Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Още управленски пров...
Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинетеГЕРБ се оплака, че кризата се политизира. Според БСП сме в катастрофална ситуация

След Плевен и Разград обяви бедствено положение заради опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете. Заповедта на областния управител Гюнай Хюсмен влиза в сила днес и ще действа до 30 юли включително. Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета в частни дворове стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни, посочват от областната управа. 

Плевен също от сутринта е в бедствено положение, като там вече са установени огнища на африканска чума по свинете в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли, като срокът може да бъде удължен при необходимост. В бедствено положение е и област Русе от вчера. 

МВР има задача да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на заразата, както и да помага на дирекцията по безопасност на храните да се проверят частните дворове за свине. При необходимост могат да се използват хора и техника на МО и военните формирования в областта. 

 “България вероятно ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни, но парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати веднага заради тромавата процедура и първоначално обезщетенията ще бъдат платени от държавния бюджет“, обясни в предаването "Преди всички" на БНР евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, заместник в Комисията на Земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. У нас вече има европейски експерти, които следят как властите се справят с кризата. 

На фона на тежките проблеми ГЕРБ се оплака, че ситуацията се политизира и определи искането на опозицията за оставки като опит за предизборна кампания. Днес в Народното събрание депутатът от БСП Пенчо Милков описа истинска катастрофа - "ситуацията се разраства за вас, за хората, за гражданите с часове. Тя изобщо не е изненада, защото повече от две години алармираме с парламентарен контрол, въпроси и обсъждания в земеделската комисия за това заболяване". През това време, според Милков, държавата е бездействала, въпреки че е известно, че заболяването години наред е било в Румъния. "Националният епизоотичен съвет не е заседавал почти година, екарисажите са затворени, а ние загробваме тонове заразено месо", изреди депутатът.   

ГЕРБ отвърна със слаби аргументи, че правели всичко възможно за овладяване на заразата и даде да се разбере, че оставки за кризата няма да има. "Министерствата на земеделието, отбраната и вътрешните работи са предприели всички необходими действия във връзка с ограничаването на Африканската чума по свинете", увери председателят на парламентарната комисия по земеделие и депутат от ГЕРБ Мария Белова, цитирана от БГНЕС. „Съвместно се осъществяват дейности за незабавното унищожение на заразените животни и тяхното загробване. От вчера БАБХ проследява 35 дни назад готовата продукция от всички свинеферми в страната. Постоянно се извършват лабораторни анализи на всички свинекомплекси, така че да бъде ограничено разпространението на чумата“, подчерта Белова, без да е ясно защо едва вчера са предприети такива мерки. Тя увери, че институциите полагат всички усилия да спасят бранша от пълно унищожение. 

Белова припомни, че няма ваксина за болестта и призова темата с разпространението на вируса да не бъде политизирана.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.segabg.com/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата

Експерт: Загробваме 17 000 прасета, 1 360 000 кг жива маса - това е екологична катастрофа

 

 


107580