Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА Н...
ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ГД „ДНЕС“ - ГАБРОВО

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ГД „ДНЕС“ - ГАБРОВОЩо е то "гражданска позиция" и има ли тя почва у нас?

Уважаеми съграждани, от 03.09.2012 г. до 30.09.2012 г. "ДНЕС"- Габрово провежда подписка относно промяна начина на формиране и събиране на такса смет в нашия град. Припомняме, че само преди два месеца Вие поискахте това да стане в проведена анкета сред вас, като 76% от запитаните казаха "да" на промяната и декларираха подкрепа в предстоящото начинание. Резултатът от първия ден до днес - повече от спиращите се на на мястото за полагане на подпис отказват да си посочат ЕГН-то като твърдят, че това е лична информация. Просто казват, че ги е страх! От какво точно обаче, не казват! Защо става така? Дали при нас говори разума или страха? Ще променим ли нещо в заобикалящата ни действителност, ако си нямаме доверие един на друг?

"ДНЕС" има опит при провеждането на подобен вид дейност, като в националната подписката против монополите събрахме близо 800 000 подписа. Ние гарантираме, че вашите данни няма да бъдат използвани за нищо друго, освен за точно това, за което полагате вашия подпис. Освободете се от страха и ни подкрепете, защото ако ние успеем, това ще бъде успех и за вас. Чрез нас говорите ВИЕ!  

ГД"ДНЕС" взе участие в конференция за развитието на човешките ресурси в Габрово

В Община Габрово се проведе Конференция по оперативна програма  "Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.",BG1Р0001-7.0.01-0034 Интегрирана услуга за предприемачите в България. Участие взеха "Национална асоциация на общинските служители в България", ТУ - Габрово, обществени организации, представители на бизнеса, патентни бюра, медии, общински служители. От "ДНЕС" участва Митко Лилов Митов, член на координационния съвет в Габрово 

Учреди се структура на "ДНЕС" в Севлиево

 В град Севлиево беше проведено учредително събрание на ГД "ДНЕС" , което постави началото на гражданската инициатива в града с местна структура на движение "ДНЕС". Инициативата се проведе по желание на млади хора, които настояха по бързо да се започне работа по наболелите проблеми на техния град. На събранието присъстваха 18 учредители, като от КС на Габрово присъстваха Анатолий Антов-Областен координатор, Митко Лилов и Янка Тотева-членове на КС и Павел Антов и Кирил Данов от младежката организация на движението. След прочитане на призива към българските политици, апела за гражданска активност и целите на ДНЕС, активистите си избраха и местен координационен съвет от четирима души: 

1.Д-р Момчил Добрев 2. Николай Недялков 3.Любина Пешева 4.Здравка Петкова.  За Общински координатор младите хора посочиха Николай Недялков-0887531399(nnshred@gmail.com).  

ГД „ДНЕС“ – Габрово заедно с депутати от ГЕРБ, БСП и кметовете на Габрово, Севлиево и Трявна разрешава проблеми на гражданите от областта. 

На 24.09.2012 г. /понеделник/, от 11.00 ч.,  в Ритуалната зала на Община Габрово се състоя Ден на диалога между законодателната власт в лицето на народните представители от  7 многомандатен район (Цветомир Михов, Галина Банковска, Катя Колева от ГЕРБ и Ивелин Николов – от БСП), кметовете г-жа Таня Христова (на Габрово), д-р Иван Иванов (на Севлиево), г-н Добромир Николов (на Трявна) и ГД "ДНЕС" и граждани на град Габрово. Срещата премина в дискусионен формат засягащ:

  1. Промени в законодателството за местните финанси.
  2. Очаквания на общините по макрорамката на бюджета за 2013 г.;
  3. Предстоящи промени във водния сектор;
  4. Въпроси от регионално значение.    

От страна на "ДНЕС" активно участие взеха:  1. Стефан Стефанов-завеждащ приемната на ДНЕС в Габрово; 2. инж.Неньо Радев-експерт; 3. доц.Димитър Гиргинов-експерт;4.Адв.Николай Колев-общински координатор за Трявна на ГД"ДНЕС". 

