНЕС” в Габрово наричат себе си омбудсмани на габровци. 

Плановете на „ДНЕС” – Габрово включват няколоко проекта в близкото бъдеще: активно участие в предстоящите Обществени съвети; подготовка и осъществяване на инициативата на ДНЕС „Хората – нашият капитал“ през м. април заедно с всички институции на територията на област Габрово; подпомагане на граждани и институции в разрешаване на спорове, казуси и даване на становища; увеличаване на изнесените приемни за консултации.

 


1309