Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Оставка и затвор! >>...
Оставка и затвор! >> Поражанов скри дали синът му се занимава с европроекти на други министерства

Оставка и затвор! >> Поражанов скри дали синът му се занимава с европроекти на други министерстваИнформационен сайт „ДНЕС“: Наглостта и арогантността стават запазена марка за министрите на Бойко Борисов. Колкото повече кражби, далавери и некадърност – толкова повече политици, като росни маргаритки. Толкова повече правят нас на балами. Престъпленията с къщите за гости, убитите животни по селата, пръскането с вълчата урина, грабежът наречен Фонд „Земеделие“... и още куп далавери лежат на съвестта на Румен Порожанов.Обаче не му искат оставката. Защо ли!?


Земеделският министър Румен Порожанов каза, че синът му няма консултантска фирма за земеделие и земеделски европроекти, но не разкри, дали участва в европроекти на други министерства. Министърът не знаел това, можело и да има, било работа на сина му и частен въпрос.

Той заяви пред bTV, че синът му е работил в одиторското дружество "Делойт", но не е одитирал ДФЗ.

 

"По време на проверките на къщите за гости получих информация, че телефонът на госпожа Мизова е на сайта на къщите в Юндола. Тя работи повече от 20 години в ДФЗ, нейната хипотеза е, че е искала да помогне. Няма логика в обяснението за телефона, че случайно е попаднал, не може да няма връзка",  обясни Порожанов.

 

"Ако разсъждаваме логично, след стартирането на проверките, дори и да е забравила, че телефонът и е там, както тя твърди, най-малкото заради проверките би трябвало да се сети да го махне", каза той.

 

По повод къщата за гости, за която се предполага, че е на семейството на Мизова, министърът заяви, че е разпоредена проверка за конфликт на интереси. По думите му, и двете къщи в Юндола функционират като къщи за гости.

 

Порожанов се оправда, че и в двата периода, през които са приемани проекти за къщи за гости, той не е бил директор на Държавен фонд "Земеделие".

 

"Къщите за гости като проверки са най-рискови, проблемът е в предназначението.

Някои проекти са спрени заради кофликт на интереси. Над 538 сигнала сме изпратили до прокуратурата. Имахме случай, когато 6 къщи край морето, по различни проекти, бяха неразплатени и дадени на прокурор", разказа той.

 

Порожанов съобщи, че до момента за 62 къщи за гости са наложени глоби, а за 32 трява да бъдат върнати изцяло парите.

 

Той коментира и скандалната къща за гости на вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, която не е негова по документи, но и не се използва по предназначение: "Договаряне за къщата Александър Манолев е било една година преди започване на моя мандат. Аз лично не мога да проверя дали къщата му я има в списъка на регистрираните къщи. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, но не използването на къщата по предназначение е проблем. Г-н. Манолев не е бенефициент, а има друго лице. Прокуратура излезе с информация , че тя е поставено лице. Аз разбрах, че той има къща там от публикациите. Хората от Сандански явно са знае ли за този проблем, но не са сигнализирали. Ние не е имало как да знаем, че има такава къща, защо той не е бенефициент. ", обясни министър Порожанов

 

Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ОСТАВКА!! ВЪН! >>> Синът на Порожанов в одит на еврофондовете за къщи за гости. И всичко било точно за пред Брюксел

Грабежът ДПС - Порожанов - ГЕРБ >> Пет етюда за къщи за гости с европейски пари

Гърмят пешките... а къде е Порожанов? >> Зам.-шефът на фонд „Земеделие” подаде оставка по искане на премиера

А защо ли продължават да ни смятат за балами?>> Борисов: Има ли виновни за къщите за гости, да се уволняват и да се дават на прокурор

След дъжд качулка! >> Румен Порожанов: Всички къщи за гости ще бъдат проверени

България - страната на "къщите за гости"98229