Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Отчитат слаба активн...
Отчитат слаба активност на референдума в Македония

Отчитат слаба активност на референдума в МакедонияБез затруднения протича към 12 часа българско време днешният референдум в Македония, който е определящ за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната.

Над 1 800 000 са имащите право на участие в допитването, като те трябва да отговорят на въпроса „ Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция.

 

Визира се договорът с Гърция, с който бе постигнато решение на дългогодишния спор за името Македония между Атина и Скопие. По данни на Държавната изборна комисия от началото на допитването в 7 часа местно време в местата за гласуване, които в цялата страна са 3700, правото си на участие са упражнили 2,55% от избирателите. За да бъде признат за валиден референдумът, е необходимо участието на над 800 хиляди души.

 

Допитването ще определи бъдещето на решаването на спора между Атина и Скопие за името и на договора с Гърция, подписан от премиерите на двете страни през юни тази година. Една от точките в него предвижда двете страни да приемат името за вътрешна и външна употреба да е Република Северна Македония, с официален език - македонски.

 

Източник:https://frognews.bg/

 


77453