Габровци искат промяна на такса смет

Общо 1339 са събраните подписи във връзка с промяната на такса смет в град Габрово, събрани по време на проведената подписка на централната търговска улица ”Радецка” в града. Обобщените данни съобщи областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” за Габрово Анатолий Антов на пресконференция. От движението припомниха, че такса битови отпадъци за четирите години от 2008 г. до 2012 г. в Габрово е нараснала със 101 %. Само за миналата година от 2,85 промила до 3,13 е нараснала с 20%, като управляващите обяснявали, че увеличението се дължи на изграждането на депото за битови отпадъци. 

ГД"ДНЕС" Габрово участва в обсъждането на проекта "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Габрово от 2014 до 2020г."

По покана на Община Габрово представители на ГД "ДНЕС" участаваха в обсъждане на проекта за "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Габрово от 2014 до 2020г.". На обсъждането присъстваха кмета на Габрово Таня Христова, народния представител Цветомир Михов, главния архитект на Габрово арх.Стойкова, ръководителя на екипа, изготвил проекта - арх.Янкулов. Габровската общественост бе представена от обществени организации и институции:  Техническия университет,  ГД "ДНЕС",  ГС "Нашето по-голямо Габрово", Читалище "Априлов-Палаузов", Общински спортни имоти и граждани.  

Габрово сред градовете с най-висока такса „смет”. „ДНЕС” внесе подписка за промяна на методиката

За последните 4 години такса „битови отпадъци” в Габрово е нараснала със 101 %. Само за миналата година от 2,85 промила е нараснала до 3,13 промила. Увеличението с 20% местните управляващи обясняват с изграждането на депо за битови отпадъци.

Постоянно растящата такса обаче е непосилна за габровци. Това бе повод през септември координаторите ни в Габрово да организират подписка с искане за промяна методиката на формиране на такса „битови отпадъци”.Според КС на ГД "ДНЕС" е неприемливо да се твърди, че промилите в Габрово са толкова високи, защото трябва да се изгражда депо за битовите отпадъци. Увеличението от вече над 100 % отдавна би трябвало да е спомогнало за събирането на сумата, с която ще участва общината в проекта, финансиран от еврофондовете, недоумяват гражданите.  На последното редовно заседание на Общинския съвет Движение „ДНЕС” внесе подписите на 1 371 граждани на Габрово. Документът беше връчен лично на председателя на Общинския съвет Николай Сираков и придружен с текста на две конкретни предложения от координационния съвет на ДНЕС в Габрово:   

ГД "ДНЕС" - Габрово в помощ на хората в неравностойно положение

ГД"ДНЕС” – Габрово организира коледен благотворителен концерт за хората с увреждания в града. Събитието ще се проведе на 14.12.2012 г, а в подготовката и осъществяването на концерта ще се включат редица неправителствени организации и сдруженияС желанието да подпомогне и разнобрази живота на хората в неравностойно положение и събиране на средства за техните организаци, „ДНЕС” Габрово предложи на кмета на града Таня Христова и директора на БЧК Габрово Данче Пенечав да станат партньори на инициативата.Планиране е и работна среща с БЧК за изясняване на начина за набиране на средства. 

"ДНЕС" - Габрово набира доброволци за инициативата "ДНЕС помага" 

ГД "ДНЕС" Габрово стартира кампания за набиране на доброволци за новата инициатива на движението "ДНЕС помага"- Доброволческа инициатива в помощ на хора с увреждания и за равен достъп до градска и социална среда. 

Движение "ДНЕС" - водещ участник в Общински консултативен съвет по въпросите на младежта към кмета на Община Габрово

Във връзка с писмо от Община Габрово относно учредяването на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта (ОКСВМ), чиято основна функция е да подпомага Кмета при провеждане на общинската политика за младежта, за представител на „ДНЕС” бе определен Кирил Асенов Данов, който да бъде включен в състава на ОКСВМ и да вземе участие в учредяването му, което ще се състои на 22.11.2012 г. от 15,30 часа в Община Габрово, III етаж, зала „Заседателна”.

