Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Откриха умряла риба ...
Откриха умряла риба в Янтра край Горна Оряховица, проверяват за замърсяване

Откриха умряла риба в Янтра край Горна Оряховица, проверяват за замърсяванеЕксперти на РИОСВ – Велико Търново провериха сигнал за умряла риба в старото корито на река Янтра при село Драганово, съобщиха от инспекцията. Проверката на място на 22 май е направена след подаден сигнал от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) за умряла риба и побеляване на водата в корекцията на река Янтра при село Драганово, общ. Горна Оряховица, с вероятна причина попадане на продукти за растителна защита (ПРЗ) във водния обект.

При извършения оглед се констатира умряла риба на разстояние около 1 км по старото корито на Янтра. Водата в участъка е застойна, замътнена и покрита с голямо количество водна леща и водорасли. От представител на Регионална лаборатория – Велико Търново към ИАОС, по време на проверката на място, са измерени стойности на показателите: рН-8,67; Разтворен кислород – 13,09 мгО2/л, Наситеност с кислород – 143,1 %, Температура – 22,10С и Електропроводимост – 969 µS/см.

Взета е и водна проба за изследване съдържанието на пестициди във водата. След получаване на резултатите от анализите ще може да се направи оценка относно замърсеността на водата с препарати за растителна защита.

В района няма промишлени източници на отпадъчни води.

От едната страна, старото корито на Янтра граничи със засят с царевица земеделски масив, който по данни на представители на ИАРА сутринта на 22.05.2020 г. е бил третиран с препарати за растителна защита..

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 


126464