Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Отпразнуваха Деня на...
Отпразнуваха Деня на народните будители в Българската екзархия в Истанбул

Отпразнуваха Деня на народните будители в Българската екзархия в ИстанбулПредставители на Тракийското дружество "Георги Сапунаров" от Хасково гостуваха на учениците и учителите от българското неделно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Истанбул по случай светлия български празник Деня на народните будители, който бе отпразнуван вчера в Българската екзархия в квартала Шишли.

По думите на председателя на хасковското тракийско дружество Кирил Сарджев близки отношения ги свързват с преподавателите и учениците от българското неделно училище.

"По наша инициатива дарихме на училището учебни помагала - учебници, тетрадки, литература на стойност над четири хиляди лева. Щастливи сме, че благодарение на това учениците с всяка изминала година се увеличават, усвояват знания на прекрасния ни роден български език. Сега подготвяме дарение от знаменца, които ще поставят върху чиновете. С трепет и вълнение всеки път присъстваме на празниците на учениците, радваме се и се гордеем с тях", каза той, цитиран от БТА.

Около 30-те възпитаници на българското неделно училище изнесоха специална програма по случай празника. В нея те разказаха за делото на будителите на България, рецитираха стихове, изпълниха песни.

Директорката на училището г-жа Невин Даудова в словото си подчерта, че празнуването на 1 ноември вече се е утвърдило като традиция за тяхното училище, въпреки че е едно от най-младите български учебни заведения на България зад граница. Тя благодари на всички, които допринасят за развитието на училището.

Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов поздрави учениците, преподавателите и родителите по случай празника.

"Денят на народните будители е сред нашите най-хубави български празници. Защото почитайки делото на народните будители ние всъщност си припомняме кое е същественото в живота и към какво трябва да се стремим", каза той.

Новост в българското неделно училище в Истанбул тази година ще бъде провеждането на курс по кинематография под ръководството на режисьора Стилиян Иванов. Първият урок, който се състоя в неделния ден, бе посрещнат с голям интерес.

На тържеството по случай Деня на народните будители присъстваха цариградските българи начело с председателя на общността Васил Лиязе, представители на българското генерално консулство, родители, журналисти, гости от българска и от турска страна.

Празникът продължи до късно в двора на българската Екзархия с народни песни, хора и танци.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


80580