Кирил Христов Данов ще участва в изготвянето на  Общинският план за младежта, ориентиран към изграждане и реализиране на последователна и устойчива младежка политика в Община Габрово, основана на многосекторен подход, междусекторно сътрудничество и съвместно управление с младите хора на общинско ниво.

Подлезът до Дома на хумора и сатирата е опасен за живота

"Подлезът до дома на хумора и сатирата вече е опасен за живота на преминаващите през него", пише в e-mail до медиите областният координатор на ГД ДНЕС Анатолий Антов.


В Габрово стартира кампанията „ДНЕС помага

В края на миналата работна седмица в Клуба на хората в неравностойно положение в Габрово на ул.“Брянска“№56,  Гражданско  движение ДНЕС – Габрово уважи своите приятели от местния клуб и им подари едночасова  приятна  музикално – артистична  програма,  с която откри кампанията си „ДНЕС помага“.

Програмата бе поднесена от талантливи деца от Основно училище „Неофит Рилски“, които дариха предпразнична коледна радост  на хората в неравностойно положение от балканския град.

След светата благословия на отец Руслан от БПЦ в Габрово,  даровитите ученици представиха разнообразни изпълнения – от автентичен хумор и фолклор до модерни танци, с което стоплиха сърцата на своите по-възрастни зрители. 

ДИЧО ПОДКРЕПИ КАМПАНИЯТА "ДНЕС ПОМАГА" В ГАБРОВО

В края на миналата седмица Гражданско движение  „ДНЕС“ – Габрово организира и изнесе Коледен благотворителен концерт за набиране на средства за деца със специални образователни потребности и доокомплектоване на кабинет за работа с тях. Зала „Възраждане“ събра възхищението на зрителите от таланта и коледните изпълнения на децата от Основно училище „Неофит Рилски“, фолклорен-ансамбъл „Сивек“, шоу-балет „Магия“, „Звезди в аванс“, Танцова школа „Лиана“, ЦДГ”Първи юни” и поп-групата „No Limit“ от Севлиево. 

ОТВОРЕНО ПИСМО НА "ДНЕС" ГАБРОВО: ЗА БЮДЖЕТА И ЗАКОННОСТТА

Хронологията на проблема, поне в последния му стадий, e лесна за проследяване.

През септември м.г.доброволците на Гражданско движение „ДНЕС“ инициират подписка, за това как да се формира такса битови отпадъци в Община Габрово.

Тогава 1379 души категорично се обявяват против сегашния начин на изчисляване на този данък.

Подписката е надлежно внесена в Общинския съвет на 19 октомври.

Следва двумесечно чакане, с надежда да последва реакция, допитване или дискусия.

Напразно.

Състоялата се на 20 декември сесия на Общинския съвет приема бюджета за следващата година, като в него се залага досегашния начин на изчисляване на таксата.

Без да се взема предвид или по някакъв начин да се отговаря на мнението на 1379 граждани на тази община.

Позицията на доброволците на Гражданско движение „ДНЕС“ бе защитена на самата сесия на Общинския съвет от присъстващите там двама членове на Координационния му съвет в Габрово, Детелина Венкова и Митко Лилов и от завеждащият приемната на Движението в Габрово Стефан Стефанов.

Но това отново не наклони везните към дискусия по проблема.

Всъщност споменатата позиция на Движението е пределно ясна.

На първо място, се настоява, че за да се спази Закона за участие на гражданите в местното самоуправление, представители на Движението е трябвало да бъдат поканени при разискванията на  тяхното предложение.

От друга страна е нарушен  и Закона за административното обслужване на гражданите, според който е трябвало да бъдат уведомени за взетите решения на финансовата комисия, която според ЗМДТ трябваше надлежно, мотивирано  и с доказателства да обоснове своя отказ да вземе  под внимание подписката на гражданите.

В резултат на това се  игнорираха  и  неглижираха  гражданските искания.

