Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Още търсят откъде е ...
Още търсят откъде е токсичното замърсяване на р. Марица

Още търсят откъде е токсичното замърсяване на р. МарицаОкръжната прокуратура Пазарджик и полицията проверяват няколко фирми, от които би могло да е тръгнало замърсяването на река Марица между Пазарджик и Пловдив. Органите на реда предупреждават хората от близките населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

Mъртви риби изплуваха по течението на реката вчера сутринта. По първоначални данни замърсяването е токсично. Предстои назначаването на експертизи, за да се установят причините.

 

Разследването по случая се извършва от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пазарджик. На 25 януари 2020 г., сутринта, е подаден сигнал за открито голямо количество мъртва риба по поречието на река Марица, в района на с. Огняново, обл. Пазарджик. Извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на гр. Пазарджик, на които са присъствали Васил Малинов, окръжени прокурор на гр. Пазарджик, екипи на ОД на МВР, екоинспектори от РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция „Източно беломорски район”.

 

По досъдебното производство са взети проби от различни участъци на реката, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


120671