Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Още думи на вятъра! ...
Още думи на вятъра! >> Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4,5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори

Още думи на вятъра! >> Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4,5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респираториМного по-развити държави се лутаха и обясняваха как няма страшно. Толкова развити държани в рамките на ден-два смениха изцяло концепциите. В момента има държани, които са изправени пред трудности, да не казвам катастрофи заради мигрантите.

Това каза Бойко Борисов на брифинг по повод предприетите икономически мерки .

В България има нула миграция. Един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа. Няма учен, който да каже месец, два, три година. Няма институт, който да каже, че има лекарство. Няма учен, който да се подпише под гаранцията на бързия тест. Израелският министър каза, че няма бърз сигурен тест. По-рано от 8-9 седмици няма да могат и те да създадат. 

Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 млн. Вярвам, че колегите ми в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър и по-качествен. Всички в ЕС ще купим едни и същи тестове. Цялата индустрия се пренастройва към производство на облекла и маски. Имаме мощен АйТи сектор. Ще можем да си произвеждаме и респиратори. Днес за първи път в мирно време се отлага олимпиада.  Ние сме във война. 

Скоро военните ще ни питат защо не сме ги използвали. Аз се ръководя от следното правило-да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите. Има една артерия. По нея тече живота на страната. За това толкова ревниво пазим, да могат хората да отиват и да не затворят предприятия. 

С Мутафчийски всички се шегуваме. Но когато говорим сериозно, трябва да предприемем мерките сериозно. Най-важно е изолацията. За това създадохме КПП-та.

 

Мерки: 

-        Половин милиард лева се дават  за увеличените разходи за МВР, МО. 

-        За бизнеса се отпускат 4, 5 млрд. лева ресурс 

-        200 млн. са насочени към възможности за потребителски кредити за нуждаещите се в размер за всеки по 1500 лева 

-        Отлагаме плащане на  данъци до 30 юни 

-        50 млн. лева се дават  за най-нуждаещите се пенсионери за Великден

 

Има спор за тестовете, нека се води тук. Остава ни още една мярка-да кажем възрастните хора да не излизат. Правим всичко, за да не спре работата. Ако това продължи и след 30 юни при тези харчове и това ниско потребление... ние трябва да гледаме на всеки бизнес като на писано яйце. Зимният туризъм приключва 15-20 март. Зимният туризъм има мазнинка. Какво ще правим с летния? Милиарди има спестени. Нека не се поддаваме на паниката. Светът е спрял. Две са важните неща-да запазим живота на възрастните и да оставим малката артерия. И хората в хранителния магазин са герои. Всеки, който работи е герой. Тази нишка можем да запазим с единство и внимание.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

202 са случаите на коронавирус у нас

Вражди по време на епидемия

Триумфът на опростачването

При едночасова реч >> Борисов бесен на Радев! Обини го в егоцентризъм и популизъм

След призиви от правозащитници и Манолова, Президентът налага вето над извънредният закон: Гладът ще надделее над страха!

Манолова призова Радев да наложи вето върху текстовете за пределни цени на всички продукт

 

 


123215