И тъй като Координационният съвет на Гражданско движение  „ДНЕС“ - Габрово не се отказва от преследване на своите цели и от защита интересите на гражданите, изразили  ги по време на подписката, той е решил да пренесе своите искания и спорове с Община Габрово в съда, вярвайки, че поне там нещата ще си дойдат на мястото.

В България вече има няколко осъдени общини във връзка с този проблем,  като последната е Горна Оряховица.Законът в случая гласи:

„Според чл. 67, ал. 1 ЗМДТ размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци, а според ал. 2, когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет.

Двата способа за определяне размера на таксата за битови отпадъци не се прилагат алтернативно, а при условията на евентуалност – в посочената в закона последователност.

След като в закона е регламентирано, че размерът на таксата за битови отпадъци може да се определи по реда на чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, само когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, то е необходимо при приемането на наредбата да бъде обосновано наличието на основания за прилагане на способа по чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, т.е. невъзможността да се приложи реда по чл. 67, ал. 1 ЗМДТ.

Решаващата дума, обаче, е на съда. 

(07.01.2013) 

3000 доброволци от „ДНЕС” в цялата страна, от които 20 в нашата община ще агитират и призовават гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум! Движението настоява за нов Закон за референдумите, внася своите предложения до пролетта 

„Похвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува!”

Това обявиха на пресконференция днес, 14 януари 2013 г., от името на Гражданско движение„ДНЕС“ Анатолий  Антов - координатор на движението за Габровска област, членовете на КС Детелина Венкова, Янка Тотева и Митко Лилов. Повод за пресконференцията бе предстоящият, на 27 януари т.г., първи в най-новата ни история референдум за бъдещето на ядрената енергетика.

Като гражданско, неангажирано политически движение, „ДНЕС“ няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани и симпатизантите си.

За „ДНЕС” по-важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест!“, обясни Анатолий Антов Той изрази позицията на Движението, че е изключително важно българите да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на гражданите. Според нас, политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори.

От Движението призоваха гражданите да  гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си, преди това трябва да се информират добре по темата на вота. 

ГД“ДНЕС” – Габрово оспорват такса “смет” в съда

Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово са внесли на 3-ти януари оспорване на такса “битови отпадъци” в Габровския Административен съд. Това сподели пред габровски медии областният координатор на движението Анатолий Антов. Оспорването в Съда е било внесено от адвокат Николай Христов, според който с това им действие не се обявява война на Общината, а се защитават интересите на общността.

“Има два режима формиране на таксата – за търговските субекти (фирмите) и за нас (гражданите). Смисълът е, че ние плащаме и то указа се не малка част от местния бюджет под формата на такса “смет”. Не данък “Недвижими имоти”, а такса “смет”. Тя е истински обременяващото, дори бих казал извънредно сериозно бреме за местните хора. Оспорваме т.1 от ал.1 на чл.15 на Наредбата за администриране на таксата на местните битови услуги. Считаме, че начинът, по който е изчислявана за гражданите е дискриминиращ спрямо тях в сравнение с фирмите. Ние подехме тази инициатива, не за да тормозим Общината, а за да намерим едно взаимно приемливо решение за граждани и Община. Нямаше да започнем обжалването, ако не считахме, че има по-добри решения, които ще се опитаме да предложим. Не е приятно, че Административният съд в Габрово ще влезе в ролята на арбитър за спора между общинската администрация и общността, но ако няма друга възможност, нека изчерпим и тази”, каза адвокат Христов, който също присъства на срещата с журналистите. 

ГД"ДНЕС" АПЕЛИРА ЗА ДОСТЪПНА СОЦИАЛНА И ИНФРАСТРУКТУРНА СРЕДА

Областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в местните медии поредното писмо на движението, адресирано до кмета Таня Христова и председателя на Общинския съвет Николай Сираков, във връзка с това, какво конкретно предлагат на кметската администрация за адаптирането на социалната и инфраструктурната среда към нуждите на хората в неравностойно положение в нашия град.

