Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / От пусто в празно – ...
От пусто в празно – стил на работа по Водния цикъл в Габрово

От пусто в празно – стил на работа по Водния цикъл в ГабровоОрганизацията на „ДНЕС” в Габрово изпрати писмо до кмета Таня Христова с копие до ръководителя на Интегриран проект за водния цикъл на Габрово Марта Попова. В писмото областният координатор на „ДНЕС” Анатолий Антов поставя няколко проблема, свързани с Водния цикъл на града и липсата на координация на отделните общински екипи, в резултат на което част от тротоарите отново ще се разрушат. Съществуват и предпоставки за наводнения на улици.

Предлагаме ви пълния текст на писмото, изпратено на 16 май до отговорните институции: 

Уважаеми Госпожо Христова и Госпожо Попова,

От 12 май (понеделник), започна възстановяването на десния тротоар по ул.„ Неофит Рилски” с разкопаването и монтирането на бордюри. И отново налице излязоха проблемите, за които многократно сме говорили: липса на координация между водния проект и останалите отдели в община  Габрово (в дадения случай Озеленяване и Екологиия), което говори за липса на стопанственост.                                     

Преди около петдесет години по този терен са засадени липи.  Дървета с плитка коренова система и много леторасли, които на места са повдигнали стария тротоар на повече от половин метър, което го прави неизползваем. Вземайки това впредвид и очаквайки изграждането на новия тротоар,  още в края на 2013 година  проведохме разговор с отдел „Озеленяване”,  за да декларираме нашето разбиране и съгласие да бъдат премахнати своевременно някои от дърветата (насадени на 1.5 – 2м).

 

 

Беше ни отговорено, че от страна на Водния цикъл при тях не е постъпило съответното искане, за да се направи оглед и преценка на състоянието. Преценявайки, че премахването на 2-3 липи няма да наруши екосистемата и ландшафта на града, заставаме на същата позиция. Защото считаме, че няма друг начин да се премахне част от кореновата система и летораслите. По този начин ще се изгради наистина толкова необходимия и безопасен  тротоар. В противен случай, ако се залеят корените във вида от снимките, до 1-2 години отново няма да имаме тротоар.  

В участъка от ул.” Т. Иванов” към центъра (събореният и непочистен цех на Г. Генев) състоянието е още по-зле. Преди да се премине към изграждане на тротоара е задължително да се почисти дерето, което слиза от кв. "Радичевец"  и преминава под ул. ”Н. Рилски”. Същото, незнайно защо, не е включено в проекта на  Водния цикъл, което е предпоставка за евентуални наводнения. 

Обединението прави силата! Гражданските наблюдения, преценки и предложения, съчетани с професионалните умения на различните отдели, трябва да доведат до това, че влагайки толкова много пари в този проект, да се получат качествени резултати. А не да наливаме от пусто в празно, плачейки че сме бедни.

С уважение, А.Антов – областен координатор на Гражданско движение „ДНЕС”


1235