Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ОТ ПРЕДИ СЕДМИЦА >> ...
ОТ ПРЕДИ СЕДМИЦА >> Прасетата още 2013 искаха Бойко! Ето ни го сега Бойко – и на прасетата, и на хората!

ОТ ПРЕДИ СЕДМИЦА >> Прасетата още 2013 искаха Бойко! Ето ни го сега Бойко – и на прасетата, и на хората!Коментар на Правда Великова

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Някой спомня ли си невероятния 21 февруари 2013 г.? Едва ли! Затова ще припомня.

„Народната любов“ бе заляла жълтите павета пред Парламента. Бойко, на кого ни оставяш? Остани си ни премиер! Това викаха животновъди, фермери, собственици и работници на големите фирми (като „Агромах“, например), роми, роднини, приятели, комшии – все заинтересовани. 

  

Бойко Борисов подаде оставка, 20 февруари 2013 г.

Всички те бранеха Борисов, който режисирано и по сценарий се канеше да хвърли оставка под напора на непосилните сметки за ток и бруталната мизерия. И наред с 300–те човека с флагчета на ГЕРБ, в близост имаше и... прасета.   

Камионът, с който животните бяха докарани бе облепен с постер "Искаме Бойко“! Имаше и гигантски плакати... "Бойко - кръстник на свиневъдите“! 

Дето се казва в приказката, ако го нямаше Бойко и държава, и прасета нямаше да има...! Нищо няма да има.

Ех, времена, ех циркове! Тъжни и жалки. Там някъде сред скандиранията на превъзбудени лелки, чиновнички и грухтенето на нещастните животинки, Борисов все пак хвърли оставка..., защото народът така поискал!? 

Повратностите на живота!

Тези дни 40 000 прасета се умъртвяват в най-голямата индустриална свинеферма в България, други десетки хиляди вече са убити!

Всеки ден пламват нови и нови области с африканска чума. Заразата е тук! Пламнала е! Както е тръгнало живо прасе няма да остане в България! Това обяви в четвъртък и Еврокомисаря по зравеопазването и безопасността на храните: "България е на път да загуби цял един отрасъл“! От управленска немощ и некадърност.

Защо се стигна дотук?! Защо нямаше превенция, която да предотврати заразата? Защо властите позволиха за пореден път от нехайство, безотговорност и немарливост да се унищожи почти цял единотрасъл?!

Кой..., КОЙ е отговорният за смъртта на стотици хиляди животни...!?

200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав само в близките дни! Зловещо! Безпрецедентна управленска некадърност, некомпетенстност и безхаберие!

До ден днешен не става и ясно защо властта преди година затвори Екарисаж Шумен, в името на чии корпоративни интереси бе свършено това!? Кой го затвори, пренебрегвайки всички правни основания и норми? Кой ще носи отговорност, ако избухне заразна епидемия сред хората, в следствие умъртвяването на стотици хиляди животни и некремирането на труповете, а заравянето им в земята...?!? КОЙ...?!

Въпроси, въпроси, въпроси! И все към правителството! И все без отговор.

"Експертното" становище на Бойко Борисов е, че чумата я донесли... румънските туристи?! Е, виждате ли за какво идват туристите у нас, особено румънците – да ходят по дворове и свинеферми и да разнасят като диверсанти чума, вместо да се пекат по морето. В кочинката на властта изглежда е повече от нормално да се случват такива нелепости. И се чуват ежедневно.

Помните ли, че преди време ограда се строи, но не по границата с Турция, а по протежение на Дунав, с Румъния... Къде е тая ограда, има ли я, кой я строи... или и тя е като тази с Турция? Прахосаха се, по-точно източиха се едни 100, че и повече милиона по джобовете на патриоти и гербери и край. Земята се пропука на безброй места оградата се срина, а от наплив за влизане на емигранти в България и помен няма! Тези пък дето искаха у нас да влезнат с обикновена стълбичка я прескачаха и с ножици за тел си правеха проходи...   

 

Бойко Борисов подаде оставка, 20 февруари 2013 г.

 

Премиерът Борисов пред митинг в негова подкрепа след обявяването на оставката на кабинета си пред НС – 20 февруари 2013

Бъдете сигурни, че подир някой друг ден, когато болестта подпали цялата страна, ще бъде вкаран и сценария как някой пак клати и събаря правителството и затова е разпръснал чумата в България. Или пък друго - зловредни шпиони са принесли заразата, за да може да се изтребят свинете и мощни Европейски компании да запълнят празнотата, внасяйки свинско у нас... 

А помните ли още нещо – как през далечната 2006 г. тогавашният земеделски министър Нихат Кабил (ДПС)забрани превантивните ваксини срещу чумата, които се биеха на прасетата...! Било решение на ЕС! 