“Адаптиране на всички подлези към нуждите на хората в неравностойно положение, като същите да се приспособят по надлежния начин спрямо стандартите и изискванията на ЕС. След ред разговори и срещи с тях, това се оказа един от болните проблеми на съсловието. Обръщаме особено внимание на подлеза при „Дом на хумора и сатирата“, който не само плаче за ремонт, но е и опасен към момента за здравето на преминаващите там.

Поставяне на светофари и звукова сигнализация на възлови за тези хора места като на ул.“Брянска“ – между сватбената агенция  и бившата Консултативна поликлиника, на ул.“Стефан Караджа“ – между бившата Консултативна поликлиника и магазин „Нивен“, на ул.“Н.Василиади“ – между „Дом на хумора и сатирата“ и паркинга към него,  на бул.“Априлов“ – срещу „Сев Брокерс“, като там липсва само звукова сигнализация. 

ДОБРОВОЛЦИ ОТ "ДНЕС" ПОМАГАТ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМА 

Десетки доброволци в община Габрово ще помагат на трудно подвижни хора да упражнят правото си на глас на предстоящия референдум. Това съобщи областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов. ГД“ДНЕС” – Габрово, представя най-новата си инициатива „ДНЕС помагаме! Днес алармираме!” , която е насочена към подпомагане на трудно подвижни самотни възрастни хора и граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми, които желаят да дадат своя вот в референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас.

Информираме Ви, че преди 10 дни Движението стартира информационна кампания, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика и призова всички граждани да проявят активност и да гласуват по съвест на предстоящия референдум.

Представителите на „ДНЕС” не са съгласни с призива на някои политически сили да се бойкотира референдумът. 

РАБОТИМ С ХОРАТА И ЗА ХОРАТА ИЛИ ЗАЩО ДВИЖЕНИЕ ”ДНЕС” Е НАРИЧАНО „ГАБРОВСКИЯТ ОМБУДСМАН”? Интервю с Анатолий Антов - областен координатор на доброволците на "ДНЕС" 

 Г-н Антов, защо подкрепихте и се включихте активно в работата на Гражданско движение”ДНЕС”-Общество срещу произвола?                                                      .

Винаги съм имал позиция и съм изразявал мнение по обществено значими теми и проблеми. Обществено ангажиран съм още от моите студентски години. На по- късен етап ми е предлагано да бъда член на тази или онази партия, но отказвах, защото смятам, че партийната система  ограничава свободата и те вкарва в коловози,  които не ми допадат. А причините да  подкрепя  и да се включа в работата на Гражданско движение „ДНЕС” са няколко: движението не се асоциира с представите на българите за политическите партии, което на мен ми харесва, колективния дух при вземането  на решенията  след дискусии и обмен на мнения, оценява се изразеното  становище на всеки член на движението.Основната цел е   помагане по всякакъв начин на гражданите,  стремежа да бъдем близко до тях, да решаваме проблемите им. И  с това се различаваме от другите. Гражданско движение „ДНЕС” се  бори с монополите, с чиновническото бездушие, с тромавата администрация, с липсата на морал в обществото. Не сме партийно обвързани,   давани се възможност да вземаме решения и да предлагаме подходи само и в полза на обикновения човек.Доброволческата инициатива „Днес помага” насочена към хората в неравностойно положение ни утвърждава като движение с човешко лице.

Хората, с които работя и тяхното виждане за развитието на нашето общество са хора мислещи, уважаващи различното мнение, умеещи да изслушват и приемащи да бъдат критикувани и т.н. Твърдя, че няма в България друго гражданско движение или партия при което демократичността и свободното мислене да е приоритет . Всички решения се вземат отдолу нагоре, което е гарант за по трудното, но по успешно решаване проблемите на хората. Всичко това ме мотивира на работя за каузата на Граждански движение „ДНЕС”

Как се развива „ДНЕС” във Вашия регион?

Областен координатор съм на доброволците на „ДНЕС” в Габрово още от 2009г Обичам града си, уважавам хората, които живеят в него. Не ми е безразлично какво става с живота на съгражданите ми, а и с моя собствен.Но истинската ни дейност стартира с откриването на гражданската приемната на „ДНЕС” през май 2011 г. в Габрово. И мога да кажа, че от получени около 200 сигнала до сега  са заведени над 22 дела. Всички те са спечелени на различни инстанции. Експертите на „ДНЕС” помогнаха на доста хора да подготвят жалби срещу мобилните оператори, работодатели, социални служби и други. Проблемите на голяма част от габровци, потърсили помощ от нас са решени. Организирахме и проведохме допитване до гражданите  под надслов „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община“. Очертаха се важните за гражданите на Габрово проблеми: липсата на работни места, редовен и достъпен обществен транспорт, подобряване на инфраструктурата, местата за паркиране в централната част, След предложение на „ДНЕС” проблемът с местата за паркиране в центъра вече е решен. Същата се подобрява след ремонтните работи по „Водния цикъл“. Съвместно с Общината и под патронажа на БТВ  се включихме в цялостното почистване на града. Взехме участие в общественото обсъждане на общинския бюджет и  по наше предложение се  отпуснаха средства за ремонтни дейности в двора на училище „Неофит Рилски“. Но това, което най-много вълнува хората в Габрово са ниските доходи и безработицата, която се оспорва от кметската администрация, но  тя е факт. Предложихме на Общината чрез Младежкия консултативен съвет при кмета „Борса за социално слаби деца“ през лятото за да бъдат младежите ангажирани през свободното си време.

Инициирахме подписка за промяна на методиката на формиране на такса смет в града, ни подкрепиха  над 1370 наши  съграждани. Тя  бе внесена в Общинския съвет, но не беше приета. В момента оспорваме отхвърлянето й в Административния съд в Габрово и настояваме за отмяна на общинското решение. Имаме изградени структури в град Трявна и в град Севлиево. Там колегите работят по същия всеотдаен начин в полза на хората. За коледа организирахме  благотворителен концерт „Ние Благо Творим“ за деца със специални образователни потребности,  с подкрепата на колегите от Координационните съвети в Габрово,Трявна и Севлиево, на които използвам момента да благодаря. Приветствие и топли думи   отправи г-жа Анжелика Цокова, председател на ГД „ДНЕС”, а  приятелят на габровци, певецът Дичо ги   подкрепи  със своето участие. В духа на кампанията „ДНЕС помага“ осъществихме и емоционална среща с хората в неравностойно положение в Габрово, в „Клуба на инвалида“ на ул.“Брянска“№56. Предстоят още много важни мероприятия и работа с хората, нуждаещи се от помощ.Гражданско  движение ДНЕС” в Габрово има сили и ще успее да покаже и докаже, че гражданското общество в габровския регион е факт, с който всички ще се съобразяват.Ще покажат доброволците, че могат и трябва да са близко до хората, да  помагат и работят  за  добруването на хората,за защита на гражданските им права.

За 22 години българите видяха какво ли не, но не заживяха по-добре. Вярвате ли, че това е възможно?

По този въпрос мисля, че успяваме да убедим все повече хора, че бездействието и страхът не работи в тяхна полза. Само позицията, изказана  на глас и реални действия по отстояване на гражданските правата, могат да променят живота им към по-добро. Животът е труден и хората са обезверени, за това не хващат вяра на никой. Не бива да ги съдим, а да се опитаме да променим това с реални действия и търпение, което и правим. Декларациите не вършат работа, само конкретни и простички, но истински неща ще променят това тяхно виждане. Гражданско движение „ДНЕС“ го прави чрез всички свои кампании и послания, които отправя към българските граждани..И  не напразно Координационния съвет на движението в нашия град е наричан „Габровскиятомбудсман“! Общината така и не се реши да обяви конкурс за тази длъжност, въпреки нашите искания и явно гражданите ни разпознават в част  неговите функции.

Как гражданите да разберат кой действително защитава техните интереси?

Политическите партии в България обичат да се сещат за гражданите в предизборна ситуация, каквато в момента навлизаме. Те обичат да яхват гражданското недоволство, за да извлекат дивиденти за себе си.  Това е и един от отговорите на кого и защо трябва да вярват хората? Ако загрижеността носи  изборен характер,с политически привкус  и отношение, трябва да е ясно на всички, че на другата сутрин, след изборите политиците няма да си спомнят нито гражданските организации, към които обичат да се присламчват, нито проблемите на хората ще са им приоритет.