Имат ли изход властта и Борисов? НЕ, освен за сетен път да се оправдават и да прехвърлят вината другиму. Правителството ще започне дружно да се брани и може категорично да сме сигурни, че няма никой да си признае как лековато проспа една година, в която вместо да вземе ефикасни мерки, запиля милион левове в телена оградка, пръскане с вълча урина и информационен клип. Да, добре и правилно четете..., с вълча урина чумата да морим!?

Истерично, крайно неефективно, некомпетентно и мудно се действаше! Не за първи път!

Барем да бяха видели отговорните ни управляващи органи как румънците се справиха с чумата за нула време! Ама къде ти такива усилия, отговорност и ум у нашите управници?

Елементарно, което може да се направи, но и то не се случва - на хората не се разяснява, че след като  заколиш прасето, трябва месото да го обработиш термично, да го съхраниш и така ще убиеш заразата. Не трябва в никакъв случай да го замразяваш, макар и дълбоко във фризера. Така вирусът си стои и издържа цели... 1000 дни! Но кой да разясни на хората.

Както е казал народът – те нашите толкова си могат. От техните усилия резултатите са видими – от скандал в скандал скачаме и от катастрофа на към бедствие отиваме.

Точно преди една година се евтанизира дребният рогат добитък, защото правителството и там се провали. Имаше ли чума, нямаше ли, никой не разбра. И управниците ни "не разбраха", та затова от безсилие и неграмотност избиха цели стада и хиляди козички по селата. И оставки тогава пак нямаше, а трябваше хем оставки, хем отговорност и затвор да има – заради народното страдание и престъпна небрежност! 

Поуките...!? Поуки в тази нашата държава не се вадят. Всичко е ден за ден, важно е да се крепи мандата на властта.

И затова днес пак е така. И утре пак така... и други ден пак така. И все така!

Убиват се прасета, убива се бизнес, убиват се стопаните, убива се поминъкът на хората...

Държавата убива! Тази власт убива... и никой не е защитен, спокоен и сигурен, никой не е! 

Миналата седмица хакнаха цяла една България. Изтекоха личните данни на 5 млн.българиCNN въртя репортажа в най-гледаното си време. За правителството – всичко е точно!

Всичко беше точно и когато се срина Търговският регистър, и когато хиляди бяха „опоскани“ от Аферата „Олимпик“, пак всичко беше точно. И когато с гръм и трясък пропадна системата с е-винетките. Всичко си беше точно и никой виновен нямаше! И няма да има.

Съсипва се природата. Секат се гори, пускат се лифтове, тровят се с химикали реките, разорават се дюни, бетонира се Черноморието... Всичко това е „заслуга“ на родната власт. И на герберската, и на предишните!

А хората? 

Изчезват – къде бягат в чужбина, къде от мизирия си отиват от нашия свят, къде заради хаоса в здравеопазването, къде корупцията ги убива по пътищата и магистралите на властта

Къде са виновните, обвиняемите? Къде е отговорността? Навсякъде, но не и при Бойко Борисов и неговите министри, не и при приближените фирми, съпартийците, кметовете и подвластните институции и органи.

Както е видно, към днешна дата Бойко не може да разчита на прасетата, както през 2013 г., за да изкара манадата си.

А ние?

Ако ще продължим да търпим, да страдаме, да оцеляваме, да не протестираме и да не искаме оставки, отговорност и промяна, то тогава наистина да пускаме кепенците на тази няма такава държава!

 

 ************************************************************************************************************************************


Камионът, с който животните бяха докарани бе облепен с постер "Искаме Бойко“! Имаше и гигантски плакати... "Бойко - кръстник на свиневъдите“! 


Как тракторите получиха разрешение да влязат на жълтите павета? Снимка Фермер.БГ


Снимка Фермер.БГ

 

Камионът е паркиран между "Св. Александър Невски" и общината, но жандармерията не разреши прасетата да бъдат изкарани на жълтите павета пред българския парламент.

 Снимки Фермер.БГ

 

Вечерта след оставката, тракторите и прасетата. Снимка: Сергей Антонов
21 февруари 2013 г. Вечерта след оставката, тракторите и прасетата Снимка: Сергей Антонов

 

Вижте филма на Елена Йончева за оградата на границата (видео)

 


СЛАВИ ТРИФОНОВ: Нема такава държава

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Гейт до гейта, скандал до скандала, мила моя майно льо...

Дано този път да е без дупки!* >> До 300 000 лева ще струва оградата по границата, пазеща от африканската чума

Зам.-министър на земеделието: Или ние ще унищожим чумата, или тя ще унищожи свинете в цяла България

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Скок и край... няма ли спасение?! >> Експерти: Ако чумата прескочи Балкана, ще пламне цяла България

Генка Шикерова: Това е екокатастрофа! 200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав

Катастрофа! >> ЕК ни вкара в най-опасната зона с африканска чума

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата


108795