Ето защо все повече българи различават политическото говорене, насочено към търсенето на гласове, от реални, конкретни стъпки и действия, които подобряват живота им. Към днешна дата Движение „ДНЕС” е това, което прави всичко за хората и в името на гражданското общество.. Политическите партии са представени в Парламента и там би трябвало да се защитават интересите на гражданите. Така би трябвало да бъде? Но не познавам човек който да харесва парламента и народните представители там. Защо? Защото забравят, какво са обещавали и какъв ангажимент са поемали пред избирателите.

Абсолютно съм убеден, че трябва да се променят ред ключови закони като: закона за политическите партии,закона за референдумите, да се намали броя на народните представители от 240 на 120.  Политическият елит е причината българите днес да сме  под 7 милиона ? И бързо трябва си отговорим: на къде отива България?

01.02.2013 

"ДНЕС" ГАБРОВО СЕ СРЕЩНА С ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ 

Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово проведе поредната си среща с хората в неравностойно положение като част от кампанията “ДНЕС помага”.

На срещата с гражданите присъстваха експертът на движението в Габрово и лице на кампанията доц.д-р Димитър Гиргинов,  областният координатор на доброволците от “ДНЕС” Анатолий Антов и завеждащият приемната на организацията Стефан Стефанов. 

ГАБРОВО: ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС"

Студеното време не можа да уплаши габровци и стотици жители излязоха по улиците на града, за да подкрепят протеста срещу високи сметки за ток.

Близо 500 души скандираха “Мафия”, “Българи-Юнаци”, “Оставка”, “Енерго-про вън”, “Не на монополите в България”.

Протестиращите носеха плакати с надпис: “Габрово казва Енерго-про вън незабавно”, “Господа управляващи погледнете си народа”, “Герб = високи сметки ниски доходи”.

След протеста пред сградата на Енерго Про, гражданите тръгнаха на шествие през центъра на града, преминавайки през площад “Първи май”, пешеходната улица и стигнаха до сградата на Община Габрово, където последваха скандирания и за “Оставка на управляващите”.

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ 

ОБЕДИНЕНИТЕ УСИЛИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ МОГАТ ДА ПРЕМАХНАТ МОНОПОЛА

„ДНЕС” ще продължи както досега  да отстоява  исканията на гражданите...

Ние, от Движение „ДНЕС”, сме заедно с гражданите в справедливите им протести! Ние сме с хората така, както винаги досега сме били и ще бъдем! Движение „ДНЕС” не веднъж е изразявало своята позиция, що се отнася до произвола на монополите у нас, и в частност  на трите електроразпределителни дружества...

Около 300 габровци на протест срещу монополите 

Около 300 габровци излязоха тази вечер на протест срещу монополите.  Хората се събраха в 17,30 часа пред сградата на "Енерго -Про". 

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС" ИСКА ДА ИЗПЪЛНЯТ ИСКАНИЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ

От структурите на Гражданско движение “ДНЕС” разпространиха в медиите писмо, с което се настоява да бъдат изпълнени исканията на гражданите.

“Гражданско движение „Днес“ продължава да подкрепя, организира и участва в справедливите граждански протести в цялата страна. Независимо от това, че правителството подаде оставка, ние не приемаме, че нашите справедливи искания срещу произвола на монополите са удовлетворени.

Днешната оставка на правителството ние приемаме за преждевременна и по-скоро като бягство от политическа отговорност. Обстановката в страната ще продължи да се усложнява, а напрежението допълнително да се нагнетява докато не се намери политическа воля от страна на всички парламентарно представени партии в българския Парламент за решаване на най-наболелите проблеми на гражданите на България.

Ние настояваме в рамките на този парламент и в рамките на работата на правителството вече в оставка, да започне незабавна работа по изпълнението на  гражданските искания, свързани с прекратяване на ограбването на хората от монополите дружества.


1313